Makaron muszle. Charakterystyka
Makaron to nieodłączny składnik naszej kuchni. Popularne makarony jajeczne są używane jako dodatki do zup, mięs oraz dań warzywnych. Bardzo chętnie wykorzystuje się je również jako składnik sałatek. Większość konsumentów uważa makarony za bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wśród szczególnie popularnych rodzajów makaronu można znaleźć m.in. wstążki, nitki, muszelki czy rurki.
Makaron w polskiej kuchni
Makaron jest bardzo popularnym dodatkiem stosowanym jak nieodzowny składnik zup, dań głównych oraz sałatek. Ze względu na to, że łączy w sobie ciekawy smak i przyjemną dla jedzącego konsystencję z łatwością przechowywania i przygotowania wszedł bardzo mocno do kanonu polskiej kuchni tradycyjnej. Choć makaron jest w Polsce używany stosunkowo krótko, to dziś trudno wyobrazić sobie, że codzienne posiłki – zwłaszcza lubiany rosół – mógłby być podawany bez niego.
Oferta dostępnych dziś makaronów obejmuje wiele różnych gatunków i typów. Produkuje się nie tylko tradycyjne makarony jajeczne z mąki pszennej, ale również żytnie, razowe, orkiszowe czy gryczane. Coraz większą popularnością cieszą się też specjalne rodzaje makaronu stanowiące składniki dań egzotycznych, w tym makarony sojowe czy ryżowe. Wciąż jednak konsumenci zdecydowanie wolą produkty tradycyjne, które lepiej komponują się z najczęściej przyrządzanym potrawami – wyjaśnia przedstawicielka producenta makaronów ANNA, który zajmuje się wytwarzaniem makaronów domowych.
Od czasu sprowadzenia makaronu do Europy i wprowadzenia go na nasze stoły za kraj, w którym makaron zajmuje centralne miejsce w zwyczajach kulinarnych, uchodzą Włochy. To stamtąd pochodzi cała plejada rozmaitych podgatunków, często adaptowanych do kuchni lokalnych. Rodzaje makaronów używanych w Polsce również mają włoskie pochodzenie, choć na to, że wpisały się już na trwałe w polski jadłospis, wskazują nadane im rodzime nazwy, takie jak wstążki, nitki, muszelki czy rurki.
Muszelki czyli conchiglie i conchigliette
Jednym z bardziej intrygujących typów makaronu stosowanym w naszej kuchni są tzw. muszelki. Są to odpowiedniki włoskich makaroników conchiglie lub conchigliette, używanych jednak nieco inaczej. Mają one zwykle charakterystyczny kształt muszli przypominający te, w których żyją małże, ostrygi lub ślimaki morskie.
We Włoszech conchiglie to duże muszelki, które zwykle są podawane po wypełnieniu ich farszem i zapieczeniu. Często są również podawane z sosami pomidorowymi lub przyrządzanymi na bazie masła i śmietany. Conchigliette są zdecydowanie mniejsze i najczęściej wykorzystywane przy lekkich zupach.
W kuchni polskiej popularne muszelki królują najczęściej jako składnik różnych sałatek. W tej roli wykorzystuje się zwykle najmniejsze dostępne makarony. Stosunkowo często makaron muszelki jest również używany jako dodatek do zup lub dań mięsnych, zwłaszcza przyrządzanych z sosami. Do takich zastosowań zwykle wybiera się muszelki w nieco większym rozmiarze.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-