Jak przygotować roladę szpinakową? Przepisy na z tortillą czy schabowe

Jak przygotować roladę szpinakową? Przepisy na z tortillą czy schabowe

Rolada wcale nie musi  zawierać mięso, najczęściej wołowinę. Powstaje dzięki zawinięciu nadzienia w na przykład tortillę. Może być mięsna lub biszkoptowa. Sprawdzi się jako przystawka na przyjęciach. Do rolad wytrawnych zaliczają się mięsne. Z kolei biszkoptowe sprawdzą się na deser. Poznaj przepisy na pyszne rolady szpinakowe, schabowe czy z tortilli!

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli z szynką to dobry pomysł na przekąskę na imprezę. Jest bardzo łatwa do wykonania. Do przygotowania będziesz potrzebować artykułów spożywczych:

  • tortilli – 4 placków
  • szynki – 150 gramów
  • kremowego serka – 150 gramów
  • listków sałaty – 8 listków
  • papryki – połówki
  • ogórka

Przygotowanie: Posmaruj placki tortilli serem. Następnie pokrój w cienkie plastry szynkę. Natomiast ogórka i paprykę pokrój w słupek. Ułóż na plackach sałatę, paprykę, ogórka i szynkę. Zwiń każdy placek w rulon. Pokrój na kawałki o szerokości od 1 do 1,5 centymetrów.

Przepis na roladki ze schabu

Roladki schabowe składają się z wieprzowych zrazów oraz nadzienia. Farsz zawiera boczek czy kiszony ogórek, które odpowiadają za smak. Oto lista potrzebnych składników:

  • wieprzowy schab lub 6-8 kotletów – 1 kilogram
  • musztarda delikatesowa czy sarepska – 6-8 łyżeczek
  • parzony boczek – 100 gramów
  • kiszone ogórki – 2 sztuki
  • gorąca woda – 0,5 litra
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna i woda – po 3 łyżki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Pokrój na plastry schab. Potem rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Należy uważać, aby nie przerwać jego włókien. Następnie pokrój wzdłuż na paski ogórki. Podobnie pokrój na paski boczek. Rozsmaruj łyżeczkę musztardy na plastrze schabu. Ułóż paseczki ogórka i boczku, a potem zwiń w roladkę. Można je obwiązać wykałaczkami bądź sznurkiem. Nie powinny się wtedy rozpaść w trakcie duszenia. Potem smaży się bez przykrycia. Dolewa się wodę. Wtedy dopiero przykrywa się patelnię i dusi na wolnym ogniu. Schab powinien być miękki, a więc potrzeba trzymać go na patelni przez maksimum 40 minut. Zdjąć roladki z patelni. Zagęść sos połączeniem mąki z wodą. Dodaj przyprawy. Roladki ze schabu podawaj z kaszą gryczaną lub jaglaną, a także kiszonymi ogórkami.

Rolada szpinakowo-łososiowa

Roladę szpinakową przygotujesz z 400 gramów mrożonego szpinaku, 200 gramów wędzonego łososia (w plastrach), serka śmietankowego – 200 gramów – czy masła – 50 gramów. Przydadzą się również jajka – 4 sztuki – ząbki czosnku – 2 sztuki – przyprawy: sól i pieprz.

Podsmaż na maśle szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu. Ostudź szpinak, a potem zblenduj. Dodaj żółtka, mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Rozsmaruj masę szpinakową na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w piekarniku w 180°C. Oznacza to 15-20 minut. Następnie tak upieczony biszkopt ze szpinakiem połóż na ściereczce z bawełny, najlepiej papierem do góry. Zerwij powoli papier. Ostudź placek. Posmaruj jednolicie serkiem ciasto, a potem połóż plastry łososia. Zawiń w roladę, a potem owiń folią. Przechowuj w lodówce przez około 2 godziny. Roladka szpinakowa jest gotowa!

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.