Artykuł sponsorowany

Mleko pełne, odtłuszczone, w płynie i w proszku – tajniki produkcji

Mleko pełne, odtłuszczone, w płynie i w proszku – tajniki produkcji

Mleko to produkt, który stanowi surowiec do produkcji wielu innych wyrobów, a także samo występuje w różnych formach. Popularne wyroby to m.in. mleko pełne i odtłuszczone w płynie oraz proszku. Różni je technika produkcji i forma, w której występują. Bez względu jednak na pewne różnice, produkty mleczne mają wiele różnych zastosowań. Wykorzystywane są nie tylko w branży spożywczej, ale także kosmetycznej. Jakie rodzaje mleka wyróżniamy?

Najpopularniejsze rodzaje mleka

Mleko w płynnej postaci jest najpopularniejszym rodzajem nabiału. Występuje w wersji pełnej lub odtłuszczonej. Oba rodzaje początkowo nie różnią się procesem produkcji. Wyroby te powstają zwykle w formie UHT, czyli takiej, która przedłuża czas spożycia. Proces wyróżnia się poddawaniu produktu oddziaływaniu wysokiej temperatury, pod której wpływem znajdujące się w substancji mikroorganizmy ulegają zniszczeniu. Zapobiega to ich rozwojowi w normalnych warunkach przechowywania mleka. Etapy produkcji obejmują podgrzewanie wstępne, właściwe, homogenizację, chłodzenie i pakowanie. Mleko odtłuszczone powstaje natomiast w wyniku umieszczenia pełnego mleka w wirującym separatorze. Maszyna obraca kuleczki tłuszczu z mleka.

Mleko w proszku to natomiast produkt powstający w wyniku odparowywania wody z mleka. W rezultacie charakteryzuje się ono wydłużonym okresem przydatności do spożycia i łatwym przechowywaniem, ponieważ mleko w proszku nie wymaga chłodzenia. Pełne mleko w proszku otrzymuje się przez usuwanie wody z pasteryzowanego mleka pełnego. Przeprowadza się w tym celu suszenie rozpyłowe. Produkcja mleka odtłuszczonego w proszku nie różni się znacznie się od produkcji pełnego produktu. Jedynym elementem, który odróżnia obie techniki jest fakt, że mleko odtłuszczone w proszku otrzymuje się w wyniku usuwania wody z mleka odtłuszczonego.

Zastosowanie produktów mlecznych

Produkty mleczne wyróżniają się wieloma zastosowaniami. W branży spożywczej często dodawane są do produktów w piekarnictwie i cukiernictwie, lodach. Oba rodzaje produktów wyróżniają się wieloma zaletami, które wpływają na sposób użytkowania mleka. W przypadku mleka w proszku substancja wyróżnia się łatwiejszym przechowywaniem (bez konieczności schładzania) oraz dłuższym terminem spożycia. Mleko w płynie ma natomiast łatwiejszą formę do spożycia – nie wymaga wcześniejszego przygotowania i rozdrabniania go z wodą. Tak naprawdę wybór konkretnego rodzaju jest uzależniony od zastosowania produktu i indywidualnych upodobań.

Jak mówi ekspert eksportera przetworów mlecznych SZALPOL: Z uwagi na brak tłuszczu w odtłuszczonym mleku warto pamiętać, że nie jest to dobry substytut mleka pełnego. Lżejszy smak i cieńsza konsystencja powodują, że podczas gotowania odtłuszczony produkt może negatywnie wpłynąć na przepis. Tego rodzaju mleko jest jednak niezastąpione podczas pienienia. W przypadku napojów spienionych mleko odtłuszczone jest najłatwiejsze do pienienia, ponieważ wzmacniane jest białkiem usprawniającym ten proces i stabilizującym go.

Mleko w każdej postaci to produkt, który jest wykorzystywany w wielu dziedzinach. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zamawiając wyroby mleczarskie przeznaczone do dalszego obrotu, wybierać sprawdzone firmy oferujące sprzedaż takich substancji. Współpraca z cenionymi producentami nabiału to gwarancja, że w asortymencie firmy znajdują się wyłącznie wysokogatunkowe produkty.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.