Artykuł sponsorowany

Jaka kawa nadaje się do ekspresów przelewowych?

Jaka kawa nadaje się do ekspresów przelewowych?

Kawa z ekspresu przelewowego to klasyk, który pierwszy raz zagościł w polskich domach w latach 90. Taki napój jest niezwykle prosty do przygotowania i zadowoli zarówno koneserów kawy, jak i początkujących smakoszy. Jednak nie wszystkie gatunki kawy parzone w ten sposób będą tak samo smaczne. Sprawdź, jakie ziarna najlepiej sprawdzą się do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym.

Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego to kawa jasno palona. Są to np. blendy kawy z Brazylii i Rwandy. Pokochają je fani nut czekoladowych, orzechowych i karmelowych. Taki napój jest niezwykle aromatyczny i smaczny, a dodatkowo ziarna te są łatwo dostępne. Jednym z miejsc, w których można się w nie zaopatrzyć jest Rzemieślnicza palarnia kawy Cafe Zinia.

Do ekspresu przelewowego idealnie pasują także kawy afrykańskie, które zawierają nuty suszonych owoców. Są łagodne i doskonale komponują się z mlekiem. Mowa tu np. o kawach etiopskich, które mają wyczuwalny cytrusowy smak lub ziarna kenijskie, które zahaczają o nuty malinowe, porzeczkowe, ale także różane. Ciekawym połączeniem nut czekoladowych i owocowych jest kawa z Gwatemali.

Jakich kaw w ekspresie przelewowym unikać?

Każdy smakosz kawy ma oczywiście swoje upodobania co do nut wyczuwalnych w tym napoju. Najważniejsze to znaleźć tę idealną dla siebie. Warto jednak widzieć, że nie każda kawa nadaje się do danego sposobu jej przygotowywania. W przypadku ekspresu przelewowego lepiej unikać kaw w stylu włoskim, które są mocne i mają silnie wyczuwalną goryczkę, której niełatwo jest się pozbyć. Taka kawa będzie cierpka i płaska. Jeśli chodzi o blendy kawy, do ekspresu przelewowego lepiej nie wybierać mocno palonych mieszanek. Ciemno palone ziarna kawy lepiej sprawdzą się jako baza do napojów z mlekiem przygotowywanych w ekspresie kolbowym.

Jak przygotować kawę w ekspresie przelewowym?

Do przygotowania dripa nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie ekspresu, filtra i oczywiście dobrej kawy. Jeśli wybrana kawa jest już zmielona, pierwszy krok mamy za sobą. Jeśli nie, użyj młynka i dokładnie zmiel ziarna kawy. Niektóre urządzenia mają wbudowany młynek, który mieli je do wybranej grubości. Można również przygotować kawę młynkiem ręcznym. Aby nie utracić aromatu, najlepiej robić to chwilę przed zaparzeniem. Następnie umieść papierowy filtr w zbiorniku i zwilż go gorącą wodą. W kolejnych krokach wlej świeżą, zimną wodę do pojemnika i wsyp ziarna do sitka w ekspresie, a na końcu włącz urządzenie. Gdy woda w ekspresie zacznie wrzeć, przeleje się przez kawę i trafi do zbiornika bez żadnych fusów.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.