Artykuł sponsorowany

Jak odbywa się wstępna obróbka ryb?

Jak odbywa się wstępna obróbka ryb?

Ryby to jeden z ważniejszych składników diety dla wielu osób. Większość konsumentów nabywa gotowe produkty, takie jak filety, które są proste w przygotowaniu w domu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wyprodukowanie fileta rybnego to proces składający się z kilku etapów – na każdym z nich muszą być zachowane odpowiednie standardu. Dowiedz się więcej na temat obróbki ryb.

Rozmrażanie ryb

Ryby ze statków do przetwórni trafiają zazwyczaj zamrożone w blokach lub filety, dlatego przed przystąpieniem do właściwej obróbki należy je rozmrozić. Używa się w tym celu urządzeń nazywanych defrosterami. Mają one postać tunelu z przenośnikiem taśmowym – umieszczone w nich bloki lub filety są oblewane wodą o temperaturze około 7-11 stopni. Dzięki temu ryby ulegają rozmrożeniu, a jednocześnie nie dochodzi do zmian w strukturze tkanek. Po opuszczeniu defrostera ryba jest jak świeżo złowiona i gotowa do wstępnej obróbki

Patroszenie

Polega na rozcięciu jamy brzusznej ryby i usunięcie z niej organów wewnętrznych. W przetwórniach proces ten odbywa się przy użyciu specjalnych maszyn – patroszarek – które odznaczają się bardzo wysoką wydajnością, sięgającą nawet 20 sztuk ryb na minutę. Patroszarki dostępne w ofercie firmy Eco-Constructions posiadają specjalne systemy umożliwiające odzysk ikry, która również jest bardzo cennym produktem.

Mycie

Po wypatroszeniu oraz usunięciu głowy i kręgosłupa, ryba jest myta, aby pozbyć się z mięsa resztek zanieczyszczeń z organów wewnętrznych, pozostałości krwi zanieczyszczającej ryby. W zakładach przetwórczych używa się w tym celu specjalnych płuczek.

Obróbka na linii

Umyta i pozbawiona zbędnych części tuszka rybna trafia na linię do obróbki. Linia składa się z kilku stanowisk roboczych, na każdym z nich wykonywana jest inna czynność – np. ucinanie ogonów i płetw czy usuwanie ości. Taki podział pracy zapewnia przede wszystkim bardzo wysoką efektywność i wydajność. Linie obróbki skonstruowane są w takim sposób, by zapewnić pracownikom wysoki komfort oraz maksymalnie ułatwić pracę. Jednym z ich producentów jest polska firma Eco-Construction.

Podział i kontrola tuszek

Przygotowane tuszki ryby są w kolejnych etapach dzielone na odpowiednio duże porcje i przekazywane na transportery z podświetleniem. Urządzenie te wykorzystywane są do kontroli jakości – jeśli podświetlenie ujawni, że filet jest zanieczyszczony, pracownik zabiera tuszkę, oczyszcza ją i odkłada z powrotem na taśmę transportera, która zabiera ją do dalszych etapów produkcji lub w przypadku uszkodzeń czy występowania pasożytów odrzuca jako odpad.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.