Jak przygotować ciasto drożdżowe z kruszonką?
Nie masz pomysłu na deser? Poznaj rodzaje ciasta drożdżowego z kruszonką. Dowiedz się, jak je przygotować. Z truskawkami, jabłkiem czy może śliwkami? Odkryj proste przepisy na ciasto. Dowiedz się, jakich składników będziesz potrzebować do jego wykonania. Zdobądź przydatne informacje na temat pieczenia. Przeczytaj, jak przyrządzić deser dla siebie lub rodziny.
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z kruszonką składa się z masła – 200 gramów, odrobiny soli czy cukru do wypieków – 160 gramów. Oprócz tego będziesz potrzebować jajek – 4 sztuk, mąki pszennej – 200 gramów czy mąki ziemniaczanej – 40 gramów. Zamiennie możesz użyć budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru. Do tego 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 600 gramów wybranych owoców.
Przygotowanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej i odłóż. Zmiksuj utarte masło z cukrem, tak, aby powstała puszysta masa. Następnie dodaj odrobinę soli. Potem utrzyj i wbij jajka. Ucieraj za każdym razem po dodaniu. Dołącz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką. Potem połącz składniki. Wyłóż papierem do pieczenia blachę. Powinna mieć wymiary 20 x 30 centymetrów. Przełóż ciasto i wyrównaj. Wyłóż na ciasto owoce, tak, aby rozcięcia były ku górze. Posyp wszystko kruszonką. Wypiecz wszystko w temperaturze 175°C przez co najmniej 45 minut. Do zrobienia kruszonki przygotuj za to 150 gramów mąki pszennej, 100 gramów schłodzonego masła czy 50 gramów cukru pudru. Wrzuć wszystkie składniki do naczynia. Posiekaj i rozetrzyj na kruszonkę. W przypadku zbyt mokrej kruszonki należy dosypać nieco mąki.
Ciasto drożdżowe z jabłkiem
Do artykułów spożywczych potrzebnych do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkiem zaliczają się:
- mąka pszenna – 500 gramów
- masło – 100 gramów
- cukier – 4 łyżki
- świeże drożdże – 25 gramów
- jaja – 2 sztuki
- odrobina soli
- jabłka – 2-3 sztuki
- kruszonka: mąka (3/4 szklanki), cukier (1/2 szklanki) oraz masło (3-4 łyżki)
Przygotowanie: Wkrusz drożdże do ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru oraz mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż urośnie. Przesiej do miski mąkę. Wymieszaj z solą i cukrem. Wlej zaczyn i wbij jajka. Wszystko wymieszaj. Dołącz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Przykryj ciasto ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi się objętość, czyli na około godzinę. Obierz jabłka i pokrój na plasterki. Wymieszaj wszystko. Ugniataj i zrób grudki. Ugniataj następnie ciasto po wyrośnięciu. Przełóż do formy, której średnica wynosi 25-26 centymetrów. Forma musi być wyłożona papierem. Ułóż na niej plasterki jabłek. Dalej posyp kruszonką. Pozostaw na 30 minut, tak, aby urosło. Piecz w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 180°.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami przygotujesz z:
- świeżych drożdży – 32 gramów lub 16 gramów suchych
- mleka – 250 mililitrów
- cukru – ½ szklanki
- wyciągu z wanilii lub aromatu waniliowego – 1 łyżeczki
- skórka z cytryny lub pomarańczy
- odrobina soli
- roztopione i przestudzone masło – 80 gramów
- jajko – 1 sztuka
- mąka pszenna – 3 i 1/4 szklanki
- śliwki węgierki – 1 kilogram
Kruszonkę natomiast przygotujesz z: mąki pszennej (180 gramów), cukru (100 gramów), cukru waniliowego (16 gramów) oraz roztopionego masła (125 gramów), a także dodatkowo cynamonu (1/4 łyżeczki).
Przygotowanie: Pszenną mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Dołącz pozostałe składniki i wyrabiaj. Dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ukształtuj z niego kulę, a potem włóż do miski z mąką. Odłóż w ciepłe miejsce. Przykryj kuchennym ręcznikiem. Pozostaw do wzrostu objętości, czyli na około 1,5 godziny. Następnie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Zalej masłem. Połącz i uformuj na kruszonkę. Blachę o wymiarach 4- x 30 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, aż ciasto wyrośnie. Ustaw obok siebie połówki śliwek. Następnie posyp kruszonką i odstaw w ciepłe miejsce, aż objętość zostanie podwojona. Dalej piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, tak, aby kruszonka się zarumieniła. W przypadku maszyny należy wszystko umieścić od płynnych po sypkie do drożdży. Następnie nastawia się program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Program skończy się po 1,5 h. Po tym czasie należy ciasto wyjąc i wyrobić. Potem postępuj według powyższych wskazówek.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37