Które warzywa są najchętniej wykorzystywane w gastronomii?
Profesjonalne lokale gastronomiczne systematycznie zaopatrują się w różnego rodzaju warzywa i owoce. Tego typu produkty żywnościowe często stanowią główny składnik przygotowywanych potraw albo ich uzupełnienie. Artykuły te na ogół zawierają bogactwo składników odżywczych, gwarantują też przyrządzanym posiłkom znakomity smak i aromat. Warto dowiedzieć się, po jakie jarzyny najchętniej sięgają mistrzowie kuchni zatrudniani przez bary i restauracje.
Warzywa dominujące w branży gastronomicznej
W lodówkach profesjonalnych lokali gastronomicznych można znaleźć rozmaite gatunki warzyw. Z reguły kucharze oraz ich pomocnicy chętnie sięgają po jarzyny strączkowe (groch, fasolę, bób). Tego typu warzywa dla gastronomii często wchodzą bowiem w skład różnego rodzaju sałatek. Stanowią one również podstawowy składnik rozmaitych potraw zarówno kuchni polskiej, jak i zagranicznej. W restauracjach, których specjalnością są różnorodne zupy oraz wywary, powszechne zastosowanie znajdują seler, pietruszka oraz marchew. Jarzyny te nadają posiłkom niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, wzbogacając danie o szereg bezcennych witamin i minerałów. Ponadto przy przyrządzaniu surówek, sosów i koncentratów niezwykle przydatne okazują się ogórki i pomidory. W gastronomii szczególnie często wykorzystywane są zwłaszcza odmiany malinowe, a także pomidorki koktajlowe. Kucharze zatrudnieni w lokalach serwujących swojskie dania do przygotowywania potraw często używają papryki (m. in. czerwonej, zielonej, a także żółtej).
Przechowywanie warzyw w gastronomii w praktyce
W profesjonalnej gastronomii nie wszystkie zakupione produkty spożywcze są natychmiast wykorzystywane do przyrządzania różnych dań. To oznacza, że muszą być one przechowywane w optymalnych warunkach tak, aby jak najdłużej zachowały świeżość oraz walory odżywcze. W przypadku produktów żywnościowych dostarczanych przez taką firmę, jak hurtownia warzyw i owoców Golden Fruits, najlepiej sprawdzają się odpowiednio dostosowane magazyny, w których panuje temperatura powietrza wynosząca od 6 do 8 stopni. W wielu sytuacjach przydatne okazują się również specjalne komory, a także witryny i szafy chłodnicze. Warto jednak pamiętać o tym, że znajdujące się tam warzywa i owoce muszą być przechowywane oddzielnie od innych produktów, takich jak mięso, ryby czy nabiał.
Co istotne w profesjonalnych lokalach gastronomicznych artykuły spożywcze muszą być przechowywane zgodnie z zasadą FIFO (first in, first out). Zgodnie z nią starsze produkty umieszcza się z przodu.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12