Artykuł sponsorowany

Jakie są najważniejsze wady i zalety podgrzewaczy gastronomicznych zasilanych gazem, prądem i pastą?

Jakie są najważniejsze wady i zalety podgrzewaczy gastronomicznych zasilanych gazem, prądem i pastą?

Lista zalet podgrzewaczy gastronomicznych jest bardzo długa. O wiele trudniejsze jest znalezienie jakichkolwiek wad tych urządzeń. Jednak nie ma wśród nich uniwersalnych sprzętów gastronomicznych, które sprawdzą się w każdych okolicznościach. Dlatego największe wady i zalety poszczególnych typów podgrzewaczy gastronomicznych wynikają z ich optymalnego lub nietrafnego doboru do wykonania określonych zadań.

Podgrzewacze gastronomiczne nie są urządzeniami skomplikowanymi w budowie ani w sposobie działania. Istotne różnice wynikają z rodzaju zastosowanych systemów grzewczych i wielkości urządzeń. Doradca ze   sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax podkreśla identyczność funkcji wszystkich podgrzewaczy:  – Niezależnie od tego, czy dysponujemy urządzeniem wyposażonym w palnik gazowy, grzałkę elektryczną, lampę grzewczą czy palnik na paliwo stałe, za każdym razem celem jest utrzymanie określonej temperatury potraw przez czas potrzebny na wydanie gorących posiłków i napojów. To, czy osiągniemy oczekiwane efekty, zależy od odpowiedniego doboru urządzenia do rodzaju i ilości odgrzewanych potraw. 

Duży podgrzewacz elektryczny lub gazowy może więcej 

Wybór podgrzewacza zawsze jest w pierwszym rzędzie uzależniony od ilości potraw, które mamy utrzymać w odpowiedniej, wysokiej temperaturze. Jeżeli potrzebujemy wydać w krótkim czasie kilkaset porcji wielu różnych potraw, konieczne jest zastosowanie podgrzewaczy o dużych pojemnościach i dużej sile grzania. Oznacza to, że będziemy mogli sięgnąć tylko po podgrzewacze z zasilaniem elektrycznym lub gazowym. Podgrzewacze na pastę w takich okolicznościach będą mniej przydatne lub w ogóle nieskuteczne: to urządzenia o relatywnie niewielkiej wydajności i małych pojemnościach. Jeżeli dodatkowo zajdzie konieczność przemieszczania podgrzewacza na dłuższej trasie pomiędzy kuchnią a miejscem wydawania, to w zasadzie pozostaną nam do dyspozycji podgrzewacze elektryczne, np. wózki bemary lub mobilne wózki bankietowe (pionowe). 

Duże podgrzewacze w wersji mokrej, czyli używające wody jako medium pośredniczącego pomiędzy pojemnikiem z potrawą a elementem grzejnym (palnikiem gazowym lub grzałką elektryczną), dłużej zachowują właściwą ciepłotę. Większa ilość wody pozwala na znaczne spowolnienie zarówno ogrzewania, jak też wychładzania potraw, a co za tym idzie łatwiejszą stabilizację temperatury. 

Małe jest piękne i komfortowe 

Niewielkich rozmiarów podgrzewacze na pastę mają jedną niekwestionowaną przewagę nad swoimi elektrycznymi i gazowymi konkurentami: możemy je ustawiać wprost na stołach bankietowych, nie martwiąc się o podpięcie do źródła zasilania czy podłączenie gazu. Estetyczny i wygodny palnik (jeden lub kilka) na pastę zapewnia wystarczająco dużo energii, aby utrzymać odpowiednią temperaturę nawet w kilkulitrowym pojemniku GN czy w misie specjalnego podgrzewacza do potraw płynnych.  

Nie bez znaczenia jest też wygląd podgrzewaczy na pastę: to urządzenia o dużych walorach estetycznych, które nie będą psuły wyglądu nawet wystawnie przybranych stołów bankietowych czy weselnych. 

Podsumowując warto jeszcze raz podkreślić, że o ile same podgrzewacze do potraw nie mają istotnych wad, to pełne wykorzystanie ich zalet i satysfakcja użytkowania zależy od właściwego doboru urządzenia do rodzaju i ilości stosowanych potraw. Trzecim ważnym czynnikiem są okoliczności wydawania posiłków: innych urządzeń będziemy potrzebowali na wystawnym bankiecie, innych w zakładowej stołówce  inne podgrzewacze sprawdzą się w terenie, a inne w pomieszczeniach przystosowanych do serwowania posiłków.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.