Jak przygotować warzywa i owoce do dalekiego transportu?
Świeże owoce i warzywa są podatne na działanie różnych czynników. Szkodzą im zwykle wilgoć, nieświeże powietrze, zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura panujące w miejscach składowania i transportu. Aby owoce i warzywa zachowały swoją jakość, należy zapewnić im odpowiednie warunki przewozu. Jak je odpowiednio przygotować? O czym należy pamiętać, wybierając środek transportu?
Jak czas transportu wpływa na jakość owoców i warzyw?
Podczas przygotowywania owoców i warzyw do dalekiej podróży najważniejszą kwestią jest czas ich transportu. To od niego w dużej mierze zależy to, jaki pojazd wybrać i jakie muszą panować w nim warunki. Jeśli towary mają spędzić wiele godzin w nieprzystosowanym do ich przewozu środku transportu, można skorzystać ze specjalnych opakowań i zabezpieczeń zapobiegających psuciu się owoców i warzyw. Każde, nawet najdrobniejsze uszkodzenie czy stłuczenie podczas przewozu może prowadzić do gnicia. Jest to szczególnie niebezpieczne, jeśli transportowane są duże ilości towarów. W takim przypadku jeden owoc lub warzywo zaraża się od drugiego. Taka sytuacja prowadzi do poważnych strat przedsiębiorstwa.
Sprzedaż warzyw i owoców na rynki zagraniczne wiąże się z dalekim transportem towarów. Szczególnie w tym przypadku należy zadbać o właściwe warunki przewozu. Zabezpieczenie owoców i warzyw przed spakowaniem do pojazdów pozwala na utrzymanie ich świeżości na dłużej i zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak obicie, stłuczenie i zgniecenie.
Jakie warunki transportu należy zapewnić warzywom i owocom?
Pracownicy firmy Lomania doradzają, aby przed przystąpieniem do dalekiego transportu owoców i warzyw zadbać o kwestie, takie jak:
- odpowiednia temperatura wewnątrz pojazdu,
- optymalna wilgotność powietrza,
- unikanie przewozu w jednym zbiorniku owoców i warzyw wrażliwych na etylen i produkujących duże ilości tej substancji,
- unikanie światła słonecznego,
- zapobieganie uszkodzeniom towaru.
Aby warzywa i owoce zachowały swoją świeżość na dłużej, należy już po zbiorze schłodzić je do odpowiedniej temperatury. Uzyskanie takich warunków transportu możliwe jest dzięki pojazdom chłodniczym. Odpowiednio niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa oddychają mniej intensywnie. Dzięki temu nie gniją podczas przewozu. Ważne jest też utrzymanie właściwej wilgotności. Większość owoców i warzyw zachowuje swoją jakość, gdy jej poziom sięga 90-95%. Aby rośliny nie dojrzewały zbyt szybko i nie kiełkowały, należy unikać także zbyt intensywnego światła słonecznego podczas ich dalekiego transportu.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12