Artykuł sponsorowany

Makaron muszle. Charakterystyka

Makaron muszle. Charakterystyka

Makaron to nieodłączny składnik naszej kuchni. Popularne makarony jajeczne są używane jako dodatki do zup, mięs oraz dań warzywnych. Bardzo chętnie wykorzystuje się je również jako składnik sałatek. Większość konsumentów uważa makarony za bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wśród szczególnie popularnych rodzajów makaronu można znaleźć m.in. wstążki, nitki, muszelki czy rurki.

Makaron w polskiej kuchni

Makaron jest bardzo popularnym dodatkiem stosowanym jak nieodzowny składnik zup, dań głównych oraz sałatek. Ze względu na to, że łączy w sobie ciekawy smak i przyjemną dla jedzącego konsystencję z łatwością przechowywania i przygotowania wszedł bardzo mocno do kanonu polskiej kuchni tradycyjnej. Choć makaron jest w Polsce używany stosunkowo krótko, to dziś trudno wyobrazić sobie, że codzienne posiłki – zwłaszcza lubiany rosół – mógłby być podawany bez niego.

Oferta dostępnych dziś makaronów obejmuje wiele różnych gatunków i typów. Produkuje się nie tylko tradycyjne makarony jajeczne z mąki pszennej, ale również żytnie, razowe, orkiszowe czy gryczane. Coraz większą popularnością cieszą się też specjalne rodzaje makaronu stanowiące składniki dań egzotycznych, w tym makarony sojowe czy ryżowe. Wciąż jednak konsumenci zdecydowanie wolą produkty tradycyjne, które lepiej komponują się z najczęściej przyrządzanym potrawami – wyjaśnia przedstawicielka  producenta makaronów ANNA, który zajmuje się wytwarzaniem makaronów domowych.

Od czasu sprowadzenia makaronu do Europy i wprowadzenia go na nasze stoły za kraj, w którym makaron zajmuje centralne miejsce w zwyczajach kulinarnych, uchodzą Włochy. To stamtąd pochodzi cała plejada rozmaitych podgatunków, często adaptowanych do kuchni lokalnych. Rodzaje makaronów używanych w Polsce również mają włoskie pochodzenie, choć na to, że wpisały się już na trwałe w polski jadłospis, wskazują nadane im rodzime nazwy, takie jak wstążki, nitki, muszelki czy rurki.

Muszelki czyli conchiglie i conchigliette

Jednym z bardziej intrygujących typów makaronu stosowanym w naszej kuchni są tzw. muszelki. Są to odpowiedniki włoskich makaroników conchiglie lub conchigliette, używanych jednak nieco inaczej. Mają one zwykle charakterystyczny kształt muszli przypominający te, w których żyją małże, ostrygi lub ślimaki morskie.

We Włoszech conchiglie to duże muszelki, które zwykle są podawane po wypełnieniu ich farszem i zapieczeniu. Często są również podawane z sosami pomidorowymi lub przyrządzanymi na bazie masła i śmietany. Conchigliette są zdecydowanie mniejsze i najczęściej wykorzystywane przy lekkich zupach.

W kuchni polskiej popularne muszelki królują najczęściej jako składnik różnych sałatek. W tej roli wykorzystuje się zwykle najmniejsze dostępne makarony. Stosunkowo często makaron muszelki jest również używany jako dodatek do zup lub dań mięsnych, zwłaszcza przyrządzanych z sosami. Do takich zastosowań zwykle wybiera się muszelki w nieco większym rozmiarze.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.