Jakie właściwości ma czarnuszka i jak ją spożywać?

Jakie właściwości ma czarnuszka i jak ją spożywać?

Czarnuszka w formie nasion lub oleju ma zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Sprawdza się także jako produkt leczniczy dzięki licznym właściwościom. W formie nasion sprawdza się przy wrzodach żołądka czy przy nadciśnieniu. Pomoże także przy trądziku czy jako przyprawa w kuchni. Sprawdzamy, jakie ma właściwości, jak ją spożywać oraz jak odpowiednio dawkować.

Z czego się składa czarnuszka?

W czarnuszce skrywa się wiele składników. Do substancji zaliczają się:

  • kwasy tłuszczowe
  • biotyna
  • witamina E
  • witaminy z grupy B
  • flawonoidy
  • mikroelementy – oraz przeciwutleniacze

Właściwości czarnuszki

Do właściwości czarnuszki zalicza się wspomaganie leczenia w astmie czy zapaleniu oskrzeli. Łagodzi stany reumatyczne i stany zapalne. Pomaga w zatruciach i biegunkach oraz działa antyhistaminowo. Wpływa korzystnie na stan skóry, włosów czy paznokci. Ma właściwości cytotoksyczne, dzięki czemu chroni przed nowotworami. Pozwala zregenerować wątrobę i nerki. Działa zewnętrznie jako preparat łagodzący i odkażający. Ponadto przyspiesza gojenie się ran oraz obrzęków. Działa łagodząco i kojąco. Co więcej, może być stosowana przy stresie czy depresji, gdyż poprawia samopoczucie i odpręża. Dodatkowo zabezpiecza przed osteoporozą. Działa antyutleniająco i antyzapalnie.

Jak dawkować nasiona czarnuszki?

Jako napar zaleca się zastosowanie 1 łyżki rozdrobnionych nasion. Następnie zalewa się je szklanką mleka bądź gorącej wody. Potem zostawia się na 30 minut około 100 mililitrów. Sprawdzi się także jako maseczka na twarz. Natomiast miód z czarnuszki uzyskuje się przez wymieszanie łyżki miodu z jedną łyżeczką czarnuszki w formie zmielonej. Należy wówczas spożywać ją 2 razy w ciągu dnia. W ten sposób chroni się przed przeziębieniem czy zapaleniem zatok. Aby otrzymać nalewkę, miesza się połowę szklanki zmielonych już nasion czarnuszki z alkoholem (40%). Po upływie tygodnia filtruje się napój. Zaleca się spożywanie 2-3 razy dziennie po około 5 mililitrów. co więcej, sprawdzi się jako środek łagodzący kontuzje czy przy reumatyzmie.

Jak jeść czarnuszkę? Zastosowanie

Może występować w 2 rodzajach:

  1. olej z czarnuszki
  2. przyprawa

Zaleca się w formie olejku z czarnuszki spożywanie 2-3 łyżeczek na co dzień. Uwaga: Dzieci powinny dostawać mniejszą dawkę. Natomiast jako przyprawa dodawana jest do wielu potraw. Stosuje się ją jako nasiona do chleba. Może być także użyta do sałatek lub past. Może być dodawana do zup, warzyw czy mięs. Również dodaje się ją razem z:

  • słodką papryką
  • tymiankiem
  • kminkiem
  • zielem angielskim
  • kolendrą

Kupiona w sklepie z artykułami spożywczymi może występować w formie naparu czy nalewki. Stosowana jest także w kosmetyce do peelingów, maseczek, szamponów czy odżywek do paznokci.

Jak zrobić jajecznicę z awokado i czarnuszką?

Aby sporządzić danie, należy przygotować:

  • awokado
  • 4 jajka
  • masło – 4 łyżki
  • przyprawy – sól i pieprz
  • czarnuszkę – 1 łyżeczkę

Obierz i pokrój na plasterki awokado. Rozetrzyj czarnuszkę w moździerzu. Następnie rozpuść ją na patelni. Wybij jajka i wymieszaj. Smaż na niewielkim ogniu. Dołóż po jednej łyżce masła. Użyj przypraw. Ułóż jajka na talerzu. Ułóż pokrojone awokado, a następnie posyp czarnuszką.

Czarnuszka z chlebkami nann

Chlebki nnan z czarnuszką przygotujesz z 10 gramów drożdży, ¾ szklanki ciepłej wody, 2 łyżek oleju, 2 szklanek ciepłej wody, 2 łyżek oleju czy 2,5 łyżki naturalnego jogurtu. Oprócz tego będzie potrzebne klarowane masło oraz czarnuszka. Wymieszaj z wodą drożdże.  Dodaj przyprawy, olej, jogurt i mąkę. Wymieszaj, a potem wyrób ciasto przez około 10 minut. Odczekaj 3-4 godziny. Podziel na części ciasto i rozwałkuj na placki w kształcie owalu. Powinny mieć grubość około 0,5 centymetra. Następnie posmaruj je klarowanym masłem i posyp czarnuszką. Ułóż po maksymalnie 4 placki na blasze do pieczenia. Włóż do rozgrzanego na maksimum piekarnika. Wyjmij po około 7 minutach.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję