Jakie dania cateringowe najczęściej zamawiamy?
Catering jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem. To potrawy gotowane przez specjalistów, które są dostarczane we wskazanym terminie do konkretnej lokalizacji. W ten sposób można znacznie ułatwić sobie organizację różnego rodzaju przyjęć. Niektóre potrawy dostępne w menu cateringów cieszą się większą popularnością niż inne. Na jakie dania warto postawić?
Najpopularniejsze posiłki z cateringów
Cateringi na różnego rodzaju przyjęcia są popularnym rozwiązaniem, które pozwala na odciążenie organizatorów wydarzenia z konieczności samodzielnego przyrządzania potraw. Zazwyczaj klient może samodzielnie wybrać menu. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ podczas imprez dla wielu osób trzeba brać pod uwagę, że niektórzy mogą praktykować niestandardowe diety. Z tego powodu dobry catering powinien obejmować także potrawy dla wegetarian, alergików czy osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy.
W skład cateringów wchodzą różnego rodzaju potrawy, ale niektóre z nich cieszą się większą popularnością niż inne. Wśród nich można wyróżnić:
- spaghetti bolognese,
- zupy i kremy,
- schab panierowany,
- dania z makaronem,
- sałatki,
- mięso pieczone,
- mięso duszone,
- ryby panierowane,
- naleśniki na słodko lub słono.
Podczas różnych przyjęć często stawia się na kuchnię polską, a także potrawy okolicznościowe. W trakcie Wielkanocy króluje więc barszcz biały z kiełbasą, a w trakcie Bożego Narodzenia najczęściej pojawia się barszcz czerwony z uszkami oraz pierogi. Wegetarianie preferują natomiast catering, który nie obejmuje mięsa, a źródłem białka są w nim rośliny strączkowe czy jajka. Wybór potraw powinien więc zależeć od preferencji i diety zaproszonych osób.
Potrawy dla dzieci z cateringu
Podczas wszelkiego rodzaju imprez bardzo często stawia się także na osobne potrawy dla dzieci. Muszą być one odpowiednio zbilansowane, a także mieć taki smak, który zwykle trafia w gusta najmłodszych. Takie porcje są również mniejsze. Potrawy dla dzieci można znaleźć między innymi w ofercie cateringu JedzieCatering ze Szczecina.
Dzieci zdecydowanie najchętniej jedzą pierś z kurczaka z frytkami, klasyczny rosół oraz inne dania, które nie są zbyt mocno doprawione. Najmłodsi mają bowiem dość subtelne kubki smakowe. Czasem kurczaka można zastąpić rybą lub jajkami. Warto postawić także na dania zawierające surówki, pełne witamin. Catering tego typu sprawdza się też w przypadku szkół. Wówczas potrawy są dostarczane w większych ilościach. Takie dania są serwowane również w wielu żłobkach i przedszkolach.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-