Artykuł sponsorowany

Jakie posadzki żywiczne sprawdzają się najlepiej w przemyśle spożywczym?

Jakie posadzki żywiczne sprawdzają się najlepiej w przemyśle spożywczym?

W zakładach przemysłu spożywczego muszą panować odpowiednie warunki do magazynowania artykułów spożywczych oraz produkcji i przetwórstwa żywności. Aby je zapewnić, należy zadbać między innymi o wykonanie właściwych posadzek w poszczególnych pomieszczeniach. Jakimi cechami powinny wyróżniać się posadzki żywiczne przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym?

Cechy posadzek przeznaczonych do stosowania w przemyśle spożywczym 

Posadzki żywiczne przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym powinny charakteryzować się przede wszystkim właściwościami antybakteryjnymi. Mniejsza ilość bakterii przekłada się na wysoki poziom higieny, który jest niezwykle istotny w tym dziale gospodarki. Kolejną ważną cechą jest bezspoinowa powierzchnia – brak łączeń i fug wpływa na mniejszą ilość zanieczyszczeń gromadzących się na powierzchni. Ponadto posadzki żywiczne dla przemysłu spożywczego powinny charakteryzować się nienasiąkliwą powierzchnią, która zabezpiecza betonowe podłoże, wytrzymałością na intensywny ruch pieszy i kołowy oraz łatwością czyszczenia.

Poszczególne branże przemysłu spożywczego stawiają posadzkom żywicznym dodatkowe wymagania. Dla przykładu, w zakładach przetwórstwa mięsnego posadzka powinna być odporna na obciążenia chemiczne związane z zanieczyszczeniami organicznymi, w zakładach przemysłu cukierniczego – na korozyjne właściwości cukru, a w zakładach mleczarskich – na działanie kwasu mlekowego. Z kolei w zakładach, w których występuje mokre środowisko pracy, nieodzowna jest posadzka przeciwpoślizgowa, która zmniejsza ryzyko poślizgu, zwiększając tym samym bezpieczeństwo pracowników.

Jakie posadzki są najlepszym wyborem dla przemysłu spożywczego? 

Biorąc pod uwagę powyższe wymagania, najlepszym wyborem dla przemysłu spożywczego są posadzki poliuretanowo-cementowe. Przykładem takiej posadzki jest posadzka Flowfresh HF, której wykonywaniem zajmuje się między innymi firma TQS Flooring. Jest to bezspoinowa posadzka przemysłowa z żywicy poliuretanowej oraz kruszywa i cementu. Dzięki dodatkowi antybakteryjnemu na bazie jonów srebra pozwala znacząco ograniczyć ilość bakterii oraz zarodników grzybów i pleśni, które gromadzą się na powierzchni. Ponadto posadzka Flowfresh HF charakteryzuje się wysoką odpornością mechaniczną i termiczną oraz odpornością chemiczną na większość substancji kwasowych i zasadowych stosowanych w przemyśle spożywczym.

Wybór odpowiedniej posadzki jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o efektywności i opłacalności produkcji żywności, a także jakości gotowych wyrobów. Z tego względu najlepiej zdecydować się na nawiązanie współpracy z firmą, która ma wieloletnie doświadczenie w wykonywaniu posadzek żywicznych. Pracujący w niej specjaliści na podstawie oględzin podłogi lub dostarczonych informacji zaproponują odpowiednią posadzkę, spełniającą potrzeby i oczekiwania klienta, mając jednocześnie na uwadze aspekt finansowy.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.