Jak przygotować roladę szpinakową? Przepisy na z tortillą czy schabowe
Rolada wcale nie musi zawierać mięso, najczęściej wołowinę. Powstaje dzięki zawinięciu nadzienia w na przykład tortillę. Może być mięsna lub biszkoptowa. Sprawdzi się jako przystawka na przyjęciach. Do rolad wytrawnych zaliczają się mięsne. Z kolei biszkoptowe sprawdzą się na deser. Poznaj przepisy na pyszne rolady szpinakowe, schabowe czy z tortilli!
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli z szynką to dobry pomysł na przekąskę na imprezę. Jest bardzo łatwa do wykonania. Do przygotowania będziesz potrzebować artykułów spożywczych:
- tortilli – 4 placków
- szynki – 150 gramów
- kremowego serka – 150 gramów
- listków sałaty – 8 listków
- papryki – połówki
- ogórka
Przygotowanie: Posmaruj placki tortilli serem. Następnie pokrój w cienkie plastry szynkę. Natomiast ogórka i paprykę pokrój w słupek. Ułóż na plackach sałatę, paprykę, ogórka i szynkę. Zwiń każdy placek w rulon. Pokrój na kawałki o szerokości od 1 do 1,5 centymetrów.
Przepis na roladki ze schabu
Roladki schabowe składają się z wieprzowych zrazów oraz nadzienia. Farsz zawiera boczek czy kiszony ogórek, które odpowiadają za smak. Oto lista potrzebnych składników:
- wieprzowy schab lub 6-8 kotletów – 1 kilogram
- musztarda delikatesowa czy sarepska – 6-8 łyżeczek
- parzony boczek – 100 gramów
- kiszone ogórki – 2 sztuki
- gorąca woda – 0,5 litra
- sól i pieprz
- mąka pszenna i woda – po 3 łyżki
- olej do smażenia
Przygotowanie: Pokrój na plastry schab. Potem rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Należy uważać, aby nie przerwać jego włókien. Następnie pokrój wzdłuż na paski ogórki. Podobnie pokrój na paski boczek. Rozsmaruj łyżeczkę musztardy na plastrze schabu. Ułóż paseczki ogórka i boczku, a potem zwiń w roladkę. Można je obwiązać wykałaczkami bądź sznurkiem. Nie powinny się wtedy rozpaść w trakcie duszenia. Potem smaży się bez przykrycia. Dolewa się wodę. Wtedy dopiero przykrywa się patelnię i dusi na wolnym ogniu. Schab powinien być miękki, a więc potrzeba trzymać go na patelni przez maksimum 40 minut. Zdjąć roladki z patelni. Zagęść sos połączeniem mąki z wodą. Dodaj przyprawy. Roladki ze schabu podawaj z kaszą gryczaną lub jaglaną, a także kiszonymi ogórkami.
Rolada szpinakowo-łososiowa
Roladę szpinakową przygotujesz z 400 gramów mrożonego szpinaku, 200 gramów wędzonego łososia (w plastrach), serka śmietankowego – 200 gramów – czy masła – 50 gramów. Przydadzą się również jajka – 4 sztuki – ząbki czosnku – 2 sztuki – przyprawy: sól i pieprz.
Podsmaż na maśle szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu. Ostudź szpinak, a potem zblenduj. Dodaj żółtka, mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Rozsmaruj masę szpinakową na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w piekarniku w 180°C. Oznacza to 15-20 minut. Następnie tak upieczony biszkopt ze szpinakiem połóż na ściereczce z bawełny, najlepiej papierem do góry. Zerwij powoli papier. Ostudź placek. Posmaruj jednolicie serkiem ciasto, a potem połóż plastry łososia. Zawiń w roladę, a potem owiń folią. Przechowuj w lodówce przez około 2 godziny. Roladka szpinakowa jest gotowa!
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37