Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy?
Zakup ekspresu do kawy to nie lada wyzwanie, biorąc pod uwagę mnogość modeli oraz różnorodność stosowanych w urządzeniach technologii. Niemniej jednak, kupując ekspres, należy zwrócić szczególną uwagę na markę, cenę, akcesoria i funkcje, a także zaawansowane parametry techniczne. Istotne jest ciśnienie ekspresu, moc grzałki, pojemność zbiornika na wodę oraz rodzaj dyszy do mleka i młynka.
Rodzaje ekspresów do kawy
Przed zakupem ekspresu, warto zadać sobie pytanie, jaki rodzaj urządzenia będzie dla nas odpowiedni. Ekspres do domowego użytku powinien być w pełni zautomatyzowany, co umożliwi przyrządzenie kawy bez ingerencji w proces parzenia. Parametrem rozróżniającym poszczególne ekspresy jest sposób zaparzania przez nie kawy. Istnieją zatem następujące typy ekspresów do kawy:
- Ekspresy do kawy przelewowe – oferują klasyczny sposób zaparzania kawy. Podgrzewana do odpowiedniej temperatury woda jest przelewana przez filtr, w którym znajduje się kawa. Gotowy napój trafia do dzbanka;
- Ciśnieniowe ekspresy do kawy – ich zaletą jest szybkość pracy. Wyposażone są w młynki, w których mieli się całe ziarna kawy oraz dysze do spieniania mleka. W niektórych modelach napój można przygotowywać z użyciem zmielonej mieszanki lub specjalnych kapsułek;
- Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe – to połączenie technologii zastosowanej w ekspresie ciśnieniowym z techniką przelewowego zaparzania kawy.
Parametry ekspresu do kawy
Kupując ekspres ciśnieniowy, należy szczególną uwagę zwrócić na jego ciśnienie. Jak podkreślają sprzedawcy ekspresów do kawy z firmy BiCafe, im wyższe ciśnienie, tym lepszy smak i aromat osiąga zaparzana kawa. Dobrej jakości ekspres powinien odznaczać się ciśnieniem na poziomie od 12 do 19 bar. Z kolei od mocy grzałki zależy długość zaparzania kawy. Zatem im większa moc ekspresu podawana w watach, tym szybciej przygotowywany jest w nim napój. Kolejny aspekt to pojemność zbiornika na wodę. Ekspresy do domowego użytku powinny posiadać co najmniej litrowy zbiornik.
Ważny jest także rodzaj młynka, najlepiej wybierać młynki żarnowe, stalowe lub ceramiczne. Kolejny aspekt to płyta podgrzewająca, która decyduje o temperaturze gotowego napoju lub wody. Modele przelewowe zamiast płyty posiadają termos. Istotny jest również system spieniania mleka, zwłaszcza dla miłośników cappuccino i café latte. W tańszych ekspresach montowana jest dmuchawka spieniająca, a w bardziej zaawansowanych sprzętach specjalna dysza. Ekspresy mogą posiadać zintegrowany lub niezależny pojemnik na mleko.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-