Jakie są najważniejsze wady i zalety podgrzewaczy gastronomicznych zasilanych gazem, prądem i pastą?
Lista zalet podgrzewaczy gastronomicznych jest bardzo długa. O wiele trudniejsze jest znalezienie jakichkolwiek wad tych urządzeń. Jednak nie ma wśród nich uniwersalnych sprzętów gastronomicznych, które sprawdzą się w każdych okolicznościach. Dlatego największe wady i zalety poszczególnych typów podgrzewaczy gastronomicznych wynikają z ich optymalnego lub nietrafnego doboru do wykonania określonych zadań.
Podgrzewacze gastronomiczne nie są urządzeniami skomplikowanymi w budowie ani w sposobie działania. Istotne różnice wynikają z rodzaju zastosowanych systemów grzewczych i wielkości urządzeń. Doradca ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax podkreśla identyczność funkcji wszystkich podgrzewaczy: – Niezależnie od tego, czy dysponujemy urządzeniem wyposażonym w palnik gazowy, grzałkę elektryczną, lampę grzewczą czy palnik na paliwo stałe, za każdym razem celem jest utrzymanie określonej temperatury potraw przez czas potrzebny na wydanie gorących posiłków i napojów. To, czy osiągniemy oczekiwane efekty, zależy od odpowiedniego doboru urządzenia do rodzaju i ilości odgrzewanych potraw.
Duży podgrzewacz elektryczny lub gazowy może więcej
Wybór podgrzewacza zawsze jest w pierwszym rzędzie uzależniony od ilości potraw, które mamy utrzymać w odpowiedniej, wysokiej temperaturze. Jeżeli potrzebujemy wydać w krótkim czasie kilkaset porcji wielu różnych potraw, konieczne jest zastosowanie podgrzewaczy o dużych pojemnościach i dużej sile grzania. Oznacza to, że będziemy mogli sięgnąć tylko po podgrzewacze z zasilaniem elektrycznym lub gazowym. Podgrzewacze na pastę w takich okolicznościach będą mniej przydatne lub w ogóle nieskuteczne: to urządzenia o relatywnie niewielkiej wydajności i małych pojemnościach. Jeżeli dodatkowo zajdzie konieczność przemieszczania podgrzewacza na dłuższej trasie pomiędzy kuchnią a miejscem wydawania, to w zasadzie pozostaną nam do dyspozycji podgrzewacze elektryczne, np. wózki bemary lub mobilne wózki bankietowe (pionowe).
Duże podgrzewacze w wersji mokrej, czyli używające wody jako medium pośredniczącego pomiędzy pojemnikiem z potrawą a elementem grzejnym (palnikiem gazowym lub grzałką elektryczną), dłużej zachowują właściwą ciepłotę. Większa ilość wody pozwala na znaczne spowolnienie zarówno ogrzewania, jak też wychładzania potraw, a co za tym idzie łatwiejszą stabilizację temperatury.
Małe jest piękne i komfortowe
Niewielkich rozmiarów podgrzewacze na pastę mają jedną niekwestionowaną przewagę nad swoimi elektrycznymi i gazowymi konkurentami: możemy je ustawiać wprost na stołach bankietowych, nie martwiąc się o podpięcie do źródła zasilania czy podłączenie gazu. Estetyczny i wygodny palnik (jeden lub kilka) na pastę zapewnia wystarczająco dużo energii, aby utrzymać odpowiednią temperaturę nawet w kilkulitrowym pojemniku GN czy w misie specjalnego podgrzewacza do potraw płynnych.
Nie bez znaczenia jest też wygląd podgrzewaczy na pastę: to urządzenia o dużych walorach estetycznych, które nie będą psuły wyglądu nawet wystawnie przybranych stołów bankietowych czy weselnych.
Podsumowując warto jeszcze raz podkreślić, że o ile same podgrzewacze do potraw nie mają istotnych wad, to pełne wykorzystanie ich zalet i satysfakcja użytkowania zależy od właściwego doboru urządzenia do rodzaju i ilości stosowanych potraw. Trzecim ważnym czynnikiem są okoliczności wydawania posiłków: innych urządzeń będziemy potrzebowali na wystawnym bankiecie, innych w zakładowej stołówce – inne podgrzewacze sprawdzą się w terenie, a inne w pomieszczeniach przystosowanych do serwowania posiłków.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10