Która kawa jest lepsza - Arabica czy Robusta?

Arabica oraz robusta dominują w świecie kawy. Sprzedawane są jako single lub jako blendy, czyli mieszanki arabiki i robusty. Istnieją między nimi znaczące różnice, dzięki którym oba gatunki mają swoich wiernych fanów. Odmienności te dotyczą sposobów uprawy, wyglądu ziaren, smaku i aromatu, zawartości kofeiny. Powszechnie przyjmuje się, że arabica jest kawą o najwyższej jakości, robusta zaś jest łatwiejsza w uprawie. Sprawdź, która będzie dla Ciebie najlepsza!
Królowa kaw – arabica
Arabica obejmuje 2/3 światowej produkcji kawy. Obecnie znanych jest ponad 140 odmian tego gatunku i ich ilość stale wzrasta. Jest uprawiana w około 60 krajach, jej odpowiednie krzyżówki genetyczne sprawiają, że ziarna są pozyskiwane w coraz nowszych lokalizacjach.
Przeczytaj również: Jak zostać baristą?
Wielu smakoszy tego szlachetnego trunku uważa, że smak arabiki nie może być określony jednym słowem. Z uwagi na rozmaite jej odmiany i fermentacje jej aromat umiejscawia się pomiędzy smakiem kakao, nutami kwiatowymi i owocowymi, przypominającymi w największym stopniu wiśnie, śliwki lub porzeczki. Arabica zawiera ponadto prawie 60% więcej lipidów oraz ma niemal dwukrotnie większe stężenie cukrów niż robusta.
Przeczytaj również: Czym charakteryzuje się kawa arabica?
Arabica osiąga na rynku bardzo zróżnicowane ceny. Kawy certyfikowane cechują się wyższą wartością, a ich smak i aromat jest wyjątkowy. Są to często produkty ekologiczne, które są uprawiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ich plantatorzy i pracownicy są sprawiedliwie wynagradzani za swoją pracę.
Przeczytaj również: Jaki napój naprawdę możemy nazywać cappuccino?
Cięższa Robusta
Robusta jest drugim, najbardziej rozpoznawalnym gatunkiem kawy na rynku. W przeważającej większości uprawiana w Indiach, Indonezji oraz Wietnamie, ale również w Brazylii i Afryce. Jak wskazują specjaliści firmy Bero Polska, jej charakterystyka cechuje się nieco cięższym aromatem. Dominują w nim goryczkowe nuty smakowe, np. posmak gorzkiej czekolady, słodkie nuty orzecha i mlecznej czekolady. Jej ceny znacznie się wahają, wyższa jakość oznacza tu wyższą cenę. Ma ona większe stężenie kofeiny niż arabica, a to odpowiada za sensoryczną gorycz. Robusta może rosnąć w mniej wymagających warunkach, jest mniej podatna na szkodniki i zmiany klimatu. Wymaga przez to mniejszego wysiłku i nakładu pracy, co oznacza, że jest bardziej wydajna, często jest hodowana na dziko. Zazwyczaj jest wykorzystywana do produkcji kaw instant oraz popularnych mieszanek.
Warto pamiętać, że smak kawy w największej mierze zależy od pochodzenia i sposobu obróbki ziarna, a także kraju, w którym dane ziarno rośnie. Duże znaczenie ma wysokość, na jakiej znajduje się uprawa. Kawa rosnąca wyżej na ogół cechuje się bogatszym smakiem oraz wyższą kwasowością, a to dzięki temu, że ziarna dłużej dojrzewają, mają dłuższy czas wegetacji oraz pobierają z gleby więcej minerałów/mikroelementów.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Soforek Sp. z o.o. Sp.k.
64-820 Szamocin, Smolary 4