Kawa niskodrażniąca, czyli jaka?
Kawa jest napojem kochanym na całym świecie. Pięknie pachnie, pobudza o poranku i komponuje się idealnie ze słodkimi przekąskami. Niektóre jej odmiany mogą jednak powodować podrażnienie żołądka, co odbiera przyjemność z picia kawy. Na szczęście na rynku znaleźć można ziarna stworzone z myślą o osobach szczególnie wrażliwych. Czym jest kawa niskodrażniąca i kiedy warto na nią postawić?
Czym jest kawa niskodrażniąca?
Kawa ma to do siebie, że często powoduje podrażnienie żołądka. Z tego powodu osoby szczególnie wrażliwe zwykle wybierają napoje niskodrażniące, które nie prowadzą do wystąpienia takich objawów, jak np. zgaga czy niestrawność.
Kawa niskodrażniąca jest zazwyczaj mocno palona, dzięki czemu można zwiększyć w niej zawartość związków blokujących nadmierną produkcję kwasów żołądkowych. W jej przypadku wykorzystuje się również parę wodną pod ciśnieniem. Pozwala to na zredukowanie poziomu kwasu, dzięki czemu gotowa kawa jest łagodniejsza.
Kawa niskodrażniąca nie ma charakterystycznej kwasowości, ale zachowuje swój smak i aromat. Nie powoduje nadmiernego wydzielania kwasów żołądkowych. Smakuje doskonale i skutecznie pobudza. Już na etapie zbierania ziaren jest ona odpowiednio przygotowywana, z myślą o osobach, które szukają łagodnego napoju o charakterystycznym zapachu i smaku.
Jak przygotować kawę niskodrażniącą?
Kawa niskodrażniąca nie różni się wyglądem od zwykłych wariantów. Można przygotować ją w dokładnie ten sam sposób, z wykorzystaniem ekspresów czy metodami ręcznymi. Wybór odpowiedniego sposobu zależy wyłącznie od Ciebie. Jedyną różnicą jest proces przygotowywania ziaren przed sprzedażą. Kawa niskodrażniąca smakuje więc niemal tak samo, choć jest nieco wyraźniejsza ze względu na mocne palenie. Pyszną kawę w wielu odsłonach wypijesz m.in. w kawiarni Zapach Kawy w Chrzanowie. Pracują tam specjaliści wykwalifikowani w parzeniu kawy na wiele różnych sposobów. Wojciech Szymański oferuje również kursy baristyczne w Krakowie.
Kawę niskodrażniącą można przygotować we własnym domu z wykorzystaniem ekspresu, kawiarki, french pressu czy dripu. Opcji jest naprawdę wiele, a wybór jednej z nich zależy od Twoich preferencji dotyczących tego ciemnego napoju. Sprawdzi się ona dobrze też w kompozycjach z mlekiem. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają bardzo wrażliwy żołądek, a wypicie tradycyjnej kawy wiąże się dla nich z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Czasami potrafią one trwać przez cały dzień.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b