Artykuł sponsorowany

Jak przechowywać ciasta?

Jak przechowywać ciasta?

Problem dotyczący przechowywania ciast jest dość złożony. Wiele zależy bowiem od tego, o jakich konkretnie wypiekach mowa. Inaczej postępuje się przecież z prostymi ciastami kruchymi, a inaczej z tymi, które bazują na śmietanowych masach, kremach czy owocach. Dużo pieczesz i zastanawiasz się, jak przechowywać ciasta? A może wypiekami zajmujesz się zawodowo? Sprawdź, które z nich powinieneś trzymać w lodówce.

Uniwersalne porady dotyczące tego, jak przechowywać ciasta

Są porady, które dotyczą wszystkich ciast, niezależnie od ich rodzaju. Ciasta kruche muszą być okrywane, aby nie przeschły i nie stały się twarde. Z kolei ciasta bazujące na kremach, które trzyma się w lodowce, należy szczelnie przykryć, żeby nie przeszły zapachem innych potraw. W lodówce przechowuje się między innymi serniki, ciasta z owocami, makowce, ciasta z kremem czy torty. Profesjonalne szafy chłodnicze do ciast mieszczą  kilka, jeśli nie kilkanaście blach z takimi wypiekami.

Na rynku znajdziesz szeroką ofertę przeróżnych pojemników. Takie produkty zazwyczaj są wykonane z plastiku albo ze specjalnego tworzywa sztucznego, które nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością. Pudełka są dostępne w wielu formach, kształtach oraz rozmiarach. Przydają się zarówno w warunkach domowych, jak i w profesjonalnych ciastkarniach.

Ponadto trzeba pamiętać o tym, by ciasto po wyjęciu z piekarnika ostygło. Zanim zaczniesz je wyjmować z blachy i przekładać do pudelka – upewnij się, że na pewno jest zimne. Tylko wtedy możesz być pewny tego, że nie narazisz się na niebezpieczne oparzenia ani nie doprowadzisz do nieumyślnego zniszczenia wypieku.

Porady dotyczące przechowywania konkretnych wypieków i ciast

Ciasta kruche bez owoców można przechowywać w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, odpowiednio przechowywane wypieki tego rodzaju swoje walory smakowe zachowują nawet przez kilka tygodni.

W lodówce muszą być przechowywane wszystkie ciasta ucierane, serniki i ciasta biszkoptowe z kremami. Te drugie zaraz po upieczeniu są miękkie, ale w ciągu trzech dni twardnieją. W ich przypadku ogromne znaczenie mają więc dobre jakościowo, szczelne pojemniki. Do zamrażania nadają się między innymi ciasta drożdżowe. – Tak naprawdę mrozić można większość ciast, co daje ogromne możliwości, na przykład podczas niespodziewanej wizyty gości. W kawiarniach i cukierniach takie udogodnienie jest na wagę złota – mówi przedstawiciel firmy oferującej szafy chłodnicze i przechowalniki do ciast MK KOMI.

Wiedza na temat tego, jak przechowywać ciasta jest kluczowa i  niezbędna, jeśli marzy Ci się kariera w branży cukierniczej. Musisz wiedzieć, jakie wypieki możesz spokojnie pozostawić w temperaturze pokojowej, jakie możesz wstawić do lodówki, a jakie mrozić.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.