Jakie mięso najlepiej nadaje się do stworzenia wiejskiego stołu?
Stół wiejski to od kilku lat bardzo popularna atrakcja weselna. Wielu usługodawców oferuje stworzenie takiego stołu, ale można go wykonać także samodzielnie. Jest to bardzo proste, ale warto najpierw wiedzieć, jakie wyroby mięsne trzeba zamówić. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie wędliny i mięsa najlepiej położyć na wiejskim stole weselnym oraz co jeszcze może się tam znaleźć.
Wiejski stół na weselu – hit czy kit?
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i jeśli Młoda Para uważa, że wiejski stół nie pasuje do ich przyjęcia, nie ma co na siłę ich do tego przekonywać. Warto jednak wiedzieć, że wiejskie stoły cieszą się dużym zainteresowanie gości weselnych. Wbrew pozorom są to nie tylko osoby starsze. Wyroby mięsne są doskonałą przekąską pomiędzy podawanymi posiłkami, a dodatkowo to okazja do poznawania nowych smaków. Wiejski stół świetnie wpasuje się w klimat wesela w stylu rustykalnym czy boho, ale nie tylko.
Jakie mięso wybrać do stworzenia wiejskiego stołu?
Wybierając mięso i wędliny do stworzenia wiejskiego stołu warto wybrać lokalne specjały. Dla gości zaproszonych z innych części kraju lub zza granicy będzie to okazja do spróbowania czegoś nowego. W Małopolsce mogą to być np. wędliny marki Magnat produkowane przez dystrybutora mięsa z Krakowa – INTER-WENN II. Na wiejskim stole powinny znaleźć się przeróżne rodzaje mięsa i wędlin, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na liście powinny znaleźć się szynki, kiełbasy np. myśliwskie, kabanosy, schaby i polędwice. Do stworzenia wiejskiego stołu idealnie nadaje się także salceson czy boczek. Doskonałym dodatkiem jest pasztet, który świetnie smakuje ze swojskim, świeżym chlebem.
Jak samodzielnie przygotować wiejski stół?
Tworzenie wiejskiego stołu na wesele oczywiście zacznij od zamówienia wędlin i mięs. Przy wyborze pamiętaj, aby kupować od dystrybutorów wędlin, którzy mają wieloletnie doświadczenie i renomę na rynku. Dzięki temu masz pewność, że mięso będzie najlepszej jakości. Do stworzenia wiejskiego stołu potrzebujesz też… stołu. Zazwyczaj jest to drewniany stół, często z daszkiem, który przykrywa się obrusem. Nie zapomnij o dodatkach takich jak owoce, chleb, smalec czy deska serów. Kluczowe są także dekoracje – tabliczka z napisem „wiejski stół”, drewniane podkładki, czy rośliny.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-