Artykuł sponsorowany

Jakie testy wykorzystuje się w celu badania czystości powierzchni?

Jakie testy wykorzystuje się w celu badania czystości powierzchni?

Przetwórstwo żywności wymaga zachowania odpowiedniego poziomu czystości, która ograniczy możliwość wtórnego zanieczyszczenia wyrobów np. przez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się różnego rodzaju bakterie. Sprzęt wykorzystywany w zakładach produkcyjnych jest więc poddawany myciu i dezynfekcji odpowiednimi środkami. Ze względu na możliwe niedoskonałości tych procesów zachodzi jednak potrzeba weryfikowania ich skuteczności.

Dlaczego czystość powierzchni ma tak duże znaczenie?

Procesy przetwarzania mleka wykorzystywane w mleczarstwie i serowarstwie wymagają przestrzegania restrykcyjnych norm bezpieczeństwa wynikających z obowiązujących przepisów. Ze względu na zagrożenia powodowane możliwym skażeniem mikrobiologicznym w ramach procedur HACCP oraz GHP i GMP konieczne jest eliminowanie ryzyka związanego z obecnością groźnych bakterii takich jak Listeria, Salmonella Escherichia Coli czy rozmaite gronkowce. Zachowanie właściwego poziomu czystości musi być potwierdzane wykonywanymi na bieżąco testami.

Jakie testy są najbardziej efektywne przy badaniu czystości powierzchni?

Fakt wystąpienia skażenia mikrobiologicznego podczas produkcji i przetwarzania mleka może być weryfikowany na wiele sposobów. Powszechnie stosowanymi rozwiązaniami są testy laboratoryjne, które są w stanie pokazywać obecność różnych zanieczyszczeń od przekroczenia dopuszczalnego stężenia antybiotyków po obecność niepożądanych szczepów bakterii. Choć są one bardzo dokładne, to ich ograniczeniem jest czas potrzebny na ich wykonanie. Do badania czystości powierzchni lepsze są więc testy natychmiastowe, dające rezultat w ciągu zaledwie kilku minut. Dobrym przykładem są testy ATP.

Jak działają testy ATP?

Testy ATP pozwalają na wykrycie zanieczyszczenia mikrobiologicznego przez ujawnienie obecności adenozynotrifosforanu. Jest on związkiem wykorzystywanym przez organizmy żywe do magazynowania energii w procesach oddychania komórkowego oraz fotosyntezy. ATP składa się z adeniny, rybozy oraz reszty kwasu fosforowego, których obecność pozwala na wykorzystanie zjawiska bioluminescencji. Przy użyciu odpowiedniego aparatu tzw. luminometru wraz z wymazówką służącą do pobrania próbki daje to możliwość szybkiego sprawdzenia, czy doszło do skażenia lub zweryfikowania jakości procesów czyszczenia powierzchni elementów mających kontakt z wykorzystywanymi w przetwórstwie mleka surowcami i urządzeniami. Dostawcą testów ATP oraz luminometrów jest firma TOMLAB, specjalizująca się w dostarczaniu środków niezbędnych przy produkcji i przetwarzaniu mleka.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.