Artykuł sponsorowany

Które warzywa są najchętniej wykorzystywane w gastronomii?

Które warzywa są najchętniej wykorzystywane w gastronomii?

Profesjonalne lokale gastronomiczne systematycznie zaopatrują się w różnego rodzaju warzywa i owoce. Tego typu produkty żywnościowe często stanowią główny składnik przygotowywanych potraw albo ich uzupełnienie. Artykuły te na ogół zawierają bogactwo składników odżywczych, gwarantują też przyrządzanym posiłkom znakomity smak i aromat. Warto dowiedzieć się, po jakie jarzyny najchętniej sięgają mistrzowie kuchni zatrudniani przez bary i restauracje.

Warzywa dominujące w branży gastronomicznej

W lodówkach profesjonalnych lokali gastronomicznych można znaleźć rozmaite gatunki warzyw. Z reguły kucharze oraz ich pomocnicy chętnie sięgają po jarzyny strączkowe (groch, fasolę, bób). Tego typu warzywa dla gastronomii często wchodzą bowiem w skład różnego rodzaju sałatek. Stanowią one również podstawowy składnik rozmaitych potraw zarówno kuchni polskiej, jak i zagranicznej. W restauracjach, których specjalnością są różnorodne zupy oraz wywary, powszechne zastosowanie znajdują seler, pietruszka oraz marchew. Jarzyny te nadają posiłkom niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, wzbogacając danie o szereg bezcennych witamin i minerałów. Ponadto przy przyrządzaniu surówek, sosów i koncentratów niezwykle przydatne okazują się ogórki i pomidory. W gastronomii szczególnie często wykorzystywane są zwłaszcza odmiany malinowe, a także pomidorki koktajlowe. Kucharze zatrudnieni w lokalach serwujących swojskie dania do przygotowywania potraw często używają papryki (m. in. czerwonej, zielonej, a także żółtej).

Przechowywanie warzyw w gastronomii w praktyce

W profesjonalnej gastronomii nie wszystkie zakupione produkty spożywcze są natychmiast wykorzystywane do przyrządzania różnych dań. To oznacza, że muszą być one przechowywane w optymalnych warunkach tak, aby jak najdłużej zachowały świeżość oraz walory odżywcze. W przypadku produktów żywnościowych dostarczanych przez taką firmę, jak hurtownia warzyw i owoców Golden Fruits, najlepiej sprawdzają się odpowiednio dostosowane magazyny, w których panuje temperatura powietrza wynosząca od 6 do 8 stopni. W wielu sytuacjach przydatne okazują się również specjalne komory, a także witryny i szafy chłodnicze. Warto jednak pamiętać o tym, że znajdujące się tam warzywa i owoce muszą być przechowywane oddzielnie od innych produktów, takich jak mięso, ryby czy nabiał.

Co istotne w profesjonalnych lokalach gastronomicznych artykuły spożywcze muszą być przechowywane zgodnie z zasadą FIFO (first in, first out). Zgodnie z nią starsze produkty umieszcza się z przodu.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.