Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Jak powstają wina koszerne?
Wina koszerne towarzyszą najczęściej celebracjom w kulturze Żydowskiej, lecz nie każdy smakosz może w nich zagustować. Powstawanie win tego typu jest określone bardzo szczegółowymi zasadami, których wypełnienie stwierdza certyfikat wydawany przez wykwalifikowanego w tej materii żydowskiego rabina. Jakie jeszcze wymogi muszą zostać spełnione, aby wino mogło być nazwane koszernym?
Zasady koszerności
Najczęściej powielanym mitem, który owiewa sekret produkcji win koszernych jest to, że muszą one zostać pobłogosławione przez rabina. Jest to nieprawdą, ponieważ wina tego typu stają się koszerne poprzez spełnienie warunków produkcji wywodzących się ze świętego pisma Żydów – Tory.
Jak wyjaśnia kiper z internetowego sklepu z winami paletawin.pl: Wiele zasad tworzenia takich win jest trzymana w ścisłej tajemnicy, jednak do podstawowych zasad należy m.in. zbiór winogron z krzewów nie młodszych niż cztery lata. Ważna jest również jakość stosowanych surowców oraz to, żeby wino koszerne, a nawet jego produkcja nie miały styczności z winem niekoszernym.
Ciekawostką jest zwyczaj wylewania części wina, który może być symbolem daru dla Boga i ziemi, która wydaje plony. Niektóre wina są przetwarzane w sposób nazywany Mevushal, co w języku hebrajskim oznacza „gotowany”. W praktyce przekłada się to na podgrzewanie soku winogronowego przed rozpoczęciem procesu fermentacji. Wino Mevushal to wino, które jest pasteryzowane, więc pozostaje koszerne nawet jeśli podaje je niekoszerny kelner (niebędący wyznania żydowskiego). W pozostałych przypadkach proces powstawania wina koszernego nie zmienia jego smaku, możemy mieć jedynie pewność, że jest ono wykonywane w warunkach czystości, ze szczególną uwagą i namaszczeniem. Dodatkowym walorem jest fakt, że w ofercie win z certyfikatem koszerności znaleźć możemy produkty wegańskie. Wiele koszernych win zdobywa międzynarodowe nagrody kiperskie, a ich popularność ciągle rośnie.
Czy wszystkie Izraelskie wina są koszerne?
Tylko około trzydziestu procent Izraelskich winiarni spełnia wymogi koszernej produkcji tego trunku i posiada odpowiednie certyfikaty, ale to one produkują dziewięćdziesiąt procent win trafiających na izraelskie półki sklepowe oraz eksportowanych do innych krajów. Warto przy zakupie zwrócić uwagę na to, czy wino posiada odpowiedni certyfikat. Koszerne wina są produkowane nie tylko w Izraelu, lecz także we Francji, Kalifornii, Argentynie i wielu innych krajach, gdzie chętnie sięgają po nie ortodoksyjni Żydzi. Rosnące zainteresowanie sprawiło, że koszerne winiarnie pojawiły się nawet w Południowej Afryce i Chile.
Ceny win koszernych
Wina koszerne nie różnią się znacząco od pozostałych win, a ich ceny rozpoczynają się już od dwudziestu złotych, natomiast najdroższe potrafią kosztować nawet dwa tysiące złotych za butelkę. Internetowe sklepy z winami mają w swojej ofercie wina czerwone i białe, a nawet musujące, które uświetnić mogą wyjątkowe okazje.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37