Kryteria wyboru regałów dla piekarni
Właściwa prezentacja wyrobów piekarniczych jest równie ważna co ich jakość. Nic więc dziwnego, że coraz więcej piekarni inwestuje w nowoczesne systemy ekspozycyjne, które pozwolą atrakcyjnie zaprezentować asortyment firmy. Jednymi z najbardziej praktycznych rozwiązań tego typu są regały na pieczywo. Mają one rozmaite formy, są wykonane z różnych materiałów i posiadają szereg funkcji dodatkowych. Czym zatem kierować się przy wyborze regałów do piekarni?
Cechy funkcjonalnych regałów piekarniczych
Chleb, bułki i pozostałe rodzaje pieczywa sprzedawane w piekarniach są pakowane najczęściej dopiero w chwili zakupu przez klienta. Do tego czasu leżą sobie spokojnie na półkach kusząc kupujących wyglądem i aromatem. Należy więc zadbać o właściwy sposób przechowywania pieczywa, nim trafi ono do konsumenta. Dlatego wyposażenie przestrzeni handlowej piekarni powinno być wykonane z materiałów, które są dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi. Kwestie higieniczne i sanitarne powinny jednak iść w parze z praktycznością użytkowanego wyposażenia. Jak wyjaśnia ekspert firmy IGLOOTECHNIKA oferującej wyposażenie handlowe piekarni:
Pieczywo należy do tej grupy artykułów spożywczych, które najlepiej prezentują się na regałach wykonanych z naturalnych materiałów np. drewna. Takie konstrukcje są bardzo wytrzymałe, a jednocześnie praktyczne. Pozwalają nie tylko na przejrzyste ułożenie pieczywa, lecz także na rozdzielenie jego poszczególnych rodzajów. Zastosowanie zamkniętych półek z separatorami chroni wyroby piekarnicze przed warunkami zewnętrznymi m.in. kurzem, słońcem czy wilgocią i jednocześnie przedłuża ich świeżość. Modele umożliwiające towarowanie od tyłu ułatwiają uzupełnianie zapasu produktów przez obsługę bez konieczności zakłócania sprzedaży. Praktycznym uzupełnieniem klasycznych regałów są kosze na pieczywo pakowane. Pozwalają one klientowi na samodzielny wybór towaru.
Jak wybrać regał do piekarni?
Wybór odpowiedniego wyposażenia do piekarni zależy od kilku czynników. Pierwszym jest planowana lub istniejąca już aranżacja wnętrza. Regały powinny być dobrane w taki sposób by ich wielkość, kształt i kolorystyka komponowały się z wystrojem przestrzeni handlowej. Warto również zwrócić uwagę na materiały, z jakich regały piekarnicze zostały wykonane. Kolejną kwestią jest ergonomia użytkowania. Rozplanowanie ustawienia poszczególnych regałów powinno umożliwiać obsłudze łatwy dostęp do przechowywanych na nich produktów, a w przypadku strefy samoobsługowej również przez klientów. Należy pamiętać, aby w przypadku samoobsługi wyposażyć regały w jednorazowe rękawiczki do pobierania pieczywa oraz woreczki do jego pakowania. Ważnym czynnikiem mającym ogromny wpływ na odbiór oferowanego towaru przez konsumenta jest odpowiednie oświetlenie przestrzeni ekspozycyjnej. Dlatego najlepiej wybierać regały z systemem oświetleniowym o ciepłej barwie, w której pieczywo prezentuje się bardzo atrakcyjnie, a tym samym przyciąga wzrok kupujących.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Hydraulika siłowa Zakuwanie przewodów hydraulicznych
48-200 Prudnik, Powstańców Śląskich 19
-
-
-
Uvex Safety Polska Sp. z o.o. sp.k. Środki ochrony indywidualnej
47-208 Większyce, Głogowska 3a