Jak powstają lody na patyku?
Lody na patyku cieszą się już kilkusetletnią historią i niesłabnącym zainteresowaniem nawet wśród największych smakoszy. Pamiętajmy jednak o tym, że możemy znaleźć je nie tylko w sklepach, ale również w profesjonalnych lodziarniach. Lody na patyku mogą być dziś naprawdę wykwintnym smakołykiem, dlatego tak ważne jest to, w jaki sposób przebiega ich produkcja. Zajmują się nią najbardziej doświadczani eksperci. Podpowiadamy więc, jak powstają obecnie lody na patyku oraz jakie urządzenia są przydatne w ich produkcji.
W jaki sposób przebiega produkcja lodów na patyku?
W dzisiejszych czasach na rynku spotkać możemy się z najbardziej wyszukanymi i oryginalnymi smakami lodów. Ciekawym faktem jest jednak to, że nadal największą popularnością cieszą się desery mleczne, czy też śmietankowe - przede wszystkim z dodatkiem aromatów owocowych. Jednakże niezależnie od smaku, ważnym elementem produkcji lodów na patyku jest dokładne połączenie wszystkich składników ze sobą. Niezbędny jest ku temu dobrej jakości mikser lub pasteryzator. Jak tłumaczą eksperci z firmy MK Komi:
Najbardziej zaawansowane technologicznie pasteryzatory umożliwiają łączenie wielu składników, takich jak mleko, śmietana, ale też cukier i substancje dodatkowe. Ich największą zaletą jest jednak eliminacja wszelkich bakterii chorobotwórczych, które mogą występować w produktach.
Pamiętajmy też o tym, że każdy rodzaj lodów musi zostać poddany mrożeniu w bardzo niskich temperaturach. Lody na patyku wyróżniają się jednak tym, że zostają umieszczone w formie o interesującym kształcie. Na jej powierzchni znajdziemy otwór właśnie na patyk. Mrożenie deseru jest możliwe dzięki urządzeniom chłodzącym. Wiele firm proponuje dziś maszyny wielofunkcyjne, które mogą produkować wiele typów i form smakołyków.
Jak przechowywać lody na patyku?
Lody na patyku, tak jak każde inne, wymagają odpowiedniego przechowywania. Jest to niezbędne przede wszystkim w sezonie letnim, kiedy desery mogłyby ulec roztopieniu już w kilka minut. Pamiętajmy jednak o tym, że przechowywanie lodów na patyku ma jednak na celu głównie zachowanie ich świeżości i najwyższej jakości przez dłuższy czas. Bardzo praktycznym rozwiązaniem może być więc wyposażenie lodziarni, czy też sklepu w szafę mroźniczą lub przechowalnik. Najbardziej popularne formy maszyn do lodów na patyku to tradycyjne, poziome szafy. Charakteryzują się one zróżnicowaną mocą, sposobem chłodzenia, ale też klasą klimatyczną. Jest to inaczej zakres temperatur otoczenia, w jakich urządzenie może skutecznie działać. Na rynku znajdziemy też pionowe szafy do przechowywania, w których można umieścić także inne produkty, takie jak napoje, czy składniki do produkcji lodów.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-