Które zmywarki najlepiej sprawdzają się w gastronomii?
Zmywarki są bezapelacyjnie niezbędne w gastronomii. Nie tylko pomagają one utrzymać restauracyjną kuchnię w czystości i higienie, ale także oszczędzają czas i pieniądze. Rodzaj wybranej zmywarki zależy od wielkości kuchni, liczby naczyń, które trzeba umyć i rodzaju serwowanych potraw. Jakie są kryteria wyboru zmywarek do gastronomii?
Rodzaje zmywarek do gastronomii
Istnieje kilka rodzajów zmywarek udostępnionych lokalom gastronomicznym. Wszystko zależy od potrzeb, wielkości i charakteru danej restauracji. W obleganych obiektach gastronomicznych (np. stołówki wojskowe, catering, sanatorium, duże stołówki pracownicze) wykorzystuje się zmywarki tunelowe. W małej restauracji, barze czy stołówce szkolnej – tam, gdzie przeważa porcelana – najlepiej sprawdzi się podblatowa uniwersalna zmywarka. Jeśli wskazana jest wydajność i ergonomia pracy (np. w dużych restauracjach), powinniśmy szukać zmywarek gastronomicznych kapturowych. W kawiarniach (tam, gdzie jest więcej szkła) potrzebna jest natomiast specjalistyczna zmywarka do szkła, która daje świetny efekt myjący – krystalicznie czystego szkła.
Hurtownia gastronomiczna Hand-Spol to sklep, w którym można odnaleźć kompleksowe wyposażenie dla każdej restauracji, kawiarni.
JaKie detergenty i środki czyszczące wybrać?
Rodzaj detergentu lub środka czyszczącego, jaki zagości w zmywarce gastronomicznej, jest związany z konkretnym urządzeniem. Jedne urządzanie wymagają środka odkażającego, który zabija bakterie bez uszkadzania naczyń, a inne wymagają specjalnego detergentu, wytrzymującego wysokie temperatury.
Konserwacja zmywarek dla gastronomii
Aby zmywarka gastronomiczna działała sprawnie i wydajnie, konieczna jest jej regularna konserwacja. Pamiętajmy, aby przestrzegać instrukcji producenta dotyczących czyszczenia i konserwacji. Ważne są także wszelkie lokalne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Czy można coś zrobić samodzielnie? Jak najbardziej. Przede wszystkim trzeba regularnie sprawdzać wszystkie części zmywarki pod kątem oznak zużycia lub uszkodzenia, a także sprawdzać węże i połączenia pod kątem wycieków lub blokad. Regularna konserwacja pomoże zapewnić maksymalną wydajność zmywarki i zapobiegnie kosztownym naprawom w przyszłości.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-