Jak przechowywać ciasta?
Problem dotyczący przechowywania ciast jest dość złożony. Wiele zależy bowiem od tego, o jakich konkretnie wypiekach mowa. Inaczej postępuje się przecież z prostymi ciastami kruchymi, a inaczej z tymi, które bazują na śmietanowych masach, kremach czy owocach. Dużo pieczesz i zastanawiasz się, jak przechowywać ciasta? A może wypiekami zajmujesz się zawodowo? Sprawdź, które z nich powinieneś trzymać w lodówce.
Uniwersalne porady dotyczące tego, jak przechowywać ciasta
Są porady, które dotyczą wszystkich ciast, niezależnie od ich rodzaju. Ciasta kruche muszą być okrywane, aby nie przeschły i nie stały się twarde. Z kolei ciasta bazujące na kremach, które trzyma się w lodowce, należy szczelnie przykryć, żeby nie przeszły zapachem innych potraw. W lodówce przechowuje się między innymi serniki, ciasta z owocami, makowce, ciasta z kremem czy torty. Profesjonalne szafy chłodnicze do ciast mieszczą kilka, jeśli nie kilkanaście blach z takimi wypiekami.
Na rynku znajdziesz szeroką ofertę przeróżnych pojemników. Takie produkty zazwyczaj są wykonane z plastiku albo ze specjalnego tworzywa sztucznego, które nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością. Pudełka są dostępne w wielu formach, kształtach oraz rozmiarach. Przydają się zarówno w warunkach domowych, jak i w profesjonalnych ciastkarniach.
Ponadto trzeba pamiętać o tym, by ciasto po wyjęciu z piekarnika ostygło. Zanim zaczniesz je wyjmować z blachy i przekładać do pudelka – upewnij się, że na pewno jest zimne. Tylko wtedy możesz być pewny tego, że nie narazisz się na niebezpieczne oparzenia ani nie doprowadzisz do nieumyślnego zniszczenia wypieku.
Porady dotyczące przechowywania konkretnych wypieków i ciast
Ciasta kruche bez owoców można przechowywać w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, odpowiednio przechowywane wypieki tego rodzaju swoje walory smakowe zachowują nawet przez kilka tygodni.
W lodówce muszą być przechowywane wszystkie ciasta ucierane, serniki i ciasta biszkoptowe z kremami. Te drugie zaraz po upieczeniu są miękkie, ale w ciągu trzech dni twardnieją. W ich przypadku ogromne znaczenie mają więc dobre jakościowo, szczelne pojemniki. Do zamrażania nadają się między innymi ciasta drożdżowe. – Tak naprawdę mrozić można większość ciast, co daje ogromne możliwości, na przykład podczas niespodziewanej wizyty gości. W kawiarniach i cukierniach takie udogodnienie jest na wagę złota – mówi przedstawiciel firmy oferującej szafy chłodnicze i przechowalniki do ciast MK KOMI.
Wiedza na temat tego, jak przechowywać ciasta jest kluczowa i niezbędna, jeśli marzy Ci się kariera w branży cukierniczej. Musisz wiedzieć, jakie wypieki możesz spokojnie pozostawić w temperaturze pokojowej, jakie możesz wstawić do lodówki, a jakie mrozić.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-