Jaki napój naprawdę możemy nazywać cappuccino?
Cappuccino to napój kawowy podawany z dodatkiem spienionego mleka i czekolady do ozdoby. Jest to najbardziej klasyczny rodzaj espresso z mlekiem, który przygotowywany jest wedle tradycyjnej receptury. Napój był znany we Włoszech już na początku XX wieku, a upowszechnił się w latach 50 wraz z popularyzacją ekspresów ciśnieniowych.
Jak powstaje cappuccino?
Prawdziwe cappuccino składa się z 25 ml kawy espresso i 125 ml spienionego mleka. Pianka powinna mieć maksymalnie 2 cm grubości i cechować się kremową konsystencją bez pęcherzyków powietrza. Napój powinien mieć objętość od 140 do 160 i należy go podawać w porcelanowej filiżance. Bariści z firmy LA'ROMA podkreślają, że słodycz spienionego mleka serwowanego w cappuccino powoduje, że napój nie musi być dodatkowo dosładzany. Co więcej, serwowany jest w temperaturze, która umożliwia jego natychmiastowe wypicie.
Czym różni się cappuccino od latte?
Cappuccino i latte są z pozoru bardzo do siebie podobne. Różnica jednak tkwi w proporcjach kawy i mleka. W przypadku latte na jedną porcję przypada około 200 ml spienionego mleka, a napój podawany jest w przeźroczystej, wysokiej szklance, w której widoczne są odgraniczone od siebie warstwy kawy i mleka. Latte jest napojem kawowym słabszym od cappuccino.
Aby przygotować prawdziwe cappuccino w ekspresie do kawy, należy najpierw spienić mleko. Żeby piana osiągnęła pożądaną konsystencję, dysze należy umieścić tuż pod powierzchnią mleka. Następnie trzeba wlać kawę do filiżanki i dokładnie opłukać jej brzegi napojem, co pozwoli zachować kremowy efekt. Na końcu do filiżanki trafia spienione wcześniej mleko. Im tłustsze mleko, tym trudniej się spienia, zatem cappuccino powinno przyrządzać się z dobrze schłodzonego, odtłuszczonego mleka krowiego. Mleka nie wolno podgrzewać do temperatury wyższej niż 70 stopni, ponieważ może zmienić się jego smak. Przygotowywanie latte również najlepiej zacząć od spieniania mleka. W tym przypadku warto jednak trzymać dysze pod kątem 45 stopni, co pozwoli na podniesienie piany. Do wysokiej szklanki należy wlać espresso, a następnie spienione mleko lekko kręcąc dzbankiem.
Chcąc sprawdzić, czy przygotowany dla nas napój to prawdziwe cappuccino, czy też latte, wystarczy zrobić prosty test. Łyżeczkę trzeba położyć na powierzchni pianki. Jeśli w filiżance znajduje się latte, łyżeczka zatonie, ponieważ pianka jest dość rzadka. W przypadku gęstej pianki cappuccino łyżeczka osiądzie na powierzchni napoju. Podobny test można przeprowadzić z użyciem cukru.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-