Jak należy przechowywać alkalizowane zboże?
Alkalizacja zbóż to sposób na ekonomiczne, tańsze żywienie, które zapewni zaspokojenie potrzeb bytowych oraz produkcyjnych. Technika ta polega na uszlachetnianiu zboża oraz podniesienie jego wartości żywieniowych. W procesie alkalizacji wydobywa się amoniak, który łączy się z dwutlenkiem węgla i tworzy dwuwęglan amonu. Można alkalizować zarówno suche, jak i wilgotne zboża – efektem tego działania jest zwiększenie poziomu białka w produkcie. Jak przechowywać takie ziarno, aby zachowało swoje właściwości?
Jak działa preparat enzymatyczny do alkalizacji zbóż?
Alkalizacja zboża jest możliwa dzięki zastosowaniu specjalnej mieszanki enzymatycznej. W połączeniu ze zbożem oraz mocznikiem paszowym produkt ten pozwala uzyskać treściwą paszę, która wyróżnia się wysokim pH, strawnością i poziomem białka. Enzymatyczny preparat do pasz dzięki zawartości właściwych substancji sprawia, że mocznik rozkłada się do bezpiecznej formy jeszcze przed procesem skarmiania. Reakcja ta zachodzi w wodnym środowisku, dlatego tak ważne jest, aby uzyskać pożądaną wilgotność ziarna. Do reakcji dochodzi dwuetapowo. Na początku z mocznika powstaje amoniak, który przechodzi przez wszystkie warstwy ziarna i zabezpiecza je przed działaniem szkodników i starzeniem. Następnie jest on wiązany wewnątrz ziarna w formie amonu, który zwiększa pH i jest źródłem azotu w żwaczu.
Alkalizowane zboże – jak przechowywać?
Aby zboże po alkalizacji spełniało swoje zadanie, należy je właściwie przechowywać. Ziarno wymieszane z preparatem enzymatycznym trzeba złożyć na 2 tygodnie w magazynie paszowym pod folią – po upływie 2 tygodni można je odkryć. Zboże może być także składowane na zewnątrz pod folią lub w rękawie. Należy jednak pamiętać o tym, aby było stale zabezpieczone przed dostępem wilgoci. Po okresie 14 dni stabilizacji alkalizowane ziarno jest w pełni gotowe do skarmiania i może leżeć minimum przez rok. Profesjonalne preparaty enzymatyczne do alkalizacji ziarna oferuje m.in. dystrybutor Maxammon.
Alkalizacja zboża – jakie ma zalety?
Stosowanie preparatów enzymatycznych do alkalizacji zbóż sprawia, że mieszanka zyskuje podwyższony poziom pH i zwiększa się zawartość białka ogólnego. To z kolei bezpośrednio poprawia funkcjonowania żwacza i prowadzi do zwiększenia wyników produkcyjnych zwierząt. Zawartość soli amonowych powoduje z kolei rozkład włókna, co wpływa na lepszą strawność paszy. Wyższy poziom pH powoduje także, że bakterie w żwaczu mogą prawidłowo funkcjonować.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
-