Artykuł sponsorowany

Kawa z żołędzi? To możliwe!

Kawa z żołędzi? To możliwe!

Czy istnieje alternatywa dla tradycyjnej kawy? Produkt, który zapewnia podobne doznania smakowe, a jednocześnie wprowadza odrobinę różnorodności do naszej codziennej rutyny? Odpowiedź brzmi tak – to kawa z żołędzi. Choć może wydawać się to nieco dziwne, napój ten zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. W dzisiejszym artykule przyglądamy się bliżej temu nietypowemu produktowi, jego historii, właściwościom oraz sposobom przygotowania. Zachęcamy do lektury.

Historia kawy z żołędzi

Kawa z żołędzi nie jest wynalazkiem ostatnich lat – jej korzenie sięgają czasów starożytnych. Już wtedy ludzie odkryli, że palone i mielone żołędzie dębu są doskonałym źródłem energii. W Europie, w tym na terenie Polski, napój z żołędzi był popularny zwłaszcza w czasach niedoboru tradycyjnej kawy – podczas II wojny światowej czy w okresie PRL-u.

Właściwości zdrowotne kawy żołędziowej

Oprócz swojego unikalnego smaku kawa żołędziowa ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jest to napój bezkofeinowy, co sprawia, że może być spożywany przez osoby, które z różnych względów muszą unikać tego związku. Żołędzie są bogate w błonnik, witaminy (witaminę A i witaminy z grupy B) oraz minerały, takie jak potas, magnez czy wapń. Warto dodać, że kawa z żołędzi ma także właściwości przeciwutleniające. Wszystko za sprawą zawartości polifenoli, pomagających chronić organizm przed wolnymi rodnikami.

Sposób przygotowania kawy z żołędzi

Przygotowanie kawy z żołędzi nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości i pracy. Najpierw należy oczywiście zdobyć żołędzie – najlepiej wybrać się do lasu w okresie jesiennym i zebrać dojrzałe (ciemnobrązowe) owoce dębu. Następnie trzeba je umyć i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Kolejnym etapem jest pozbycie się gorzkich garbników – żołędzie należy moczyć w wodzie przez około 24 godziny, a potem kilkukrotnie przepłukać. Po tym procesie są one gotowe do suszenia i prażenia. Aby przygotować nadający się do spożycia napój, wystarczy umieścić wysuszone i uprażone owoce dębu w młynku do kawy i zmielić. Powstały proszek zalać gorącą wodą, podobnie jak przy parzeniu tradycyjnej kawy. Można dodać też mleko, cukier czy inne dodatki według własnych upodobań.

W przypadku braku czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie żołędziowej kawy od podstaw można skorzystać z bogatej oferty produktów dostępnych w sklepach z żywnością ekologiczną. Młynapiek – zdrowa żywność sklep online oraz inne tego rodzaju podmioty zapewniają duży wybór kaw, w tym tę produkowaną z żołędzi.

Odkryj smak kawy z żołędzi

Napój o żołędziowym smaku to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kawy, ale również źródło wielu witamin i minerałów. Pozwala nam się zrelaksować i docenić bogactwo składników, jakie oferuje natura. Zachęcamy do eksperymentowania z tym nietypowym napojem i odkrywania jego unikalnych właściwości.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.