Artykuł sponsorowany

Jaki skład mają naturalne wędliny?

Jaki skład mają naturalne wędliny?

Wędliny – są bohaterkami wielu kanapek, przystawek, sałatek, a nawet dań głównych. Na sklepowych półkach ich wybór jest ogromny, dlatego spośród wielu propozycji warto wybrać naturalne wędliny o jak najlepszym składzie. W poniższym artykule wyjaśniamy, czym wyróżniają się dobre wędliny.

Wybieraj to, co dobre

Polędwice, szynki, kiełbasy, pasztety, galantyny - kto za nimi nie przepada? Zachwycają swoim smakiem, różnorodnością, apetycznym wyglądem. Dlatego tak chętnie goszczą na polskich stołach – jada się je na co dzień, ale i podczas ważnych uroczystości, bankietów czy rodzinnych imprez. Warto wiedzieć o tym, że wszystkie wędliny są przetworzonym mięsem o różnym pochodzeniu, tzn. może to być drób, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna. Zanim wędzonki trafią na stół, leżakują peklowane w solankach o różnym składzie przypraw. Niestety, większość dostępnych w marketach czy sklepach wędlin, nie zachwyca składem – zawiera zbyt dużo uzupełnia czy, chemicznych dodatków, które mogą być przyczyną powstawania alergii, a nawet nowotworów! Warto zatem wiedzieć, na co należy zwracać uwagę, aby jeść i zdrowo, i smacznie. Dodatkowo ważne jest badanie naturalnych wędlin na zawartość substancji smolistych. Wyroby FIRMY TOŁŁOCZKO spełniają takie normy unijne.

Wygląd i skład – to jest ważne

Decydując się na zakup wędliny, należy kierować się nie tylko swoimi kulinarnymi upodobaniami. Równie istotny jest skład oraz wygląd oferowanego produktu. Dlaczego to, co zawierają wyroby wędliniarskie, jest takie istotne? Otóż skład jest wyznacznikiem jakości – im więcej zostało dodanych ulepszaczy, tym jakość i smak będą gorsze. Zanim produkt ostatecznie trafi do Twojego koszyka zakupowego, koniecznie zwróć uwagę na to, ile mięsa znajduje się w 100g oferowanego wyrobu. Kieruj się zasadą, że im więcej, tym lepiej. Wyroby  FIRMY  „TOŁŁOCZKO” to 100% mięsa.

Dobre, naturalne wędliny nie potrzebują ulepszaczy, skład takich produktów nie jest długi. Widzisz, że wędlina zawiera związki chemiczne szkodliwe, mięso oddzielone mechanicznie (MOM), białko sojowe, skrobię czy aromat dymu wędzarniczego? Lepiej zrezygnuj z zakupu! To szkodliwe składniki, które odpowiadają za polepszenie smaku, a nawet za zwiększenie masy produktu. Pamiętaj również o tym, że naturalne wędliny często mają niejednolity kształt, są suche i w ich przekroju zauważalne są włókna mięsa. Najlepiej zatem postawić na sprawdzonego dostawcę i producenta zdrowych wędlin. Produkty znajdujące się w ofercie firmy „TOŁŁOCZKO” to zawsze gwarancja najwyższej jakości, mięso jest od lokalnyc producentów rolnych z Kaszub bez nastrzyku.

Czy wędliny są zdrowe?

Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Oczywiście, że wędliny mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że będą to produkty o nienagannym składzie oraz takie, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć o tym, że szynki są źródłem pełnowartościowego białka, a ponadto nie zawierają węglowodanów. Dobre jakościowo wyroby zawierają witaminy z grupy B i A, które odpowiadają m.in. za zachowanie sprawnego wzroku, wspieranie pracy układu kostnego i nerwowego. Warto dla zdrowia i lepszego samopoczucia wzbogacić zatem swoje kanapki czy deski przystawek o dobre jakościowo i wyborne wędliny.

Gdzie można kupić naturalne wędliny?

Aby mieć stuprocentową pewność tego, że zakupione przez nas wędliny będą nie tylko świeże, ale i dobre jakościowo, warto wybrać sprawdzonego dostawcę. Najlepiej kupować wyroby mięsne od lokalnego producenta, który sam zajmuje się produkcją naturalnych, swojskich wędlin. To gwarancja tego, że otrzyma się produkt najlepszej jakości, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Szynki, polędwice, kiełbasy czy balerony, które są wędzone w tradycyjnych wędzarniach nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale i wyróżniają się 100% składem mięsa, trwałością. Warto zatem postawić na powrót do korzeni i wybierać to, co tradycyjne.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.