Materiał Partnera

Kluczowe meble do piekarni i cukierni

Kluczowe meble do piekarni i cukierni
Wyposażenie lokali gastronomicznych nie ogranicza się jedynie do urządzeń chłodniczych i służących do obróbki cieplnej. Właściwa prezentacja wyrobu to pierwszy krok do jego sprzedaży – konieczna jest inwestycja w umeblowanie umożliwiające jego ekspozycję. Oprócz wyboru oraz zakupu odpowiednich regałów czy witryn, trzeba samodzielnie zadbać o ich prawidłowe rozmieszczenie, jak i przedstawienie produktów.

Wyroby cukiernicze i piekarnicze wymagają zastosowania różnych rozwiązań. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z ladami i witrynami, w drugim – regałami. Nie bez znaczenia jest także technika prezentacji produktów. Istnieją dwie szkoły dotyczące eksponowania przekrojonych już ciast oraz tortów. Według jednej z nich wnętrze rozkrojonego wyrobu powinno być skierowane w stronę klienta, według innej odwrotnie. Zawsze jednak należy przestrzegać jednej, prostej zasady, tj. nieskazitelnej czystości półek, pozbawionych okruchów, pyłów czy odcisków palców.

Dobór wyposażenia

Meble przeznaczone do piekarni bądź cukierni powinny charakteryzować się nie tylko wysokimi walorami estetycznymi, ale także dobrymi parametrami technicznymi, wskazującymi na możliwość długotrwałej eksploatacji. Wypieki wymagają zastosowania szerokich, stabilnych półek, które pozwolą na rozmieszczenie dużej ilości produktów. Regały piekarnicze powinny cechować się także łatwością konserwacji oraz montażu. Warto również sprawdzić, czy można je wzbogacić o dodatkowe elementy, takie jak oświetlenie wspomagające ekspozycję czy banery.

Witryny cukiernicze stanowią urządzenia o działaniu chłodniczym, które przechowują i prezentują słodkie wyroby.

Umożliwiają zachowanie świeżości wypieków przy ich jednoczesnej efektownej ekspozycji. To podstawowe, niezbędne wyposażenie cukierni – jak informuje pracownik firmy IGLOOTECHNIKA.

Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na specyfikacje techniczne, w tym na wymagane napięcie elektryczne. Należy dostosować swój zakup do warunków, jakie panują bądź będą panowały w lokalu. Ważna jest również spójność wyglądu maszyny z wystrojem wnętrza.

Ogólna prezentacja lokalu

Praca cukierni bądź piekarni w zakresie atrakcyjnej prezentacji nie ogranicza się jedynie do wyglądu samych produktów, ale także innych elementów. Jednym z nich jest higiena urządzeń – należy bezwzględnie dbać o czystość regałów oraz witryn, w szczególności szklanych komponentów, również od strony, od której znajduje się klient. Warto też dopilnować, aby konserwacja przebiegała prawidłowo, a wybrany sprzęt charakteryzował się wysoką jakością, ponieważ wpływa to na głośność jego działania, zaś nadmierny hałas powoduje dyskomfort wśród gości lokalu. Jeżeli w wyposażeniu znajduje się także dystrybutor do lodów, można umieścić go w bardziej widocznym miejscu, ponieważ zachęca on do odwiedzin przez przechodniów.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję