Jaka kawa nadaje się do ekspresów przelewowych?
Kawa z ekspresu przelewowego to klasyk, który pierwszy raz zagościł w polskich domach w latach 90. Taki napój jest niezwykle prosty do przygotowania i zadowoli zarówno koneserów kawy, jak i początkujących smakoszy. Jednak nie wszystkie gatunki kawy parzone w ten sposób będą tak samo smaczne. Sprawdź, jakie ziarna najlepiej sprawdzą się do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym.
Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego to kawa jasno palona. Są to np. blendy kawy z Brazylii i Rwandy. Pokochają je fani nut czekoladowych, orzechowych i karmelowych. Taki napój jest niezwykle aromatyczny i smaczny, a dodatkowo ziarna te są łatwo dostępne. Jednym z miejsc, w których można się w nie zaopatrzyć jest Rzemieślnicza palarnia kawy Cafe Zinia.
Do ekspresu przelewowego idealnie pasują także kawy afrykańskie, które zawierają nuty suszonych owoców. Są łagodne i doskonale komponują się z mlekiem. Mowa tu np. o kawach etiopskich, które mają wyczuwalny cytrusowy smak lub ziarna kenijskie, które zahaczają o nuty malinowe, porzeczkowe, ale także różane. Ciekawym połączeniem nut czekoladowych i owocowych jest kawa z Gwatemali.
Jakich kaw w ekspresie przelewowym unikać?
Każdy smakosz kawy ma oczywiście swoje upodobania co do nut wyczuwalnych w tym napoju. Najważniejsze to znaleźć tę idealną dla siebie. Warto jednak widzieć, że nie każda kawa nadaje się do danego sposobu jej przygotowywania. W przypadku ekspresu przelewowego lepiej unikać kaw w stylu włoskim, które są mocne i mają silnie wyczuwalną goryczkę, której niełatwo jest się pozbyć. Taka kawa będzie cierpka i płaska. Jeśli chodzi o blendy kawy, do ekspresu przelewowego lepiej nie wybierać mocno palonych mieszanek. Ciemno palone ziarna kawy lepiej sprawdzą się jako baza do napojów z mlekiem przygotowywanych w ekspresie kolbowym.
Jak przygotować kawę w ekspresie przelewowym?
Do przygotowania dripa nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie ekspresu, filtra i oczywiście dobrej kawy. Jeśli wybrana kawa jest już zmielona, pierwszy krok mamy za sobą. Jeśli nie, użyj młynka i dokładnie zmiel ziarna kawy. Niektóre urządzenia mają wbudowany młynek, który mieli je do wybranej grubości. Można również przygotować kawę młynkiem ręcznym. Aby nie utracić aromatu, najlepiej robić to chwilę przed zaparzeniem. Następnie umieść papierowy filtr w zbiorniku i zwilż go gorącą wodą. W kolejnych krokach wlej świeżą, zimną wodę do pojemnika i wsyp ziarna do sitka w ekspresie, a na końcu włącz urządzenie. Gdy woda w ekspresie zacznie wrzeć, przeleje się przez kawę i trafi do zbiornika bez żadnych fusów.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-