Jakie normy powinny spełniać blistry produktów spożywczych?
Produkcja żywności podlega licznym restrykcjom, do których powinno zastosować się każde przedsiębiorstwo zajmujące się tego typu działalnością. Również wyrób opakowań na produkty spożywcze powinien być zgodny z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa. Jakie normy powinny spełniać opakowania, a w tym blistry na żywność? Jak pakować produkty spożywcze, by robić to zgodnie z regulacjami prawa europejskiego i krajowego?
Jakie są wymagania dla opakowań na żywność, w tym dla blistrów na produkty spożywcze?
Podstawową funkcją, którą powinny pełnić opakowania na produkty spożywcze, jest zabezpieczanie żywności przed czynnikami zewnętrznymi. Wiele artykułów przeznaczonych do spożycia nie może mieć kontaktu z żadnymi zanieczyszczeniami, wilgocią lub być narażonych na promieniowanie słoneczne. Jeżeli dany produkt może zmienić swoje właściwości w wyniku kontaktu z czynnikami zewnętrznymi i przez to stać się niezdatnym do spożycia, powinien być szczelnie zapakowany w odpowiednie opakowanie na żywność, na przykład w blistry na produkty spożywcze.
Jednym z wymagań, które są stawiane opakowaniom na żywność, jest to, by były one maksymalnie szczelne – po to, by ochronić produkty spożywcze przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Warto przy tym dodać, że kluczowe jest zabezpieczanie żywności zarówno przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak temperatura czy wilgoć, jak i przed zanieczyszczeniem przez samo opakowanie. W związku z tym firmy takie jak producent blistrów Inject Plast powinny produkować opakowania na żywność wyłącznie z w pełni bezpiecznych tworzyw.
Poza tym opakowania na żywność, w tym blistry na produkty spożywcze, powinny być odporne na degradację mikrobiologiczną. Zgodnie z normami europejskimi i krajowymi do ich wymaganych cech należy również odporność mechaniczna i wysoka higieniczność. Co równie istotne, powinny być opatrzone odpowiednimi informacjami.
Jakie informacje powinny znaleźć się na opakowaniach na żywność?
Zgodnie z wybranymi regulacjami prawa europejskiego i krajowego na opakowaniach na żywność powinny znajdować się takie informacje jak: nazwa żywności, wykaz składników ze szczególnym wyróżnieniem składników powodujących alergie lub nietolerancję oraz wskazaniem procentowej zawartości najważniejszych składników, ilość netto żywności, data trwałości, specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia, a także informacje o możliwej obecności w produkcie alergenów, które mogą się w nim znaleźć w sposób niezamierzony.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Labsolution Sp. z o.o.
04-927 Warszawa, Trocinowa 52
-
Tytan Przeprowadzki Katarzyna Biała
66-400 Gorzów Wielkopolski, Gwiaździsta 12
-