Jak zrobić syrop cukrowy? Przepisy
Syrop cukrowy łączy wodę, cukier i sok z cytryny. Rozpuszczony w wodzie cukier może być stosowany do osładzania drinków, wina, nalewek czy koktajli. Zamiast kupić gotowy, warto pomyśleć o jego samodzielnym przygotowaniu. Przedstawiamy prosty przepis, także na gruszki. Dowiedz się, jak go przechowywać i jakie składniki będą potrzebne. Jak go aromatyzować? Sprawdzamy!
Przygotowanie i składniki
Zastanawiasz się, jak zrobić syrop cukrowy? Możesz go przygotować z takich artykułów spożywczych jak: woda, cukier biały, sok z cytryny czy kwasek cytrynowy, jak również cukier na karmel. Połącz składniki, a więc cukier i wodę. Niewielki garnek postaw na palniku i wymieszaj. Wszystko powinno się rozpuścić i utworzyć jednolitą konsystencję. Potem zdejmij garnek z gazu. Dodaj soku z cytryny lub kwasek cytrynowy. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przepis na syrop cukrowy z gruszkami
Do zrobienia gruszek w syropie cukrowym będziesz potrzebować:
- 6 szklanek wody,
- 3 szklanek cukru,
- 1 łyżeczki kwasku cytrynowego, ewentualnie soku z cytryny,
- gruszek.
Zagotuj składniki. Obierz gruszki. Przekrój na połówki lub ćwiartki. Następnie włóż do słoików i zalej syropem. Pasteryzuj przez 10 minut.
Aromatyzowanie
W celu zaromatyzowania zmiel lub zetrzyj 4 łyżeczki danej przyprawy lub mieszanki. Podgrzej je na suchej patelni. Powinny się pojawić nieznaczne smużki dymu. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj. Powtórz wszystko kilka razy, aż aromat będzie czuć. Potem dodaj odrobinę litra syropu cukrowego. Postaw patelnię na dużym ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum i podgrzej mieszankę przez 5 minut. Odstaw do wystygnięcia. Przecedź przez drobne sito bądź kilka warstw gazy. Przechowywany w lodówce może być używany przez kilka tygodni. Dobrym rozwiązaniem jest użycie owoców.
Zastosowanie syropu cukrowego
Syrop cukrowy do drinków to najczęstsze zastosowanie. Dzięki niemu można posłodzić wino czy kompot, jak również kawę czy herbatę. Może być także wykorzystany do zrobienia nalewki. W tym celu należy zachować proporcje 1 kilogram cukru na 420 mililitrów wody. Aby łatwiej odmierzyć właściwą objętość, ilość wody zaokrąglij do 500 mililitrów. Sprawdzi się wówczas sok z cytryny czy kwasek cytrynowy. Do wina cukier dzieli się na 2-3 mniejsze porcje. Następnie dodaje się go do niego w czasie fermentacji. Ostatnie zastosowanie to dodanie go do lemoniady. Sprawdzą się:
- woda,
- cytryna,
- syrop cukrowy.
Następnie przygotuj 2 szklanki syropu cukrowego, 4 szklanki wody oraz 1-2 szklanki świeżego soku z cytryny.
Zastosowanie proporcji
W sytuacji, gdy robisz syrop cukrowy z 2 składników, a więc wody i cukru proporcja wynosi 1:1. W celu całkowitego rozpuszczenia się cukru, dobrze jest zastosować ciepłą lub gorącą wodę. Inna proporcja to 2:1, gdzie więcej jest cukru. W przypadku 3 składników, na 1 szklankę wody i szklankę cukru powinna przypadać 1 duża łyżka soku z cytryny. Aby się rozpuściły, koniecznie podgrzej wodę. Możliwa jest jeszcze wersja złożona z 4 składników. W rondelku podgrzewa się cukier na karmel, a potem dolewa szklankę wody. Dodaje się biały cukier oraz łyżkę soku z cytryny czy kwasku cytrynowego. Wszystko dokładnie się miesza, a potem łączy się składniki na jednolitą masę.
Przechowywanie
Po skończeniu należy go ostudzić, a potem przelać do szklanej butelki, która jest szczelnie zamykana. Przechowuj go następnie w lodówce. Powinien być użyty w ciągu kilkunastu dni do kilku tygodni. W innym przypadku można go postawić na półce w kuchni. Wszystko dlatego, że przechowywany w lodówce krystalizuje się. Wówczas będzie ciężko go znów rozpuścić.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-