Mazurek wielkanocny - stały bywalec stołów wielkanocnych
Wielkanoc to bardzo radosne, chrześcijańskie święto. Po czterdziestu dniach postu nadchodzi czas celebracji. Oczekiwanie na zmartwychwstanie Chrystusa łączy się z budzącą się do życia naturą. To stwarza podniosły nastrój. Dla domowników ten czas wiąże się z wielkimi porządkami oraz specjalnymi przygotowaniami. Panie domu przygotowują wiele potraw, a jedną z najważniejszych jest mazurek wielkanocny.
Co symbolizuje mazurek wielkanocny?
Pięknie udekorowane ciasta są prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Symbolika mazurka nie jest tak oczywista jak innych tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Czas Wielkiego Postu jest przeznaczony na „umartwianie się”, refleksję i modlitwę. Jest to bezpośrednio połączone z kończącą się zimą. W tym okresie kończyły się zapasy, w spiżarniach pozostawały suszone owoce, orzechy czy mąka. Ludzie pościli również dlatego, że nie mieli dostępu do świeżej żywności. Mazurek wielkanocny jest symbolem nagrody w zamian za trudy postu. Słodki przysmak wynagradzał ciężki czas oczekiwania.
Jak zrobić pyszny mazurek wielkanocny?
Prawdziwy mazurek wielkanocny możesz wykonać samodzielnie. Przysmak składa się z:
- idealnie wypieczonego ciasta kruchego,
- nadzienia – kajmakowego, orzechowego, z dżemu lub marmolady,
- polewy, zazwyczaj czekoladowej,
- dekoracji – orzechów, bakalii, kandyzowanych owoców.
Przepisów na kruche jest bardzo wiele – odpowiedni z łatwością znajdziesz w książce kucharskiej czy internecie. Najbardziej polecane są te, w których wykorzystano prawdziwe masło i mąkę krupczatkę. Powstałe z nich ciasto zachwyca chrupkością.
Jako masę możesz wykorzystać dżem lub marmoladę z własnych, letnich zbiorów. Najlepiej sprawdzą się gładkie smarowidła, takie jak powidła ze śliwek czy malin.
Czekoladowa polewa powinna być stworzona z najlepszej jakości czekolady gorzkiej. Wytrawny smak kakao równoważy słodycz nadzienia.
Dużą uwagę poświęć dekoracji. Brzegi mazurka zabezpiecz pieczonymi warkoczami z ciasta, a na środku ułóż kwiaty, napis, esy-floresy, bazie lub pisanki.
Szybkie rozwiązanie dla zabieganych
Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na spędzenie kilku godzin w kuchni. O takie osoby zadbały piekarnie. Mają w asortymencie wiele propozycji wypieków – również tych na specjalne okazje.
Jak mówi specjalista z Cukierni Radzikowski w Warszawie: „ W Święta Wielkanocne mazurek jest najczęściej zamawianym ciastem. Bogato udekorowany, stworzony z najlepszych składników trafia w gusta nawet najbardziej wymagających klientów”.
Czasem warto wybrać szybkie rozwiązanie i spędzić zaoszczędzony czas w gronie najbliższych, ciesząc się pysznym smakiem ciast z tradycyjnych cukierni.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37