Jak zrobić syrop cukrowy? Przepisy

Jak zrobić syrop cukrowy? Przepisy

Syrop cukrowy łączy wodę, cukier i sok z cytryny. Rozpuszczony w wodzie cukier może być stosowany do osładzania drinków, wina, nalewek czy koktajli. Zamiast kupić gotowy, warto pomyśleć o jego samodzielnym przygotowaniu. Przedstawiamy prosty przepis, także na gruszki. Dowiedz się, jak go przechowywać i jakie składniki będą potrzebne. Jak go aromatyzować? Sprawdzamy!

Przygotowanie i składniki

Zastanawiasz się, jak zrobić syrop cukrowy? Możesz go przygotować z takich artykułów spożywczych jak: woda, cukier biały, sok z cytryny czy kwasek cytrynowy, jak również cukier na karmel. Połącz składniki, a więc cukier i wodę. Niewielki garnek postaw na palniku i wymieszaj. Wszystko powinno się rozpuścić i utworzyć jednolitą konsystencję. Potem zdejmij garnek z gazu. Dodaj soku z cytryny lub kwasek cytrynowy. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

Przepis na syrop cukrowy z gruszkami

Do zrobienia gruszek w syropie cukrowym będziesz potrzebować:

  • 6 szklanek wody,
  • 3 szklanek cukru,
  • 1 łyżeczki kwasku cytrynowego, ewentualnie soku z cytryny,
  • gruszek.

Zagotuj składniki. Obierz gruszki. Przekrój na połówki lub ćwiartki. Następnie włóż do słoików i zalej syropem. Pasteryzuj przez 10 minut.

Aromatyzowanie

W celu zaromatyzowania zmiel lub zetrzyj 4 łyżeczki danej przyprawy lub mieszanki. Podgrzej je na suchej patelni. Powinny się pojawić nieznaczne smużki dymu. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj. Powtórz wszystko kilka razy, aż aromat będzie czuć. Potem dodaj odrobinę litra syropu cukrowego. Postaw patelnię na dużym ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum i podgrzej mieszankę przez 5 minut. Odstaw do wystygnięcia. Przecedź przez drobne sito bądź kilka warstw gazy. Przechowywany w lodówce może być używany przez kilka tygodni. Dobrym rozwiązaniem jest użycie owoców.

Zastosowanie syropu cukrowego

Syrop cukrowy do drinków to najczęstsze zastosowanie. Dzięki niemu można posłodzić wino czy kompot, jak również kawę czy herbatę. Może być także wykorzystany do zrobienia nalewki. W tym celu należy zachować proporcje 1 kilogram cukru na 420 mililitrów wody. Aby łatwiej odmierzyć właściwą objętość, ilość wody zaokrąglij do 500 mililitrów. Sprawdzi się wówczas sok z cytryny czy kwasek cytrynowy. Do wina cukier dzieli się na 2-3 mniejsze porcje. Następnie dodaje się go do niego w czasie fermentacji. Ostatnie zastosowanie to dodanie go do lemoniady. Sprawdzą się:

  • woda,
  • cytryna,
  • syrop cukrowy.

Następnie przygotuj 2 szklanki syropu cukrowego, 4 szklanki wody oraz 1-2 szklanki świeżego soku z cytryny.

Zastosowanie proporcji

W sytuacji, gdy robisz syrop cukrowy z 2 składników, a więc wody i cukru proporcja wynosi 1:1. W celu całkowitego rozpuszczenia się cukru, dobrze jest zastosować ciepłą lub gorącą wodę. Inna proporcja to 2:1, gdzie więcej jest cukru. W przypadku 3 składników, na 1 szklankę wody i szklankę cukru powinna przypadać 1 duża łyżka soku z cytryny. Aby się rozpuściły, koniecznie podgrzej wodę. Możliwa jest jeszcze wersja złożona z 4 składników. W rondelku podgrzewa się cukier na karmel, a potem dolewa szklankę wody. Dodaje się biały cukier oraz łyżkę soku z cytryny czy kwasku cytrynowego. Wszystko dokładnie się miesza, a potem łączy się składniki na jednolitą masę.

Przechowywanie

Po skończeniu należy go ostudzić, a potem przelać do szklanej butelki, która jest szczelnie zamykana. Przechowuj go następnie w lodówce. Powinien być użyty w ciągu kilkunastu dni do kilku tygodni. W innym przypadku można go postawić na półce w kuchni. Wszystko dlatego, że przechowywany w lodówce krystalizuje się. Wówczas będzie ciężko go znów rozpuścić.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.