Jak pakowane są mięsne dania gotowe?
W dzisiejszych czasach wiele osób nie ma czasu na zrobienie zakupów, a co dopiero na samodzielne przygotowanie mięsnej potrawy. Gotowe dania mięsne to praktyczne rozwiązanie również dla osób, które nie przepadają za gotowaniem, ale szykują uroczysty posiłek. W obu przypadkach naprzeciw przychodzą wyroby gastronomiczne, które można zamówić na wynos i przechowywać przez długi czas bez obawy o świeżość mięsa. W co są pakowane?
Puszki i opakowania foliowe
Jednym z najbardziej praktycznych i chętnie stosowanych rodzajów opakowań przeznaczonych do wyrobów mięsnych są puszki. To tradycyjny sposób pakowania konserw mięsnych, które dzięki temu zachowują świeżość przez długi czas.
Konserwy w puszkach to dobre rozwiązanie, jeśli zależy nam na praktycznym przechowywaniu żywności, która nie wymaga niskiej temperatury.
- Zauważa specjalista reprezentujący firmę Michna Food z Pelplina, która zajmuje się produkcją wysokiej jakości wyrobów wieprzowych. - Tego typu produkty, np. tradycyjne mielonki wieprzowe, nie muszą być przechowywane w lodówkach, a np. w szafkach czy w spiżarni. Puszka skutecznie chroni mięso przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Specjalny proces sterylizacji wydłuża trwałość tego typu konserw, pozwalając na zachowanie wartości odżywczych i smakowych wyrobów mięsnych, które zachwycają naturalnym aromatem.
Aby mieć pewność co do jakości produktu, warto oczywiście zwrócić uwagę na jego skład, który powinien bazować na mięsie i przyprawach, bez chemicznych dodatków konserwujących.
Produkty w puszkach to przy tym nie tylko popularne mielonki, ale też np. mięso w sosie, które wystarczy jedynie umieścić w garnku czy na patelni, podgrzać na kuchence i delektować się pysznym, wartościowym posiłkiem, który przygotujemy w zaledwie kilka minut.
Oprócz puszek do pakowania wyrobów mięsnych wykorzystuje się także opakowania foliowe, np. osłonki z folii barierowej wykorzystywane chociażby w przypadku pasztetów.
Szklane słoiczki, czyli ekologiczne i estetyczne opakowania
Mielonki, konserwy i pasztety wieprzowe to przepyszne smarowidła na kanapki. To dobry wybór na śniadanie, kolację, podróż lub jako przystawka podczas uroczystego posiłku. Chociaż te wyroby kojarzą się z metalową puszką lub aluminiowym opakowaniem, naturalne, dobrej jakości mięsne produkty są pakowane również w szklane słoiczki. Dzięki temu zyskują wyjątkowego, eleganckiego stylu, a dodatkowo są szczelnie zabezpieczone. Można je przechowywać nawet poza lodówką. Takie opakowania niosą ze sobą korzyści także dla środowiska i mogą stanowić ekologiczne rozwiązanie — słoiki można bowiem umyć i wykorzystać ponownie, np. do przygotowywania domowych przetworów. Wyroby mięsne, np. pasztety wieprzowe w szklanym słoiczku zapewniają wygodę przechowywania i użytkowania, a do tego prezentują się estetycznie na stole w trakcie codziennego lub uroczystego posiłku – tak efektowna forma podania sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością i ucztą dla zmysłów.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b