Jakie urządzenia wykorzystuje się w serowarstwie?
Serowarstwo to dziedzina wymagająca zastosowania wysokiej jakości surowców i profesjonalnych technologii. Potrzebne jest zarówno dobre mleko, podpuszczka oraz kultury bakterii, jak też urządzenia i akcesoria, które zagwarantują sprawny przebieg produkcji. W tym celu warto sięgnąć po profesjonalne wyposażenie do produkcji serów, które pozwoli uzyskać najwyższą jakość wyrobów i zapewni zachowanie standardów higieny.
Niezbędne urządzenia serowarskie
Wybór wyposażenia do produkcji serów uzależniony jest od specyfiki działalności serowarskiej. Inne urządzenia stosuje się bowiem w domowej, hobbystycznej produkcji sera na własne potrzeby oraz w niewielkich gospodarstwach rolnych i agroturystycznych, a inne w dużych przetwórniach mleczarskich. Wyróżniamy jednak kilka podstawowych sprzętów, które powinien posiadać każdy serowar, bez względu na skalę prowadzonej działalności. Profesjonalne urządzenia usprawniają proces produkcji – zarówno domowej, jak i profesjonalnej – a także pozwalają na osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów. Jaki dokładnie sprzęt przydaje się w serowarstwie?
- Solomierz – pozwala zmierzyć natężenie soli w roztworze, umożliwiając przygotowanie solanki wykorzystywane do produkcji serów, wędlin i innych produktów. Korzystając z solomierza, trzeba dysponować specjalną menzurką, w której umieszcza się roztwór. Następnie zanurza się w nim urządzenie pomiarowe i odczytuje wynik prezentowany na skali;
- Termometr – umożliwia pomiar temperatury i jej kontrolę, co stanowi niezbędny element procesów pasteryzacji oraz podgrzewania skrzepu. W sklepie GAP FOOD ADDITIVES dostępne są termometry przeznaczone do produkcji domowej oraz profesjonalnej, np. wyposażone w sondę oraz wyświetlacz LCD;
- pH-metr – umożliwia odczytanie wartości pH. Profesjonalne urządzenia są wodoodporne i dodatkowo wyposażone w miernik temperatury;
- Rejestrator temperatury i wilgotności – termometr i higrometr w jednym urządzeniu mierzy temperaturę i wskazuje poziom wilgotności zarówno podczas przechowywania, jak i transportu produktów;
- Wagi kieszonkowe i kuchenne.
Akcesoria wykorzystywane w serowarstwie
Oprócz podstawowych urządzeń serowarskich wykorzystywanych w zakładach przetwórstwa mleka niezbędny jest też zakup akcesoriów, dzięki którym mogą powstawać smaczne i zdrowe sery. Zaliczamy do nich:
- chusty serowarskie – odgrywają niebagatelną rolę w serowarstwie, umożliwiając produkcję twarogów i wielu innych gatunków sera. Dobra chusta powinna charakteryzować się wysoką wytrzymałością, należy również pamiętać o wyborze odpowiedniego rozmiaru materiału;
- formy serowarskie – to dzięki nim gotowy ser ma pożądany rozmiar i kształt, a przez odpowiedni stosunek powierzchni do objętości produktu zyskuje wyjątkowy smak. Tworzywo użyte do produkcji formy serowarskiej powinno być wytrzymałe i dopuszczone do kontraktu z żywnością. Wyróżniamy przy tym formy specjalne, np. drewniane przeznaczone do produkcji oscypków;
- garnki ze stali nierdzewnej;
- łyżki, które można będzie utrzymać w idealnej czystości;
- noże ze stali nierdzewnej lub szpatułki z ostrą krawędzią przeznaczone do cięcia skrzepu;
- silikonowe lub plastikowe łopatki do mieszania skrzepu;
- ubijaczki ze stali nierdzewnej – do inkorporowania bakterii, podpuszczki itp.;
- praski do serów;
- miarki laboratoryjne.
Produkcja serów na większą skalę np. w gospodarstwie rolnym, wymaga dodatkowego wyposażenia zakładu m.in. w pozwalającą utrzymać standardy higieny odzież, odpowiedniej wielkości pojemniki i kanistry na mleko, a także stoły i regały ze stali kwasoodpornej. Chcąc cieszyć się smakiem dobrego sera, trzeba też pamiętać, że jego smak zależy od jakości wykorzystywanych do produkcji urządzeń oraz standardów higieny, które są równie ważne w przypadku serowarstwa hobbystycznego, jaki i profesjonalnej produkcji serów. Wybór odpowiedniego zestawu urządzeń ma wpływ na cały proces produkcji i jest najlepszą inwestycją w przyszłość działalności.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12