Materiał Partnera

Mazurek wielkanocny - stały bywalec stołów wielkanocnych

Mazurek wielkanocny - stały bywalec stołów wielkanocnych

Wielkanoc to bardzo radosne, chrześcijańskie święto. Po czterdziestu dniach postu nadchodzi czas celebracji. Oczekiwanie na zmartwychwstanie Chrystusa łączy się z budzącą się do życia naturą. To stwarza podniosły nastrój. Dla domowników ten czas wiąże się z wielkimi porządkami oraz specjalnymi przygotowaniami. Panie domu przygotowują wiele potraw, a jedną z najważniejszych jest mazurek wielkanocny.

 

Co symbolizuje mazurek wielkanocny?

Pięknie udekorowane ciasta są prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Symbolika mazurka nie jest tak oczywista jak innych tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Czas Wielkiego Postu jest przeznaczony na „umartwianie się”, refleksję i modlitwę. Jest to bezpośrednio połączone z kończącą się zimą. W tym okresie kończyły się zapasy, w spiżarniach pozostawały suszone owoce, orzechy czy mąka. Ludzie pościli również dlatego, że nie mieli dostępu do świeżej żywności. Mazurek wielkanocny jest symbolem nagrody w zamian za trudy postu. Słodki przysmak wynagradzał ciężki czas oczekiwania.

 

Jak zrobić pyszny mazurek wielkanocny?

Prawdziwy mazurek wielkanocny możesz wykonać samodzielnie. Przysmak składa się z:

  • idealnie wypieczonego ciasta kruchego,
  • nadzienia – kajmakowego, orzechowego, z dżemu lub marmolady,
  • polewy, zazwyczaj czekoladowej,
  • dekoracji – orzechów, bakalii, kandyzowanych owoców.

Przepisów na kruche jest bardzo wiele – odpowiedni z łatwością znajdziesz w książce kucharskiej czy internecie. Najbardziej polecane są te, w których wykorzystano prawdziwe masło i mąkę krupczatkę. Powstałe z nich ciasto zachwyca chrupkością.

Jako masę możesz wykorzystać dżem lub marmoladę z własnych, letnich zbiorów. Najlepiej sprawdzą się gładkie smarowidła, takie jak powidła ze śliwek czy malin.

Czekoladowa polewa powinna być stworzona z najlepszej jakości czekolady gorzkiej. Wytrawny smak kakao równoważy słodycz nadzienia.

Dużą uwagę poświęć dekoracji. Brzegi mazurka zabezpiecz pieczonymi warkoczami z ciasta, a na środku ułóż kwiaty, napis, esy-floresy, bazie lub pisanki.

 

Szybkie rozwiązanie dla zabieganych

Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na spędzenie kilku godzin w kuchni. O takie osoby zadbały piekarnie. Mają w asortymencie wiele propozycji wypieków – również tych na specjalne okazje. 

Jak mówi specjalista z Cukierni Radzikowski w Warszawie: „ W Święta Wielkanocne mazurek jest najczęściej zamawianym ciastem. Bogato udekorowany, stworzony z najlepszych składników trafia w gusta nawet najbardziej wymagających klientów”.

Czasem warto wybrać szybkie rozwiązanie i spędzić zaoszczędzony czas w gronie najbliższych, ciesząc się pysznym smakiem ciast z tradycyjnych cukierni.

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję