Jak przeprowadzić bezpiecznie spożywcze zakupy?
Zakupy spożywcze w czasach pandemii wirusa SARS-CoV-2 w Polsce mogą się wydawać trudne do organizacji i przeprowadzenia. Aby bezpiecznie je wykonać, wystarczy dostosować się do głównych zaleceń. Jak w tym czasie działają sklepy spożywcze? Jak się należy przygotować do wyjścia? Czy wirus przenosi się na żywność? Poznaj reguły bezpiecznego kupowania.
Jak działają sklepy w trakcie epidemii COVID-19?
Ze względu na bezpieczeństwo wprowadzono specjalnie zalecenia, mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się przenoszonego drogą kropelkową wirusa COVID-19. Oprócz koniecznego zachowania odległości pomiędzy klientami należy używać jednorazowych rękawiczek oraz przestrzegać zasad odnośnie limitu. Uwaga: 0d 20 kwietnia stopniowo będą znoszone ograniczenia. W związku z tym do sklepów całodobowych o wielkości maksimum 100 metrów kwadratowych będzie mogła wejść liczba osób równa podwójnej (4 kasy – 8 osób). W przypadku sklepów o większej powierzchni niż 100 metrów kwadratowych 1 osobie przypada minimum 15 metrów kwadratowych powierzchni.
Co więcej, w niektórych obiektach można zaobserwować zachowanie dodatkowych środków bezpieczeństwa. Zaliczają się do nich między innymi:
- Mierzenie temperatury
- Udostępnianie jednorazowych rękawiczek
- Dezynfekcja rąk
- Ulgi dla seniorów – specjalne godziny zakupów
Bezpieczeństwo żywności w obiektach stacjonarnych a zakupy spożywcze online
Jak informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), artykuły spożywcze nie są nośnikiem zakażenia koronawirusem. Potwierdza to polskie Ministerstwo Zdrowia oraz Główny Inspektorat Sanitarny. Zakażenie wirusem jest możliwe jedynie drogą kropelkową, a nie pokarmową. Warto jednak zachować środki ostrożności. Po zrobieniu zakupów w internetowym sklepie spożywczym lub stacjonarnie, można umieścić żywność na zewnątrz na przykład na balkonie na 24 godziny. Pieczywo można nagrzewać w piekarniku do temperatury 180-200 stopni, czyli około 2 minut. Ewentualnie można także zdecydować się na:
- Jedzenie na wynos
- Zakupy z dowozem
- Picie wody – z kranu
Zasady bezpiecznego kupowania
Przed wyjściem warto zrobić listę zakupów lub zamówić je online i odebrać na miejscu. Zrób większe zakupy, aby starczyły na dłuższy czas całej rodzinie. Staraj się ograniczać do minimum spożywcze zakupy. Jeśli już musisz się na nie wybrać, wybierz godzinę, w której jest najmniejszy ruch (5-6 rano). Najlepiej kupić wszystkie potrzebne produkty w jednym miejscu, samodzielnie, aby ograniczyć przemieszczanie się po punktach handlowych oraz liczbę kupujących osób. Dobrze, aby wykonywania zakupów unikały osoby, które mają problemy zdrowotne bądź podejrzewające u siebie zarażenie wirusem. Wskazane jest poruszanie się pieszo lub własnym autem. Weź ze sobą własną torbę lub koszyk i płać kartą.
Niezalecane jest poruszanie się komunikacją publiczną. Załóż jednorazowe rękawiczki, ogranicz dotykanie czegokolwiek – szczególnie oczu, ust i nosa. Po powrocie do domu umyj ręce i zastosuj środek odkażający. Jeśli dotknąłeś na przykład uchwytów chłodniczych szaf – zastosuj płyn antybakteryjny. Kiedy wrócisz do domu, umyj owoce i warzywa. Pozbądź się folii oraz opakowania, a następnie wyrzuć. Potem dokładnie umyj ręce. Wskazówka: pieczenie i gotowanie w temperaturze 60 stopni Celsjusza (około 30 minut) skutecznie usuwa wirusy na produktach surowych czy mięsie.
Zakupy spożywcze w czasie pandemii mogą być bezpieczne. Wystarczy tylko dostosować się do powyższych wskazówek.
Źródło: GOV
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37