Kwiaty jadalne wykorzystywane w branży gastronomicznej

Spis treści
- Kwiaty jadalne – na zdrowie!
- Zastosowanie kwiatów kulinarnych w gastronomii
- Kwiaty jadalne – najpopularniejsze gatunki
Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że kwiaty w kuchni wykorzystywane były już w starożytności. Od wieków goszczą na talerzach w wielu krajach na różnych kontynentach. Wzbogacają smak, aromat i wygląd przygotowywanych potraw. Co warto wiedzieć o jadalnych kwiatach, w jaki sposób są one wykorzystywane w gastronomii i jakie gatunki kwiatów są najpopularniejsze?
Kwiaty jadalne – na zdrowie!
Gatunków jadalnych kwiatów istnieje około osiemdziesięciu. Są one chętnie wykorzystywane w gastronomii przede wszystkim z dwóch powodów. Po pierwsze, są bogatym źródłem witamin, dzięki czemu przygotowywane z nimi dania są bardzo wartościowe pod kątem składników odżywczych. Po drugie, kwiaty jadalne pięknie prezentują się na talerzu, a nie jest tajemnicą, że wspaniale wyglądająca potrawa również o wiele lepiej smakuje.
Większość z nich wykazuje działanie antyoksydacyjne, m.in. dzięki zawartości polifenoli, które działają prozdrowotnie. Niektóre z jadalnych kwiatów posiadają ich nawet więcej niż owoce. Przykładem popularnego, leczniczego kwiatu jest chociażby znany wszystkim rumianek pospolity. Kolejnymi antyoksydantami są karotenoidy, zapobiegające chorobom skóry, oczu i serca. Znajdziemy je w nagietku i nasturcji. Poza antyoksydantami, kwiaty jadalne posiadają również dużo przeciwutleniaczy – flawonoidów, których zadaniem jest neutralizowanie szkodliwych dla człowieka wolnych rodników, hamowanie enzymów utleniających cholesterol oraz ochrona przeciwnowotworowa. Kwiaty jadalne to także skarbnica naturalnej witaminy C i olejków eterycznych.
Zastosowanie kwiatów kulinarnych w gastronomii
Kwiaty jadalne znane i stosowane są w kuchni od tysiącleci. Spożywali je w różnych formach starożytni Rzymianie, Grecy czy Chińczycy. Współcześnie kwiaty jadalne w gastronomii używane są jako przyprawy czy źródło barwnika spożywczego. Jadane są w różnych wersjach – suszone, świeże, marynowane, gotowane czy kandyzowane. Wykorzystuje się je do przygotowywania syropów, herbaty, zup, deserów, sałatek czy win. Dodanie kwiatów jadalnych do potraw ma na celu zapewnienie smaku, aromatu i dekoracji.
Kwiaty jadalne spożywa się jako część głównego dania, a także jako dodatki czy składniki sałatek. Niektóre z kwiatów mogą być zapiekane bądź smażone w cieście, jak na przykład kwiaty dyni. Ciekawym zastosowaniem kwiatów jadalnych jest ich mrożenie w lodzie i wykorzystywanie jako składnik napojów. Popularnym sposobem wykorzystywania kwiatów są również wszelkie napary. Świetnie nadadzą się również do produkcji herbaty i wina. W potrawach wytrawnych można je z powodzeniem stosować w masłach ziołowych, pastach serowych, occie, marynatach czy sosach do sałatek. Warto pamiętać, że kwiaty jadalne wykorzystywane w gastronomii powinny być świeże – wówczas charakteryzują się najlepszym smakiem.
Kwiaty jadalne – najpopularniejsze gatunki
Warto pamiętać, że nie wszystkie kwiaty są jadalne. Te, które wykorzystywane są w gastronomii, możemy kupić na targach, sklepach ze zdrową żywnością lub u dostawcy warzyw i owoców. Przykładem dostawcy produktów wysokiej jakości w Gdańsku jest między innymi firma Golden Fruits. Jak wspomnieliśmy na samym początku, istnieje bardzo wiele gatunków jadalnych kwiatów. Jednymi z najczęściej używanych kwiatów w kuchni są kwiaty brokuła, kalafiora i karczochy. Poza nimi (często uznawanymi błędnie za warzywo) warto wymienić inne, najczęściej wykorzystywane w gastronomii, efektywne kwiaty. Należą do nich: rumianek pospolity, kwiat nasturcji, chaber bławatek, aksamitka wąskolistna, fiołki, goździki, lawenda, lilak, malwa, nagietek, robinia akacjowa, dzika róża, szałwia lekarska czy stokrotka pospolita.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Soforek Sp. z o.o. Sp.k.
64-820 Szamocin, Smolary 4
-
-
-