Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to tradycyjna i bardzo lubiana polska potrawa. Mogą być jadane na słodko ze śmietaną lub cukrem, lub w wersji wytrawnej (z gulaszem czy sosem grzybowym). Aby placki ziemniaczane się udały, należy wybierać dobrej jakości, dopasowane ziemniaki. Jakie warzywa należy wybrać do tej potrawy? Czy wszystkie ziemniaki nadają się do placków ziemniaczanych?
Najważniejsze typy ziemniaków
Nie wszystkie ziemniaki są sobie równe. Wyróżniamy trzy podstawowe typy tych warzyw: odmianę A, B i C.
Typ A (sałatkowy) to najtwardsze ziemniaki, które zawierają niewiele skrobi. Po ugotowaniu robią się wilgotne. Będą jednak idealne do sałatek – łatwo je kroić w plastry lub kostki, a także nie rozpadają się, pozostają stałe. Można je także gotować w mundurkach, wykorzystać podczas grilla lub użyć do zupy. Przykładowymi odmianami tych ziemniaków są Albina, Belana, Cykada czy Frezja.
Typ B (ogólnoużytkowy) zawiera znacznie więcej skrobi. Takie ziemniaki mają w sobie mniej wilgoci i po dotknięciu widelcem delikatnie się rozgniatają. Warzywa typu B nadają się zarówno do gotowania, jak i smażenia. Przykładowymi odmianami są Aksamitka, Baszta, Bila, Drop, Fala, Malwa, Perkoz, Sumak czy Wolfram.
Typ C (mączysty) reprezentują ziemniaki sypkie, o największej zawartości skrobi. Są suche, mączyste, rozpadające się. Sprawdzają się idealnie w puree, pyzach, knedlach, kartaczach. Można je wykorzystać do zagęszczania zup lub nawet przygotowywania wypieków. Przykładowymi odmianami są Anielka, Barycz, Bursztyn, Centa, Grot.
Istnieją także pośrednie typy: AB i BC. Pierwszy łączy w sobie twardość i możliwość użytkowania niemal do wszystkich potraw. Typ BC również nada się niemal do wszystkiego, jest mączysty.
Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?
Placki ziemniaczane wymagają ziemniaków typu B lub C (najczęściej). Sekret wynika z wysokiej zawartości skrobi w tych odmianach. Należy pamiętać, że najlepsze placki wychodzą ze starych ziemniaków. Młode odmiany mają w sobie zbyt dużo wody, co zaburzy późniejszy smak i konsystencję potrawy. Najlepiej wybierać warzywa ze sprawdzonych firm, które prowadzą profesjonalną sprzedaż ziemniaków. Przedsiębiorstwem, które zajmuje się właśnie hodowlą i dystrybucją różnych warzyw (nie tylko ziemniaków, ale też cebuli, marchwi, buraków) jest Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk.
Warto także zapamiętać kilka wskazówek w robieniu placków ziemniaczanych. W masie z ziemniaków nie powinna dominować mąka (wtedy placki będą bardziej chrupiące). Do smażenia najlepiej wybierać tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, np. olej rzepakowy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-