Jak kurczak najlepiej nadaje się na rożen?
Kurczak z rożna to smaczna propozycja na obiad. Można przygotować go w domu albo zamówić w restauracjach. Najczęściej do jego przyrządzenia wykorzystuje się piekarnik, czasem można spotkać się także z grillem. Żeby kurczak z rożna dobrze smakował, powinien być przygotowany z dbałością o szczegóły. Nie każde mięso po opiekaniu zachowa swoją delikatność i wyjątkowy smak.
Jak przygotowuje się kurczaka z rożna?
Przepis na kurczaka z rożna jest bardzo prosty. Nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni oraz wielu składników. Niezbędne będą:
- kurczak – opieka się go w całości, powinien ważyć mniej więcej dwa kilogramy,
- przyprawa do kurczaka – w sklepach można kupić gotowe mieszanki albo skomponować coś samodzielnie, niezbędne mogą okazać się sól, pieprz, papryka słodka i inne – wybrane przez szefa kuchni lub domowników dodatki.
Mięso z kurczaka należy dokładnie obsypać lub obtoczyć przyprawami. Tak przygotowane można nabić na rożen i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Czas przyrządzania zależy przeważnie od mocy urządzenia, poziom upieczenia kurczaka trzeba więc monitorować.
Czy wybór kurczaka na rożen ma znaczenie?
W przepisach rzadko można znaleźć informację o tym, jaki kurczak nadaje się najlepiej na rożen. Nie ulega jednak wątpliwości, że ogromne znacznie ma jego świeżość. Dobrze jest więc postawić na mięso, które nie było paczkowane czy transportowane z daleka. Podczas podróży łatwo jest rozszczelnić zabezpieczenia. W sklepie trudno stwierdzić, czy zapakowany kurczak jest dobrej jakości, a jego mankamenty wychodzą przeważnie już po rozpakowaniu w domu, kiedy zwrot nie wchodzi w grę. Dlatego osobom szukającym dobrej jakości kurczaka poleca się szukać go w typowo mięsnych sklepach i hurtowniach. To szczególnie ważne, jeśli planuje się przygotować mięso z rożna po raz pierwszy lub dla większej ilości osób.
Kupując w takich miejscach, jak "EUREKA" S.C. Hurtownia Drobiu i Wędlin Drobiowych, ma się pewność, że towar nie był w żaden dodatkowy sposób zabezpieczany, żeby przedłużyć jego świeżość. Do tego takie rozwiązanie ma jeszcze inne zalety. Jest to możliwość:
- zamówienia większej ilości mięsa,
- sprawdzenia, czy mięso jest świeże,
- skonsultowania się ze sprzedawcą.
Ponadto takie placówki często są zakładem rozbioru mięsa. To ważne szczególnie kiedy zamówienia składają restauracje, firmy cateringowe, przedszkola czy szkoły. Taki towar wybiera się także w przypadku organizacji przyjęć okolicznościowych – komunii, chrzcin lub większych pikników.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rawioli Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Restauracja Lew Jolanta Tomalak
68-200 Żary, Osadników Wojskowych 52-53
-
Urbanowscy Tata i Syn
56-420 Zawidowice 40b
-
Balaton Restauracja Węgierska Anna Kędzior, Barbara Zamorska
31-001 Kraków, Grodzka 37
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10