Mięso bio. Charakterystyka.
Jednym z podstawowych elementów dobrze zbilansowanej diety są produkty mięsne. Poszukiwanie świeżego mięsa dobrej jakości bywa trudne. Nie każdy dostawca cieszy się bowiem zaufaniem klientów. Od pewnego czasu szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się mięso BIO. Czym się charakteryzuje i dlaczego warto wykorzystywać je w swojej kuchni?
Przede wszystkim lepsze dla zdrowia
Z roku na rok słyszymy coraz więcej na temat słabnącej jakości pożywienia. Mnogość sztucznych substancji, stosowanych nawozów czy hormonów sprawia, że trudno znaleźć wartościowe produkty. Właśnie dlatego warto sięgać po świeże mięso BIO, które ma wyższą jakość i lepsze właściwości odżywcze niż to, które pochodzi z hodowli, które są prowadzone metodami przemysłowymi. Mowa tutaj na przykład o większej zawartości cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie wołowym, wieprzowym czy króliczym.
Takie wędliny czy filety mają też więcej witamin. Warto podkreślić, że dzieje się tak, ponieważ zwierzęta hodowlane przeznaczone na mięso, mają zagwarantowane specjalne warunki. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, że są karmione ekologicznymi paszami, które nie zawierają antybiotyków ani genetycznie modyfikowanych składników.
Czy mięso BIO smakuje lepiej?
Wpływ na zdrowie jest oczywiście jednym z kluczowych czynników determinujących wybór konkretnych produktów spożywczych. Jednak oprócz tego konsumentom zależy również na smaku. O to, na co można liczyć w przypadku mięsa BIO, zapytaliśmy specjalistę ze sklepu z ekologiczną żywnością, który wytłumaczył:
- Ekologiczny chów zwierząt ma wpływ nie tylko na jakość mięsa, ale również na jego smak. Nasi Klienci zauważają, że produkty mają doskonały smak i aromat. Wszystko za sprawą starannie wyselekcjonowanej paszy oraz dostępu do dużego wybiegu. Największą różnicę można dostrzec, przygotowując najpopularniejsze posiłki. Na przykład rosół z kur, które mamy w ofercie, nie wymaga dodatkowego doprawiania chemicznymi przyprawami.
Warto również podkreślić, że mięso BIO jest nieco droższe od „zwykłego”. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że jest znacznie zdrowsze, a do tego smakuje lepiej, taka inwestycja zdecydowanie się opłaci. Dobrym rozwiązaniem często okazuje się korzystanie z ofert sklepów internetowych, gdzie ceny bywają niższe niż w stacjonarnych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37