Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy?

Zakup ekspresu do kawy to nie lada wyzwanie, biorąc pod uwagę mnogość modeli oraz różnorodność stosowanych w urządzeniach technologii. Niemniej jednak, kupując ekspres, należy zwrócić szczególną uwagę na markę, cenę, akcesoria i funkcje, a także zaawansowane parametry techniczne. Istotne jest ciśnienie ekspresu, moc grzałki, pojemność zbiornika na wodę oraz rodzaj dyszy do mleka i młynka.
Rodzaje ekspresów do kawy
Przed zakupem ekspresu, warto zadać sobie pytanie, jaki rodzaj urządzenia będzie dla nas odpowiedni. Ekspres do domowego użytku powinien być w pełni zautomatyzowany, co umożliwi przyrządzenie kawy bez ingerencji w proces parzenia. Parametrem rozróżniającym poszczególne ekspresy jest sposób zaparzania przez nie kawy. Istnieją zatem następujące typy ekspresów do kawy:
Przeczytaj również: Kto musi kupić odzież bhp – pracownik czy pracodawca?
- Ekspresy do kawy przelewowe – oferują klasyczny sposób zaparzania kawy. Podgrzewana do odpowiedniej temperatury woda jest przelewana przez filtr, w którym znajduje się kawa. Gotowy napój trafia do dzbanka;
- Ciśnieniowe ekspresy do kawy – ich zaletą jest szybkość pracy. Wyposażone są w młynki, w których mieli się całe ziarna kawy oraz dysze do spieniania mleka. W niektórych modelach napój można przygotowywać z użyciem zmielonej mieszanki lub specjalnych kapsułek;
- Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe – to połączenie technologii zastosowanej w ekspresie ciśnieniowym z techniką przelewowego zaparzania kawy.
Parametry ekspresu do kawy
Kupując ekspres ciśnieniowy, należy szczególną uwagę zwrócić na jego ciśnienie. Jak podkreślają sprzedawcy ekspresów do kawy z firmy BiCafe, im wyższe ciśnienie, tym lepszy smak i aromat osiąga zaparzana kawa. Dobrej jakości ekspres powinien odznaczać się ciśnieniem na poziomie od 12 do 19 bar. Z kolei od mocy grzałki zależy długość zaparzania kawy. Zatem im większa moc ekspresu podawana w watach, tym szybciej przygotowywany jest w nim napój. Kolejny aspekt to pojemność zbiornika na wodę. Ekspresy do domowego użytku powinny posiadać co najmniej litrowy zbiornik.
Przeczytaj również: Jak zostać baristą?
Ważny jest także rodzaj młynka, najlepiej wybierać młynki żarnowe, stalowe lub ceramiczne. Kolejny aspekt to płyta podgrzewająca, która decyduje o temperaturze gotowego napoju lub wody. Modele przelewowe zamiast płyty posiadają termos. Istotny jest również system spieniania mleka, zwłaszcza dla miłośników cappuccino i café latte. W tańszych ekspresach montowana jest dmuchawka spieniająca, a w bardziej zaawansowanych sprzętach specjalna dysza. Ekspresy mogą posiadać zintegrowany lub niezależny pojemnik na mleko.
Przeczytaj również: Odpowiedni poziom pH wody w procesach technologicznych
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-