Jakie posadzki żywiczne sprawdzają się najlepiej w przemyśle spożywczym?
W zakładach przemysłu spożywczego muszą panować odpowiednie warunki do magazynowania artykułów spożywczych oraz produkcji i przetwórstwa żywności. Aby je zapewnić, należy zadbać między innymi o wykonanie właściwych posadzek w poszczególnych pomieszczeniach. Jakimi cechami powinny wyróżniać się posadzki żywiczne przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym?
Cechy posadzek przeznaczonych do stosowania w przemyśle spożywczym
Posadzki żywiczne przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym powinny charakteryzować się przede wszystkim właściwościami antybakteryjnymi. Mniejsza ilość bakterii przekłada się na wysoki poziom higieny, który jest niezwykle istotny w tym dziale gospodarki. Kolejną ważną cechą jest bezspoinowa powierzchnia – brak łączeń i fug wpływa na mniejszą ilość zanieczyszczeń gromadzących się na powierzchni. Ponadto posadzki żywiczne dla przemysłu spożywczego powinny charakteryzować się nienasiąkliwą powierzchnią, która zabezpiecza betonowe podłoże, wytrzymałością na intensywny ruch pieszy i kołowy oraz łatwością czyszczenia.
Poszczególne branże przemysłu spożywczego stawiają posadzkom żywicznym dodatkowe wymagania. Dla przykładu, w zakładach przetwórstwa mięsnego posadzka powinna być odporna na obciążenia chemiczne związane z zanieczyszczeniami organicznymi, w zakładach przemysłu cukierniczego – na korozyjne właściwości cukru, a w zakładach mleczarskich – na działanie kwasu mlekowego. Z kolei w zakładach, w których występuje mokre środowisko pracy, nieodzowna jest posadzka przeciwpoślizgowa, która zmniejsza ryzyko poślizgu, zwiększając tym samym bezpieczeństwo pracowników.
Jakie posadzki są najlepszym wyborem dla przemysłu spożywczego?
Biorąc pod uwagę powyższe wymagania, najlepszym wyborem dla przemysłu spożywczego są posadzki poliuretanowo-cementowe. Przykładem takiej posadzki jest posadzka Flowfresh HF, której wykonywaniem zajmuje się między innymi firma TQS Flooring. Jest to bezspoinowa posadzka przemysłowa z żywicy poliuretanowej oraz kruszywa i cementu. Dzięki dodatkowi antybakteryjnemu na bazie jonów srebra pozwala znacząco ograniczyć ilość bakterii oraz zarodników grzybów i pleśni, które gromadzą się na powierzchni. Ponadto posadzka Flowfresh HF charakteryzuje się wysoką odpornością mechaniczną i termiczną oraz odpornością chemiczną na większość substancji kwasowych i zasadowych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Wybór odpowiedniej posadzki jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o efektywności i opłacalności produkcji żywności, a także jakości gotowych wyrobów. Z tego względu najlepiej zdecydować się na nawiązanie współpracy z firmą, która ma wieloletnie doświadczenie w wykonywaniu posadzek żywicznych. Pracujący w niej specjaliści na podstawie oględzin podłogi lub dostarczonych informacji zaproponują odpowiednią posadzkę, spełniającą potrzeby i oczekiwania klienta, mając jednocześnie na uwadze aspekt finansowy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Janusz Mitas Zakład usług kominiarskich
00-422 Warszawa, Wilanowska 8a lok. 61
-
Prokonbud Projektowanie Konstrukcji Budowlanych Bogumił Duraj
04-284 Warszawa, Liwiecka 11 lok. 24
-