Artykuł sponsorowany

Kwiaty jadalne wykorzystywane w branży gastronomicznej

Kwiaty jadalne wykorzystywane w branży gastronomicznej

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że kwiaty w kuchni wykorzystywane były już w starożytności. Od wieków goszczą na talerzach w wielu krajach na różnych kontynentach. Wzbogacają smak, aromat i wygląd przygotowywanych potraw. Co warto wiedzieć o jadalnych kwiatach, w jaki sposób są one wykorzystywane w gastronomii i jakie gatunki kwiatów są najpopularniejsze?

Kwiaty jadalne – na zdrowie!

Gatunków jadalnych kwiatów istnieje około osiemdziesięciu. Są one chętnie wykorzystywane w gastronomii przede wszystkim z dwóch powodów. Po pierwsze, są bogatym źródłem witamin, dzięki czemu przygotowywane z nimi dania są bardzo wartościowe pod kątem składników odżywczych. Po drugie, kwiaty jadalne pięknie prezentują się na talerzu, a nie jest tajemnicą, że wspaniale wyglądająca potrawa również o wiele lepiej smakuje. 

Większość z nich wykazuje działanie antyoksydacyjne, m.in. dzięki zawartości polifenoli, które działają prozdrowotnie. Niektóre z jadalnych kwiatów posiadają ich nawet więcej niż owoce. Przykładem popularnego, leczniczego kwiatu jest chociażby znany wszystkim rumianek pospolity. Kolejnymi antyoksydantami są karotenoidy, zapobiegające chorobom skóry, oczu i serca. Znajdziemy je w nagietku i nasturcji. Poza antyoksydantami, kwiaty jadalne posiadają również dużo przeciwutleniaczy – flawonoidów, których zadaniem jest neutralizowanie szkodliwych dla człowieka wolnych rodników, hamowanie enzymów utleniających cholesterol oraz ochrona przeciwnowotworowa. Kwiaty jadalne to także skarbnica naturalnej witaminy C i olejków eterycznych.

Zastosowanie kwiatów kulinarnych w gastronomii

Kwiaty jadalne znane i stosowane są w kuchni od tysiącleci. Spożywali je w różnych formach starożytni Rzymianie, Grecy czy Chińczycy. Współcześnie kwiaty jadalne w gastronomii używane są jako przyprawy czy źródło barwnika spożywczego. Jadane są w różnych wersjach – suszone, świeże, marynowane, gotowane czy kandyzowane. Wykorzystuje się je do przygotowywania syropów, herbaty, zup, deserów, sałatek czy win. Dodanie kwiatów jadalnych do potraw ma na celu zapewnienie smaku, aromatu i dekoracji. 

Kwiaty jadalne spożywa się jako część głównego dania, a także jako dodatki czy składniki sałatek. Niektóre z kwiatów mogą być zapiekane bądź smażone w cieście, jak na przykład kwiaty dyni. Ciekawym zastosowaniem kwiatów jadalnych jest ich mrożenie w lodzie i wykorzystywanie jako składnik napojów. Popularnym sposobem wykorzystywania kwiatów są również wszelkie napary. Świetnie nadadzą się również do produkcji herbaty i wina. W potrawach wytrawnych można je z powodzeniem stosować w masłach ziołowych, pastach serowych, occie, marynatach czy sosach do sałatek. Warto pamiętać, że kwiaty jadalne wykorzystywane w gastronomii powinny być świeże – wówczas charakteryzują się najlepszym smakiem. 

Kwiaty jadalne – najpopularniejsze gatunki

Warto pamiętać, że nie wszystkie kwiaty są jadalne. Te, które wykorzystywane są w gastronomii, możemy kupić na targach, sklepach ze zdrową żywnością lub u dostawcy warzyw i owoców. Przykładem dostawcy produktów wysokiej jakości w Gdańsku jest między innymi firma Golden Fruits. Jak wspomnieliśmy na samym początku, istnieje bardzo wiele gatunków jadalnych kwiatów. Jednymi z najczęściej używanych kwiatów w kuchni są kwiaty brokuła, kalafiora i karczochy. Poza nimi (często uznawanymi błędnie za warzywo) warto wymienić inne, najczęściej wykorzystywane w gastronomii, efektywne kwiaty. Należą do nich: rumianek pospolity, kwiat nasturcji, chaber bławatek, aksamitka wąskolistna, fiołki, goździki, lawenda, lilak, malwa, nagietek, robinia akacjowa, dzika róża, szałwia lekarska czy stokrotka pospolita.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.