Jak zrobić sernik? Przepisy na Boże Narodzenie!
Sernik królewski, z owocami, wiedeński czy z oreo? Możliwości jest wiele tak jak i przepisów. Wszystkie bazują jednak na białym serze. Pozwala to na otrzymanie lekkiego i delikatnego smaku. Może być podany na zimno lub ciepło. Zastanawiasz się nad zrobieniem sernika na święta Bożego Narodzenia? Poznaj proste przepisy, które pozwolą Ci upiec pyszne ciasto dla całej rodziny.
Klasyczny sernik
Zamiast serników oreo warto postawić na klasykę. Do zrobienia masy serowej będziesz potrzebować:
- twarogu półtłustego – 1 kilograma
- cukru – 250 gramów
- cukru waniliowego – 3 łyżeczek
- masła – 100 gramów
- jajek – 7 sztuk
- skrobi ziemniaczanej – 2 łyżek
- mąki pszennej – 2 łyżek
- opcjonalnie: cukru pudru
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy, której średnica wynosi 26 centymetrów. Potem zaciśnij obręcz i oddziel żółtka od białek. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z pszenną mąką. Utrzyj mikserem cukier, masło i cukier waniliowy. Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera na średnie. Dodaj stopniowo ser, a potem wymieszaj mąkę. Ubij białka na sztywno, a potem wymieszaj szpatułką aż do uzyskania masy serowej. Wyłóż ją do tortownicy, a potem wyrównaj. Piecz przez około godzinę w temperaturze 170°C. Wyłącz piekarnik i ostudź sernik. Studź i zostaw do ostygnięcia. Potem wstaw na kilka godzin do lodówki. Oprósz sernik cukrem pudrem bądź polej polewą czekoladową.
Sernik z brzoskwiniami
Aby przygotować kruche ciasto, dodaj do mąki cukier, proszek do pieczenia oraz masło pokrojone w kosteczkę. Zmiksuj z użyciem miksera. Możesz także rozetrzeć palcami lub posiekać na stolnicy. W ten sposób powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj żółtka i uformuj ciasto w gładką kulę. Następnie schowaj do lodówki. Masę serową przygotuj poprzez utarcie cukru z masłem. Dodaj po łyżce sera, przez cały czas miksując na jednolitą masę. Dołącz proszki z budyniu, a także jajka. Zmiksuj tak, aby powstała jednolita masa. W międzyczasie ubij na sztywną pianę białka i dołącz cukier. Ubijaj do momentu, w którym masa będzie gęsta. Nagrzej do 180°C piekarnik. Przygotuj tortownicę. Powinna mieć średnicę co najmniej 26 centymetrów. Wyjmuje się z lodówki ciasto i dzieli na 2 części. Jedna powinna być większa od drugiej. Następnie kroi się na plasterki większą część, a potem wylepia się spód i boki formy. Następnie na spód ciasta wykłada się masę serową. Wykłada się pokrojone na plastry połówki owoców. Przykrywa się wszystko ubitymi białkami. Potem na wierzch trze się resztę ciasta. Wstawia się następnie do nagrzanego piekarnika. Następnie piecze się na złoty kolor. Potem studzi się i wstawia do lodówki. Wskazówka: Można posypać sernik z brzoskwiniami cukrem pudrem.
Sernik wiedeński
Do zrobienia sernika wiedeńskiego będziesz potrzebować spożywczych artykułów:
- twarogu półtłustego lub tłustego – 1 kilograma zmielonego
- jajek – 5 sztuk
- masła – 100 gramów
- mąki ziemniaczanej – 1 łyżki
- białego cukru – 200 gramów
- mąki pszennej – 1 łyżki
- cukru waniliowego – 1 łyżki
- rodzynek – 1 łyżki
- skórki pomarańczowej – 1 łyżki
Do zrobienia polewy będziesz za to potrzebować: masła – 120 gramów – cukru pudru – 100 gramów – 4 płaskich łyżek kakao – śmietanki kremówki 30% - 60 mililitrów.
Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem poprzez mikser, tak, aby zrobiła się jasna i puszysta. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajka oraz ser. Dołącz cukier waniliowy, rodzynki czy pomarańczową skórkę. Wyłóż papierem do pieczenia formę o rozmiarze 23 centymetry, a boki wysmaruj masłem. Następnie przelej gotową masę do formy. Wsadź do piekarnika (temperatura 170°C), a następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, po czym piecz przez 90 minut. Potem ostudź ciasto. Do przygotowania polewy rozpuść masło. Dodaj do niego cukier puder oraz mleko lub śmietankę. Wymieszaj wszystko, a jednolitą masę zdejmij z ognia. Dołącz przesiane mleko. Następnie polej masą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10