Na czym polega filozofia slow food?
Ruch slow food powstał w 1986 roku jako przeciwieństwo bardziej rozpowszechnionego fast foodu. Sam termin ,,slow food” oznacza powolne jedzenie. Zwolennicy tej filozofii traktują swoje zadanie jako kultywowanie kultury jedzenia i picia. Określają siebie jako świadomych i odpowiedzialnych konsumentów. Na czym jeszcze polega filozofia slow food?
Na czym polega działalność organizacji Slow Food?
Pomysł na stworzenie ruchu będącego przeciwwagą dla szybkiego i niezdrowego odżywiania powstał we Włoszech. W 1986 roku Carlo Petrini założył ruch Slow Food z okazji otwarcia oddziału znanej sieci fast foodów przy Schodach Hiszpańskich w Rzymie. Na znak protestu sympatycy ruchu zorganizowali posiłek, złożony z potraw tradycyjnej włoskiej kuchni. Z biegiem lat Slow Food stało się międzynarodową organizacją non-profit, zrzeszającą około 80 000 członków ze 150 krajów. Logo to stylizowany ślimak, będący symbolem powolności.
W 2006 roku Carlo Petrini zdefiniował podstawowe pojęcia ruchu i filozofii slow food. “Buono, pulito e giusto”, czyli dobrze, czysto i uczciwie. Według Petriniego brak jednego z tych elementów oznacza brak idei slow food. W praktyce wiele stoisk ulicznej kuchni, szczególnie food trucków, kieruje się filozofią slow food. Bielsko-Biała może się pochwalić food truckiem oferującym wysokiej jakości posiłki z regionalnych produktów. Organizacja Slow Food prowadzi ważne targi spożywcze i spotkania branżowe, także pod patronatem członków brytyjskiej rodziny królewskiej. Cykliczne imprezy gromadzą rolników, kucharzy i naukowców z całego świata.
Jakie są najważniejsze zasady ruchu slow food?
Ruch slow food opiera się na trzech podstawowych wymaganiach, które musi spełniać dobre jedzenie. Są to sprawiedliwa produkcja, czysta ekologicznie i wysoka jakość żywności. W praktyce zasady te oznaczają, że wszystkie osoby zaangażowane w wytwarzanie produktów żywnościowych pracują na uczciwych warunkach. Ponadto zasoby środowiska nie są niepotrzebnie i nadmiernie obciążone. Żywność zgodna z zasadami slow food powinna być zdrowa i świeża. Ma dobrze smakować i pobudzać zmysły. Do zwolenników slow food należy coraz więcej osób odpowiedzialnych za kuchnię uliczną. Food truck Chefsonwheels promuje świadome podejście do odżywiania i używa składników najwyższej jakości.
Do zaangażowania w wytwarzanie żywności należy szczególnie zachęcać lokalnych producentów. Za pożądaną i godną poparcia uważana jest kuchnia regionalna. Slow Food priorytetowo traktuje rolnictwo ekologiczne, odpowiedni dla gatunku sposób hodowli zwierząt, a także odpowiedzialne rybołówstwo. Wspierana jest również bioróżnorodność.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37