Jak zrobić tosty francuskie?

Jak zrobić tosty francuskie?

Tosty francuskie cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. Czym właściwie są i jak się je przygotowuje? Jak nazywają się w Hiszpanii, a jak we Francji? W jaki sposób się je przyrządza: z warzywami czy owocami? Na słodko czy na słono? Z jajkiem czy z serem? Jaki jest najważniejszy składnik? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule. Sprawdź, jak przygotować tost po francusku.

Czym jest tost francuski?

Tosty francuskie oznaczają chleb w jajku. W Hiszpanii określane są jako „torrija”, a w Brazylii „rabanada”. We Francji istnieją pod nazwą „pain perdu”. Maczane w jajku mogą być podawane na słodko, jak i słono. Składają się z chleba, mleka i jajek. Wymagają obróbki termicznej. Mogą być podawane z sosem na przykład ketchupem.

Tost francuski z warzywami

Do składników na tost francuski z jajkiem składają się następujące artykuły spożywcze:

  • chleb – tostowy, pszenny lub bułki paryskie
  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 80 mililitrów
  • olej – do smażenia
  • sól

Do dodatków zalicza się ser żółty, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka i wędlina. Rozkłóć jajko z mlekiem. Rozgrzej na patelni olej. Namocz kromkę w mleku z jajkiem. Aby otrzymać tosty z nadzieniem, nałóż plasterek sera żółtego, pomidora czy szynki i pozostaw odstęp od brzegu. Przykryj następnie drugim plasterkiem i kromką. Dociśnij całość, a potem namocz z obu stron w mleku z jajkiem. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu kromki. Powinny się zezłocić. Następnie odłóż na ręcznik papierowy. Posyp solą i podawaj na ciepło.

Tost francuski z owocami

Do przygotowania tostów na słodko będą potrzebne:

  • jajka – 2 sztuki
  • bułka paryska
  • cukier – 2 łyżki
  • masło
  • owoce: truskawki, banan, granat
  • sok z cytryny
  • syrop klonowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania: Pokrój na plastry bułkę. Następnie roztrzep jajka. Dodaj mleko i cukier. Rozgrzej patelnię, a bułkę paryską wymocz w jajku z mlekiem. Włóż 3 łyżki masła na patelnię. Dodaj 4-5 plastrów bułki. Smaż przez około 2 minuty. Potem przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Ważne, aby bułeczka była ładnie zarumieniona. Następnie odłóż wszystko na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Umyj patelnię lub wytrzyj ręcznikiem papierowym. Powtórz smażenie. Podawaj ze skropionymi sokiem z cytryny owocami. Polej syropem klonowym bądź posyp cukrem pudrem.

Tost francuski na słono

Do przygotowania tostów francuskich z serem będą potrzebne:

  • chleb tostowy – 8 kromek
  • plastry szynki – 4
  • ser pleśniowy camembert – 1 opakowanie
  • pomidor
  • odrobina szczypiorku – lub pora
  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 3 łyżki
  • sól lub pieprz

Roztrzep jajka z mlekiem i przyprawami. Powinna wyjść jednolita masa. Następnie nałóż na 4 kromki chleba po plastrze szynki, sera, a także pomidora i szczypiorku. Potem przykryj drugą kromką. Potem obtocz w jajkach. Smaż na maśle z obu stron. Ważne, aby robić to na średnim ogniu, aż otrzyma się złotą barwę.

W jaki sposób podawać francuskie tosty?

Tosty po francusku można podawać na słodko i na słono. Najlepiej po usmażeniu dodać do nich cukier puder i cynamon. Bardziej zaawansowaną wersję można stworzyć z twarożku, cukru, miodu, roztopionej czekolady lub bitej śmietany. W okresie letnim sprawdzą się świeże owoce. Dobrym pomysłem będą owoce leśne, a więc jagody poziomki i maliny. Sprawdzą się także suszone owoce, jabłka i banany. Z kolei wersję słoną ozdobią świeże warzywa takie jak rzodkiewka, papryka lub pomidory. Można także poeksperymentować z różnymi rodzajami serów. Propozycji jest wiele. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być podane na śniadanie lub jako przekąska dla znajomych.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.