adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Materiał Partnera

Jak powstaje piana piwna i dlaczego jest tak istotna?

Jak powstaje piana piwna i dlaczego jest tak istotna?

Piwo jest powszechnym napojem alkoholowym, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, ale też gęstą piwną pianą. Jest ona nieodłącznym elementem każdego piwa i nadaje mu nie tylko niepowtarzalnego wyglądu, ale też wpływa na walory smakowe piwa. Ważne jest, aby dowiedzieć się, skąd bierze się piwna piana i dlaczego jest tak istotna. Poniżej odpowiadamy, jak powstaje piwna piana i wyjaśniamy jej istotę.

Mechanizm tworzenia się piwnej piany

Piwo jest alkoholem, który od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Ten wyjątkowy napój alkoholowy jest często wybierany podczas spotkań ze znajomymi, ale też w pubach i restauracjach. Swą popularność zyskało ono poprzez niepowtarzalny smak i aromat, ale też ze względu na oryginalny wygląd. Nieodłącznym elementem piwa jest piwna piana, która może różnić się wyglądem, ale też trwałością. Ciekawy jest też sposób jej powstawania.

Piwo w swym składnie zawiera gaz- dwutlenek węgla, który w zamkniętej butelce ma stałe ciśnienie i się nie ulatnia. W momencie otwarcia butelki lub puszki piwa następuje szybki spadek ciśnienia, co sprawia, że zaczyna się wydobywać gaz i tworzą się bąbelki. Następnie pęcherzyki dwutlenku węgla łączą się ze związkami powierzchniowo- czynnymi i wypychają osadzone na dnie białka. Następstwem tego procesu jest powstawanie piwnej piany.

Należy też wspomnieć o tym, że spieniaczem w piwie są wielocząsteczkowe białka znajdujące się w zbożach, a także alfa-kwasy występujące w chmielu. Chcąc kupić regionalne piwa z jakościową pianą, warto wybrać te od sprawdzonego producenta, jakim jest Pilsvar.

Co wpływa na jakość piany na piwie?

Jak już wiadomo, piwna piana może różnić się wyglądem i jakością w zależności od rodzaju piwa. Niektóre z piw są bardzo ubogie w piwną piane, a inne mają jej bardzo dużo. Co ciekawe, jakość piwnej piany zależy przede wszystkim od substancji powierzchniowo- czynnych, które dodatkowo wpływają też na stabilność bąbelków. Im bardziej stabilne są bąbelki, tym bardziej gęsta i jakościowa jest piana.

Ponadto na jakość piwnej piany ma też wpływ ilość białek znajdujących się w napoju alkoholowym. Ważnym czynnikiem jest też obfitość piany, która zależy od odpowiedniego nagazowania piwa. Należy też pamiętać o tym, że poza gazem i użytym do produkcji piwa jęczmieniem, istotnym czynnikiem wpływającym na pianę w piwie, jest też jego kwasowość, lepkość oraz poziom alkoholu. Piwa z większą ilością pH mają lepszą pianę, z kolei większa ilość alkoholu w piwie sprawia, że piana utrzymuje się dłużej.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję