Maszyny, których nie może zabraknąć w piekarni
Sukces rynkowy piekarni to wypadkowa wielu czynników. Pierwszym jest oczywiście gatunek i asortyment oferowanych wypieków. Zależy on przede wszystkim od receptur, według których są one wytwarzane oraz jakości surowców używanych do ich produkcji. Kolejnym równie ważnym czynnikiem jest park maszynowy, w jaki wyposażono piekarnię. Ma on istotny wpływ na wydajność roboczą. Sprawdźmy zatem które maszyny są niezastąpione w nowoczesnej piekarni?
Jakie urządzenia można obecnie spotkać w piekarniach?
Piekarnictwo to branża licząca sobie kilkanaście wieków tradycji. Jednak mimo tak bogatej historii również w niej widać zmiany związane z postępem technologicznym. Dążenie do zautomatyzowania procesów piekarniczych to krok w stronę optymalizacji cyklu produkcyjnego, a co za tym idzie zwiększenia mocy produkcyjnej piekarni. Efekt ten uzyskuje się poprzez zastosowanie coraz nowocześniejszych maszyn i urządzeń, których zadaniem jest ułatwienie pracy piekarza. Bardzo często są to kompletne linie produkcyjne oraz maszyny umożliwiające szybsze, a co za tym idzie tańsze i sprawniejsze przygotowywanie wypieków. O tym, jak wygląda obecnie wyposażenie piekarni, opowiada ekspert firmy Guz Technika Piekarnicza z Siemianowic Śląskich, która specjalizuje się w sprzedaży profesjonalnych urządzeń dla branży piekarniczej i cukierniczej:
Producenci profesjonalnych maszyn dedykowanych branży piekarniczej opracowują swoje urządzenia tak, aby były przydatne na wszystkich etapach procesu produkcji wyrobów piekarniczych. Dobrym przykładem takich urządzeń są powszechnie stosowane w wielu piekarniach dozowniki wody, dzięki którym można nie tylko precyzyjnie odmierzyć potrzebną ilość cieczy, ale również podgrzać lub schłodzić ją do wymaganej temperatury. Równie popularnymi urządzeniami są przesiewacze mąki. Przy ich pomocy można nie tylko oczyścić mąkę z ewentualnych zanieczyszczeń, ale także dokonać jej napowietrzenia, co w przypadku pewnych wypieków jest rzeczą wymaganą. Kolejna grupa maszyn piekarniczych to urządzenia do wyrabiania ciasta. W przypadku ciast lekkich stosuje się ubijarki, natomiast miesiarki przeznaczone są do zagniatania ciast ciężkich. Dzięki tym urządzeniom skraca się proces wyrabiania ciasta, a otrzymana masa ma jednolitą i pożądaną konsystencję. Poza opisanymi maszynami istnieje wiele innych urządzeń, których stosowanie jest uzależnione od profilu danego zakładu piekarniczego.
Czym kierować się przy zakupie wyposażenia do piekarni?
Planując zakup wyposażenia do nowo powstającej lub modernizowanej piekarni warto dokładnie przeanalizować kilka kwestii. Pierwsza to techniczne potrzeby zakładu. Im jest on większy, tym bardziej wydajnych urządzeń będzie potrzebował. Następnym kryterium, ważnym szczególnie w przypadku modernizowanych piekarni jest posiadany już park maszynowy. W takiej sytuacji najlepiej najpierw wyposażyć zakład w urządzenia, które w znaczący sposób usprawnią najbardziej czasochłonne procesy produkcyjne. W piekarniach nastawionych na produkcję szerokiego asortymentu pieczywa doskonale sprawdzają się automatyczne linie do chleba lub wydajne dzielarki pozwalające na automatyczne formowanie bułek w rozmaitych kształtach i różnych gramaturach. Podczas kompletowania urządzeń do piekarni warto korzystać z usług firmy, która nie tylko zajmuje się sprzedażą takich urządzeń, ale świadczy również serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Takie rozwiązanie pozwoli maksymalnie skrócić przestój technologiczny piekarni w przypadku ewentualnej awarii którejś z maszyn.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53