Artykuł sponsorowany

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane?

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to tradycyjna i bardzo lubiana polska potrawa. Mogą być jadane na słodko ze śmietaną lub cukrem, lub w wersji wytrawnej (z gulaszem czy sosem grzybowym). Aby placki ziemniaczane się udały, należy wybierać dobrej jakości, dopasowane ziemniaki. Jakie warzywa należy wybrać do tej potrawy? Czy wszystkie ziemniaki nadają się do placków ziemniaczanych?

Najważniejsze typy ziemniaków

Nie wszystkie ziemniaki są sobie równe. Wyróżniamy trzy podstawowe typy tych warzyw: odmianę A, B i C.

Typ A (sałatkowy) to najtwardsze ziemniaki, które zawierają niewiele skrobi. Po ugotowaniu robią się wilgotne. Będą jednak idealne do sałatek – łatwo je kroić w plastry lub kostki, a także nie rozpadają się, pozostają stałe. Można je także gotować w mundurkach, wykorzystać podczas grilla lub użyć do zupy. Przykładowymi odmianami tych ziemniaków są Albina, Belana, Cykada czy Frezja.

Typ B (ogólnoużytkowy) zawiera znacznie więcej skrobi. Takie ziemniaki mają w sobie mniej wilgoci i po dotknięciu widelcem delikatnie się rozgniatają. Warzywa typu B nadają się zarówno do gotowania, jak i smażenia. Przykładowymi odmianami są Aksamitka, Baszta, Bila, Drop, Fala, Malwa, Perkoz, Sumak czy Wolfram.

Typ C (mączysty) reprezentują ziemniaki sypkie, o największej zawartości skrobi. Są suche, mączyste, rozpadające się. Sprawdzają się idealnie w puree, pyzach, knedlach, kartaczach. Można je wykorzystać do zagęszczania zup lub nawet przygotowywania wypieków. Przykładowymi odmianami są Anielka, Barycz, Bursztyn, Centa, Grot. 

Istnieją także pośrednie typy: AB i BC. Pierwszy łączy w sobie twardość i możliwość użytkowania niemal do wszystkich potraw. Typ BC również nada się niemal do wszystkiego, jest mączysty.

Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane wymagają ziemniaków typu B lub C (najczęściej). Sekret wynika z wysokiej zawartości skrobi w tych odmianach. Należy pamiętać, że najlepsze placki wychodzą ze starych ziemniaków. Młode odmiany mają w sobie zbyt dużo wody, co zaburzy późniejszy smak i konsystencję potrawy. Najlepiej wybierać warzywa ze sprawdzonych firm, które prowadzą profesjonalną sprzedaż ziemniaków. Przedsiębiorstwem, które zajmuje się właśnie hodowlą i dystrybucją różnych warzyw (nie tylko ziemniaków, ale też cebuli, marchwi, buraków) jest Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk.

Warto także zapamiętać kilka wskazówek w robieniu placków ziemniaczanych. W masie z ziemniaków nie powinna dominować mąka (wtedy placki będą bardziej chrupiące). Do smażenia najlepiej wybierać tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, np. olej rzepakowy.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.