Jakie testy wykorzystuje się w celu badania czystości powierzchni?
Przetwórstwo żywności wymaga zachowania odpowiedniego poziomu czystości, która ograniczy możliwość wtórnego zanieczyszczenia wyrobów np. przez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się różnego rodzaju bakterie. Sprzęt wykorzystywany w zakładach produkcyjnych jest więc poddawany myciu i dezynfekcji odpowiednimi środkami. Ze względu na możliwe niedoskonałości tych procesów zachodzi jednak potrzeba weryfikowania ich skuteczności.
Dlaczego czystość powierzchni ma tak duże znaczenie?
Procesy przetwarzania mleka wykorzystywane w mleczarstwie i serowarstwie wymagają przestrzegania restrykcyjnych norm bezpieczeństwa wynikających z obowiązujących przepisów. Ze względu na zagrożenia powodowane możliwym skażeniem mikrobiologicznym w ramach procedur HACCP oraz GHP i GMP konieczne jest eliminowanie ryzyka związanego z obecnością groźnych bakterii takich jak Listeria, Salmonella Escherichia Coli czy rozmaite gronkowce. Zachowanie właściwego poziomu czystości musi być potwierdzane wykonywanymi na bieżąco testami.
Jakie testy są najbardziej efektywne przy badaniu czystości powierzchni?
Fakt wystąpienia skażenia mikrobiologicznego podczas produkcji i przetwarzania mleka może być weryfikowany na wiele sposobów. Powszechnie stosowanymi rozwiązaniami są testy laboratoryjne, które są w stanie pokazywać obecność różnych zanieczyszczeń od przekroczenia dopuszczalnego stężenia antybiotyków po obecność niepożądanych szczepów bakterii. Choć są one bardzo dokładne, to ich ograniczeniem jest czas potrzebny na ich wykonanie. Do badania czystości powierzchni lepsze są więc testy natychmiastowe, dające rezultat w ciągu zaledwie kilku minut. Dobrym przykładem są testy ATP.
Jak działają testy ATP?
Testy ATP pozwalają na wykrycie zanieczyszczenia mikrobiologicznego przez ujawnienie obecności adenozynotrifosforanu. Jest on związkiem wykorzystywanym przez organizmy żywe do magazynowania energii w procesach oddychania komórkowego oraz fotosyntezy. ATP składa się z adeniny, rybozy oraz reszty kwasu fosforowego, których obecność pozwala na wykorzystanie zjawiska bioluminescencji. Przy użyciu odpowiedniego aparatu tzw. luminometru wraz z wymazówką służącą do pobrania próbki daje to możliwość szybkiego sprawdzenia, czy doszło do skażenia lub zweryfikowania jakości procesów czyszczenia powierzchni elementów mających kontakt z wykorzystywanymi w przetwórstwie mleka surowcami i urządzeniami. Dostawcą testów ATP oraz luminometrów jest firma TOMLAB, specjalizująca się w dostarczaniu środków niezbędnych przy produkcji i przetwarzaniu mleka.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Renata Koza Wytwarzanie Opakowań Foliowych
97-500 Radomsko, Tuwima 8
-
Geoleh Pracownia projektów i realizacji inwestycji geologicznych, ekologicznych i górniczych
81-388 Gdynia, Świętojańska 78 lok. 14
-