Artykuł sponsorowany

Jak wygląda praca w masarni?

Jak wygląda praca w masarni?

Przeciętny Polak zjada ok. 60 kg mięsa rocznie. Zanim na nasze stoły trafią kruche wędliny, soczyste kiełbasy i wyśmienite schabowe, ktoś musi je przygotować. To zadanie należy do rzeźników, masarzy i wędliniarzy. Na czym dokładnie polega ich praca? Jak wygląda codzienność pracownika zakładu przetwórstwa mięsnego? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym tekście.

Praca w masarni nie jest łatwa

Mimo postępującej automatyzacji produkcji w zakładach mięsnych wiele prac wciąż trzeba wykonywać ręcznie. Najbardziej wymagające są zadania wykonywane przy użyciu ostrych narzędzi, a więc np. rozbiór tuszy i półtuszy. Dla pracowników masarni dodatkowym obciążeniem jest panujący tu chłód i wysoka wilgotność powietrza. Chociaż zakłady przetwórstwa mięsnego zapewniają pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki, raczej trudno mówić o komforcie. Utrzymywany w pomieszczeniach mikroklimat musi przede wszystkim zapewniać bezpieczeństwo przygotowywanych wyrobów mięsnych.

Praca przy wyrobie wędlin i kiełbas nie jest łatwa, ale na pewno łatwiejsza niż jeszcze 20 lat temu. Dziś w zakładzie używamy nowoczesnych maszyn, które znacznie ułatwiają i przyspieszają obróbkę surowego mięsa, mamy też zdecydowanie lepszą odzież i wyposażenie ochronne. Obowiązujące przepisy higieniczno-sanitarne wymuszają na pracodawcach przestrzeganie konkretnych standardów i to również przekłada się na komfort pracowników masarni – opowiada nasz rozmówca z zakładu przetwórstwa mięsnego Herold.

Kto pracuje w masarni?

W masarni pracuje wiele osób, pracownik każdego stanowiska wykonuje konkretne zadania. Kiedy mięso trafia do zakładu przetwórstwa z ubojni, jest najpierw kontrolowane przez weterynarza. To on ocienia zawartość tłuszczu w tuszy, sprawdza, czy mięso jest świeże i czy transport odbywał się w odpowiedniej temperaturze. Następnie wykrawacz zajmuje się rozbiorem tuszy. W trakcie rozbioru mięso jest sortowane i przekazywane do właściwej sekcji w zakładzie. W zależności od rodzaju i klasy mięso przerabiane jest na wędliny, kiełbasy lub inne wyroby – ostateczna obróbka mięsa jest zadaniem masarza.

Nie jest tajemnicą, że mięso produkuje się ze zwierząt (w większości hodowlanych). Niektóre masarnie kupują tusze od zewnętrznych dostawców, inne prowadzą własne ubojnie. W tym drugim przypadku konieczne jest zatrudnienie dodatkowych pracowników, którzy zajmą się transportem, rozładunkiem bydła, trzody czy drobiu, ogłuszaniem i wreszcie ubojem zwierząt. Chociaż praca w wykrawaczy i masarzy jest niewątpliwie bardzo trudna, największe obciążenie psychiczne spada właśnie na pracowników ubojni.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.