Artykuł sponsorowany

Jaki napój naprawdę możemy nazywać cappuccino?

Jaki napój naprawdę możemy nazywać cappuccino?

Cappuccino to napój kawowy podawany z dodatkiem spienionego mleka i czekolady do ozdoby. Jest to najbardziej klasyczny rodzaj espresso z mlekiem, który przygotowywany jest wedle tradycyjnej receptury. Napój był znany we Włoszech już na początku XX wieku, a upowszechnił się w latach 50 wraz z popularyzacją ekspresów ciśnieniowych.

Jak powstaje cappuccino?

Prawdziwe cappuccino składa się z 25 ml kawy espresso i 125 ml spienionego mleka. Pianka powinna mieć maksymalnie 2 cm grubości i cechować się kremową konsystencją bez pęcherzyków powietrza. Napój powinien mieć objętość od 140 do 160 i należy go podawać w porcelanowej filiżance. Bariści z firmy LA'ROMA podkreślają, że słodycz spienionego mleka serwowanego w cappuccino powoduje, że napój nie musi być dodatkowo dosładzany. Co więcej, serwowany jest w temperaturze, która umożliwia jego natychmiastowe wypicie.

Czym różni się cappuccino od latte?

Cappuccino i latte są z pozoru bardzo do siebie podobne. Różnica jednak tkwi w proporcjach kawy i mleka. W przypadku latte na jedną porcję przypada około 200 ml spienionego mleka, a napój podawany jest w przeźroczystej, wysokiej szklance, w której widoczne są odgraniczone od siebie warstwy kawy i mleka. Latte jest napojem kawowym słabszym od cappuccino.

Aby przygotować prawdziwe cappuccino w ekspresie do kawy, należy najpierw spienić mleko. Żeby piana osiągnęła pożądaną konsystencję, dysze należy umieścić tuż pod powierzchnią mleka. Następnie trzeba wlać kawę do filiżanki i dokładnie opłukać jej brzegi napojem, co pozwoli zachować kremowy efekt. Na końcu do filiżanki trafia spienione wcześniej mleko. Im tłustsze mleko, tym trudniej się spienia, zatem cappuccino powinno przyrządzać się z dobrze schłodzonego, odtłuszczonego mleka krowiego. Mleka nie wolno podgrzewać do temperatury wyższej niż 70 stopni, ponieważ może zmienić się jego smak. Przygotowywanie latte również najlepiej zacząć od spieniania mleka. W tym przypadku warto jednak trzymać dysze pod kątem 45 stopni, co pozwoli na podniesienie piany. Do wysokiej szklanki należy wlać espresso, a następnie spienione mleko lekko kręcąc dzbankiem.

Chcąc sprawdzić, czy przygotowany dla nas napój to prawdziwe cappuccino, czy też latte, wystarczy zrobić prosty test. Łyżeczkę trzeba położyć na powierzchni pianki. Jeśli w filiżance znajduje się latte, łyżeczka zatonie, ponieważ pianka jest dość rzadka. W przypadku gęstej pianki cappuccino łyżeczka osiądzie na powierzchni napoju. Podobny test można przeprowadzić z użyciem cukru.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.