Jak odbywa się wstępna obróbka ryb?
Ryby to jeden z ważniejszych składników diety dla wielu osób. Większość konsumentów nabywa gotowe produkty, takie jak filety, które są proste w przygotowaniu w domu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wyprodukowanie fileta rybnego to proces składający się z kilku etapów – na każdym z nich muszą być zachowane odpowiednie standardu. Dowiedz się więcej na temat obróbki ryb.
Rozmrażanie ryb
Ryby ze statków do przetwórni trafiają zazwyczaj zamrożone w blokach lub filety, dlatego przed przystąpieniem do właściwej obróbki należy je rozmrozić. Używa się w tym celu urządzeń nazywanych defrosterami. Mają one postać tunelu z przenośnikiem taśmowym – umieszczone w nich bloki lub filety są oblewane wodą o temperaturze około 7-11 stopni. Dzięki temu ryby ulegają rozmrożeniu, a jednocześnie nie dochodzi do zmian w strukturze tkanek. Po opuszczeniu defrostera ryba jest jak świeżo złowiona i gotowa do wstępnej obróbki
Patroszenie
Polega na rozcięciu jamy brzusznej ryby i usunięcie z niej organów wewnętrznych. W przetwórniach proces ten odbywa się przy użyciu specjalnych maszyn – patroszarek – które odznaczają się bardzo wysoką wydajnością, sięgającą nawet 20 sztuk ryb na minutę. Patroszarki dostępne w ofercie firmy Eco-Constructions posiadają specjalne systemy umożliwiające odzysk ikry, która również jest bardzo cennym produktem.
Mycie
Po wypatroszeniu oraz usunięciu głowy i kręgosłupa, ryba jest myta, aby pozbyć się z mięsa resztek zanieczyszczeń z organów wewnętrznych, pozostałości krwi zanieczyszczającej ryby. W zakładach przetwórczych używa się w tym celu specjalnych płuczek.
Obróbka na linii
Umyta i pozbawiona zbędnych części tuszka rybna trafia na linię do obróbki. Linia składa się z kilku stanowisk roboczych, na każdym z nich wykonywana jest inna czynność – np. ucinanie ogonów i płetw czy usuwanie ości. Taki podział pracy zapewnia przede wszystkim bardzo wysoką efektywność i wydajność. Linie obróbki skonstruowane są w takim sposób, by zapewnić pracownikom wysoki komfort oraz maksymalnie ułatwić pracę. Jednym z ich producentów jest polska firma Eco-Construction.
Podział i kontrola tuszek
Przygotowane tuszki ryby są w kolejnych etapach dzielone na odpowiednio duże porcje i przekazywane na transportery z podświetleniem. Urządzenie te wykorzystywane są do kontroli jakości – jeśli podświetlenie ujawni, że filet jest zanieczyszczony, pracownik zabiera tuszkę, oczyszcza ją i odkłada z powrotem na taśmę transportera, która zabiera ją do dalszych etapów produkcji lub w przypadku uszkodzeń czy występowania pasożytów odrzuca jako odpad.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-