Jakie potrawy wiodą prym na weselach? Trendy i ciekawostki
Udane wesele pamięta się przez całe życie i chyba każda para narzeczonych ma nadzieję, że ich też takie będzie. Z dużym wyprzedzeniem planują miejsce, dekoracje, program imprezy i oczywiście menu. To ostatnie potrafi być wyzwaniem. Dziś coraz więcej osób ma różne alergie pokarmowe albo obiera wegetariański czy wegański styl żywienia. Warto więc dowiedzieć się, jakie potrawy wiodą prym na weselach i jakie widać trendy w tym zakresie.
Menu na wesele – trendy i ciekawostki
Dobre menu weselne jest przede wszystkim różnorodne. Wśród gości zawsze znajdą się osoby, które kochają rosół i schabowego oraz takie, które mięsa nie jedzą, a za rosołem nie przepadają. Starsze pokolenia często preferują tradycyjną kuchnię, podczas gdy młodzi wolą nowe smaki. Jak to pogodzić? Najlepiej skomponować menu na wesele uwzględniając następujące posiłki:
- przystawki – np. pomidory z mozarellą, mini burgery (najlepiej także w wersji wege), bruschetty, jajka faszerowane, grissini z szynką parmeńską;
- przekąski na zimno – w trendach mieszczą się tace serów, wędlin, owoców, koreczki, ryba po grecku;
- sałatki – najlepiej, żeby były różne, nie wszystkie z jajkiem i majonezem,
- zupę – może to być tradycyjny rosół, ale może też być np. zupa krem albo żurek w chlebie;
- dania główne – czyli te z mięsem albo rybą, można też pokusić się o przygotowanie kotletów wegańskich – np. z ciecierzycy,
- dania gorące – wielu chętnie wybiera te na bazie ciasta francuskiego, ale świetne będą też szaszłyki, bigos, barszcz czerwony z uszkami;
- desery – obecnie często oprócz ciast tworzy się też kącik z łakociami typu finger food, czyli makaroniki, mini muffinki i wszelkie niewielkie ciasteczka, które można wziąć w palne i zjeść jednym kęsem.
Wybierz dobre miejsce na wesele
Widać, że coraz więcej par odchodzi od tradycyjnych dań i stawia na nowinki. Wciąż dużą popularnością cieszą się kąciki z wędlinami i serami albo owocami i łakociami. Umożliwiają one gościom samodzielne decydowanie, po co sięgnąć i jaką porcję sobie nałożyć. Jednak na stołach pojawia się coraz więcej zagranicznych dań, a menu łączy potrawy mięsne i wegańskie. Samodzielne przygotowywanie menu na wesele byłoby dość trudne, znacznie lepiej wynająć salę w lokalu z własną restauracją.
Miejscem, w którym można urządzić wesele ze świetnym jedzeniem i do tego z noclegiem dla gości, jest Zajazd Jonatan Sztum w Czerninie. Doskonała obsługa, komfortowa sala i możliwość dostosowania menu do preferencji pary młodej to ogromne atuty tej lokalizacji. Tamtejsi szefowie kuchni już niejedno wesele uczynili naprawdę niezapomnianym.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Angelo Bianco Sp. z o.o.
02-017 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 117
-
-