Jak powstają lody tajskie?
Lody to uwielbiany deser zarówno przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe. W szczególności latem, kiedy wiele osób sięga po orzeźwiające i zmrożone desery. Z tego powodu w ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszą się lody tajskie, które jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z egzotycznej Tajlandii. Serwowane są nie tylko na ulicach, ale często stanowią atrakcję na komunie, wesela i imprezy firmowe. Dowiedz się, na czym polega fenomen lodów tajskich!
Lody tajskie - co to jest?
Lody tajskie to deser, który pierwszy raz został podany na wyspie Koh Phi Phi znajdującej się w Tajlandii. Ze względu na swój smak i nietypowy wygląd, lody zaczęły być szybko uwielbiane przez osoby z innych zakątków świata. Lody tajskie swoją popularność przede wszystkim zawdzięczają temu, że gwarantują nie tylko oryginalne doznania smakowe, ale również z racji tego, że powstają na oczach klienta, są niecodzienną widowiskową atrakcją.
- W zależności od własnych preferencji lody tajskie powstają na bazie mlecznej, sorbetowej lub wegańsko-kokosowej połączonej z dowolnie dobranymi składnikami. Mogą to być owocowe smaki, takie jak mango, kiwi czy świeże owoce, z kolei dla miłośników mlecznych lodów dobrym wyborem będą smaki przypominające popularne batoniki, takie jak kinder bueno czy oreo, a także nutella, słony karmel oraz masło orzechowe.
- mówi przedstawiciel firmy cateringowej Global Chefs w Warszawie.
Jak wygląda produkcja lodów tajskich?
Do produkcji lodów tajskich niezbędna jest specjalna maszyna wyposażona w płytę mrożącą, dzięki której powstają mocno zmrożone ruloniki. Specjalista od lodów tajskich miesza wybraną przez klienta masę oraz rozsmarowywuje ją na płycie mrożącej, której temperatura wynosi do -20°C. Za pomocą szpachelek dokładnie rozdrabnia i miesza ze sobą składniki aż do momentu otrzymania gładkiej i plastycznej masy lodowej. Ostatnim krokiem jest równomierne rozsmarowanie i zamarznięcie mieszanki na płycie, a następnie zrolowanie jej w charakterystyczny wygląd lodów tajskich, czyli w ruloniki. Otrzymane lody tajskie można dodatkowo podać z ulubionymi dodatkami, m.in. bitą śmietaną, małymi bezami czy rurkami oraz z polewami w różnych smakach, takich jak czekolada, malina, truskawka i toffi.
Lody tajskie jako atrakcja - gdzie się sprawdzą?
Ze względu na specyfikę oraz sposób, w jaki powstają lody tajskie, nie jest możliwe kupienie ich w sklepie, dlatego też cieszą się one tak ogromnym zainteresowaniem wśród wielu osób, a co za tym idzie, często stanowią świetny pomysł na urozmaicenie różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Stanowisko z lodami tajskimi najczęściej spotykane jest na komuniach, chrzcinach, a zwłaszcza na weselach, podczas których dorośli i dzieci chętnie podziwiają tworzenie deserów oraz próbują dotąd nieznanych lodów w formie ciekawych ruloników.
Lody tajskie sprawdzają się także na imprezach plenerowych i eventach firmowych, w trakcie których goście mogą łączyć i próbować niepowtarzalnych połączeń smakowych, a co więcej lody tajskie z pewnością będą nietypowym deserem, które na długo zapiszą się w pamięci gości.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b