Mleko pełne, odtłuszczone, w płynie i w proszku – tajniki produkcji
Mleko to produkt, który stanowi surowiec do produkcji wielu innych wyrobów, a także samo występuje w różnych formach. Popularne wyroby to m.in. mleko pełne i odtłuszczone w płynie oraz proszku. Różni je technika produkcji i forma, w której występują. Bez względu jednak na pewne różnice, produkty mleczne mają wiele różnych zastosowań. Wykorzystywane są nie tylko w branży spożywczej, ale także kosmetycznej. Jakie rodzaje mleka wyróżniamy?
Najpopularniejsze rodzaje mleka
Mleko w płynnej postaci jest najpopularniejszym rodzajem nabiału. Występuje w wersji pełnej lub odtłuszczonej. Oba rodzaje początkowo nie różnią się procesem produkcji. Wyroby te powstają zwykle w formie UHT, czyli takiej, która przedłuża czas spożycia. Proces wyróżnia się poddawaniu produktu oddziaływaniu wysokiej temperatury, pod której wpływem znajdujące się w substancji mikroorganizmy ulegają zniszczeniu. Zapobiega to ich rozwojowi w normalnych warunkach przechowywania mleka. Etapy produkcji obejmują podgrzewanie wstępne, właściwe, homogenizację, chłodzenie i pakowanie. Mleko odtłuszczone powstaje natomiast w wyniku umieszczenia pełnego mleka w wirującym separatorze. Maszyna obraca kuleczki tłuszczu z mleka.
Mleko w proszku to natomiast produkt powstający w wyniku odparowywania wody z mleka. W rezultacie charakteryzuje się ono wydłużonym okresem przydatności do spożycia i łatwym przechowywaniem, ponieważ mleko w proszku nie wymaga chłodzenia. Pełne mleko w proszku otrzymuje się przez usuwanie wody z pasteryzowanego mleka pełnego. Przeprowadza się w tym celu suszenie rozpyłowe. Produkcja mleka odtłuszczonego w proszku nie różni się znacznie się od produkcji pełnego produktu. Jedynym elementem, który odróżnia obie techniki jest fakt, że mleko odtłuszczone w proszku otrzymuje się w wyniku usuwania wody z mleka odtłuszczonego.
Zastosowanie produktów mlecznych
Produkty mleczne wyróżniają się wieloma zastosowaniami. W branży spożywczej często dodawane są do produktów w piekarnictwie i cukiernictwie, lodach. Oba rodzaje produktów wyróżniają się wieloma zaletami, które wpływają na sposób użytkowania mleka. W przypadku mleka w proszku substancja wyróżnia się łatwiejszym przechowywaniem (bez konieczności schładzania) oraz dłuższym terminem spożycia. Mleko w płynie ma natomiast łatwiejszą formę do spożycia – nie wymaga wcześniejszego przygotowania i rozdrabniania go z wodą. Tak naprawdę wybór konkretnego rodzaju jest uzależniony od zastosowania produktu i indywidualnych upodobań.
Jak mówi ekspert eksportera przetworów mlecznych SZALPOL: Z uwagi na brak tłuszczu w odtłuszczonym mleku warto pamiętać, że nie jest to dobry substytut mleka pełnego. Lżejszy smak i cieńsza konsystencja powodują, że podczas gotowania odtłuszczony produkt może negatywnie wpłynąć na przepis. Tego rodzaju mleko jest jednak niezastąpione podczas pienienia. W przypadku napojów spienionych mleko odtłuszczone jest najłatwiejsze do pienienia, ponieważ wzmacniane jest białkiem usprawniającym ten proces i stabilizującym go.
Mleko w każdej postaci to produkt, który jest wykorzystywany w wielu dziedzinach. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zamawiając wyroby mleczarskie przeznaczone do dalszego obrotu, wybierać sprawdzone firmy oferujące sprzedaż takich substancji. Współpraca z cenionymi producentami nabiału to gwarancja, że w asortymencie firmy znajdują się wyłącznie wysokogatunkowe produkty.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37