Jaki skład mają naturalne wędliny?
Wędliny – są bohaterkami wielu kanapek, przystawek, sałatek, a nawet dań głównych. Na sklepowych półkach ich wybór jest ogromny, dlatego spośród wielu propozycji warto wybrać naturalne wędliny o jak najlepszym składzie. W poniższym artykule wyjaśniamy, czym wyróżniają się dobre wędliny.
Wybieraj to, co dobre
Polędwice, szynki, kiełbasy, pasztety, galantyny - kto za nimi nie przepada? Zachwycają swoim smakiem, różnorodnością, apetycznym wyglądem. Dlatego tak chętnie goszczą na polskich stołach – jada się je na co dzień, ale i podczas ważnych uroczystości, bankietów czy rodzinnych imprez. Warto wiedzieć o tym, że wszystkie wędliny są przetworzonym mięsem o różnym pochodzeniu, tzn. może to być drób, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna. Zanim wędzonki trafią na stół, leżakują peklowane w solankach o różnym składzie przypraw. Niestety, większość dostępnych w marketach czy sklepach wędlin, nie zachwyca składem – zawiera zbyt dużo uzupełnia czy, chemicznych dodatków, które mogą być przyczyną powstawania alergii, a nawet nowotworów! Warto zatem wiedzieć, na co należy zwracać uwagę, aby jeść i zdrowo, i smacznie. Dodatkowo ważne jest badanie naturalnych wędlin na zawartość substancji smolistych. Wyroby FIRMY TOŁŁOCZKO spełniają takie normy unijne.
Przeczytaj również: Jakie mięso najlepiej nadaje się do stworzenia wiejskiego stołu?
Wygląd i skład – to jest ważne
Decydując się na zakup wędliny, należy kierować się nie tylko swoimi kulinarnymi upodobaniami. Równie istotny jest skład oraz wygląd oferowanego produktu. Dlaczego to, co zawierają wyroby wędliniarskie, jest takie istotne? Otóż skład jest wyznacznikiem jakości – im więcej zostało dodanych ulepszaczy, tym jakość i smak będą gorsze. Zanim produkt ostatecznie trafi do Twojego koszyka zakupowego, koniecznie zwróć uwagę na to, ile mięsa znajduje się w 100g oferowanego wyrobu. Kieruj się zasadą, że im więcej, tym lepiej. Wyroby FIRMY „TOŁŁOCZKO” to 100% mięsa.
Przeczytaj również: Po czym poznać wędlinę przygotowaną naturalnie?
Dobre, naturalne wędliny nie potrzebują ulepszaczy, skład takich produktów nie jest długi. Widzisz, że wędlina zawiera związki chemiczne szkodliwe, mięso oddzielone mechanicznie (MOM), białko sojowe, skrobię czy aromat dymu wędzarniczego? Lepiej zrezygnuj z zakupu! To szkodliwe składniki, które odpowiadają za polepszenie smaku, a nawet za zwiększenie masy produktu. Pamiętaj również o tym, że naturalne wędliny często mają niejednolity kształt, są suche i w ich przekroju zauważalne są włókna mięsa. Najlepiej zatem postawić na sprawdzonego dostawcę i producenta zdrowych wędlin. Produkty znajdujące się w ofercie firmy „TOŁŁOCZKO” to zawsze gwarancja najwyższej jakości, mięso jest od lokalnyc producentów rolnych z Kaszub bez nastrzyku.
Czy wędliny są zdrowe?
Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Oczywiście, że wędliny mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że będą to produkty o nienagannym składzie oraz takie, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć o tym, że szynki są źródłem pełnowartościowego białka, a ponadto nie zawierają węglowodanów. Dobre jakościowo wyroby zawierają witaminy z grupy B i A, które odpowiadają m.in. za zachowanie sprawnego wzroku, wspieranie pracy układu kostnego i nerwowego. Warto dla zdrowia i lepszego samopoczucia wzbogacić zatem swoje kanapki czy deski przystawek o dobre jakościowo i wyborne wędliny.
Gdzie można kupić naturalne wędliny?
Aby mieć stuprocentową pewność tego, że zakupione przez nas wędliny będą nie tylko świeże, ale i dobre jakościowo, warto wybrać sprawdzonego dostawcę. Najlepiej kupować wyroby mięsne od lokalnego producenta, który sam zajmuje się produkcją naturalnych, swojskich wędlin. To gwarancja tego, że otrzyma się produkt najlepszej jakości, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Szynki, polędwice, kiełbasy czy balerony, które są wędzone w tradycyjnych wędzarniach nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale i wyróżniają się 100% składem mięsa, trwałością. Warto zatem postawić na powrót do korzeni i wybierać to, co tradycyjne.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37