Materiał Partnera

Jak powstają naturalne lody rzemieślnicze?

Jak powstają naturalne lody rzemieślnicze?

Odkąd tylko lody naturalne pojawiły się w sprzedaży, natychmiast zaczęły zyskiwać popularność. Dziś można je spotkać niemal w każdym mieście, a w najbardziej znanych punktach miłośnicy naturalnych smaków potrafią długo stać w kolejce, byle tylko dostać swoją porcję. Jak powstają naturalne lody rzemieślnicze? Czy rzeczywiście tak bardzo różnią się od innych?

 

Czy wszystkie lody naturalne są naturalne?

Na początku warto wiedzieć, że nie wszystkie lody naturalne naprawdę są przygotowywane w sposób rzemieślniczy. Niestety chęć zysku sprawia, że niektórzy do wyrobu takich lodów używają gotowych mieszanek, którym dość daleko do naturalności. Są jednak miejsca, gdzie można spróbować prawdziwych lodów rzemieślniczych, przygotowywanych na bazie naturalnych składników według klasycznej szkoły lodziarskiej. Znajdziesz je na przykład w lodziarniach La Bottega.

 

Jak powstają naturalne lody rzemieślnicze?

Prawdziwe naturalne lody rzemieślnicze tworzy się na bazie naturalnych składników, takich jak:

  • śmietanka, mleko, cukier – to podstawa tradycyjnych lodów smakowych,
  • woda, cukier – baza do sorbetów,
  • mleko roślinne, cukier – stanowią bazę lodów wegańskich.

Do bazy dodaje się wybrane przez siebie dodatki, które decydują o smaku  lodów. Mogą to być owoce, orzechy, czekolada, alkohol w zasadzie wszystko, co tylko wyobraźnia podpowie twórcy. Bazę ze składnikami należy dobrze wymieszać, a następnie poddać pasteryzacji i frezowaniu w maszynie zwanej frezerem do lodów.

 

Frezowanie to proces schładzania połączony z mieszaniem lodów. Umożliwia nadanie im odpowiedniej, puszystej i gładkiej, kremowej konsystencji. Po frezowaniu lody umieszcza się jeszcze w szokówce, która je zamraża. Lody powinny spędzić w tej maszynie wiele godzin, zanim zacznie się je serwować klientom.

 

Jak rozpoznać naturalne lody rzemieślnicze?

Być może zastanawiasz się, jak rozpoznać, czy w danej lodziarni sprzedaje się prawdziwe naturalne lody rzemieślnicze, czy nie. Ze względu na użycie w nich prawdziwej śmietanki, są cięższe i tłustsze niż lody przemysłowe, a przy tym mniej napowietrzone. Co więcej, używanie prawdziwych owoców czy orzechów sprawia, że za każdym razem lody smakują nieco inaczej. Te prawdziwe, naturalne dodatki choć zawsze smakują podobnie, to jednak nigdy identycznie. Raz są słodsze, innym razem bardziej cierpkie. W lodach naturalnych odczujesz te różnice. One za każdym razem smakują niepowtarzalnie. Są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze od przemysłowych. Zapewne właśnie dlatego zyskały tak ogromne grono miłośników.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję