Jak karmić pszczoły zimą?
Odpowiednie karmienie pszczół jest zadaniem, do którego należy mieć odpowiednie przygotowanie. By móc prawidłowo dbać o swoje owady, należy mieć właściwą wiedzę na ten temat. Główny problem dotyczący karmienia pszczół pojawia się przede wszystkim zimą. Nie wiadomo wówczas, jaki pokarm będzie najlepszym wyborem oraz kiedy właściwie dostarczyć pszczołom pożywienie.
Kiedy rozpocząć zimowe karmienie?
Tak naprawdę karmienie pszczół jest długotrwałym procesem. Oznacza to, że kiedy nastaje na przykład zima, nie wystarczy właśnie wtedy podać owadom odpowiednią dawkę pokarmu. Dbanie o pszczoły w tym zakresie powinno się rozpocząć już na kilka miesięcy wstecz, mniej więcej w połowie sierpnia – podpowiada ekspert z firmy Holger Food.
Wszyscy właściciele uli powinni rozpocząć podkarmianie pszczół na zimę zaraz po ostatnim miodobraniu, czyli w ostatniej fazie zbierania świeżego miodu. Czas ten nastaje mniej więcej w połowie sierpnia. Nie wolno rozpoczynać podkarmiania zbyt późno, w ten sposób możemy sprawić, że pszczoły nie będą zdolne do przetwarzania otrzymanego pokarmu. Podkarmianie powinno trwać maksymalnie do połowy września, do tego czasu pszczoły zgromadzą odpowiednią ilość pożywienia. Cały proces polega na tym, że stare pszczoły przetwarzają otrzymany pokarm, z którego korzystają następnie młode owady.
Czym karmić pszczoły?
Przyjmuje się, że jednej pszczelej rodzinie powinno się dostarczyć przynajmniej 10 kg cukru. Do dokarmiania pszczół wykorzystuje się dwa główne produkty – syrop pszczelarski albo ciasto pszczele. W okresie zimowym poleca się korzystanie z syropu, ciasto jest dobre raczej w sezonie wczesnowiosennym. Aktualnie na rynku istnieją firmy zajmujące się profesjonalną produkcją pokarmów dla pszczół, jednak nierzadko zdarza się, że pszczelarze samodzielnie przygotowują odpowiednią strawę dla mieszkańców swoich uli. Zawsze jednak warto skorzystać z gotowych produktów, dzięki temu jesteśmy pewni, że w danym syropie zachowane zostały odpowiednie proporcje składników. Głównymi zaletami wysokojakościowych gotowych syropów jest to, że mają one:
- niewielką sumę cukrów złożonych,
- właściwą proporcję fruktozy i glukozy,
- odpowiednio wysoką zawartość fruktozy w odniesieniu do maltozy.
Syrop pszczelarski przygotowywany jest z glukozy, fruktozy oraz innych cukrów i powstaje w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy. Ma on płynną formę, a swoim składem przypomina miód. Jest to bardzo pożywne i lekkostrawne pożywienie dla pszczół. Dzięki niemu owady mają odpowiednią siłę do pracy. Dużą zaletą syropów pszczelarskich jest to, że nie ma konieczności ich specjalnego przygotowywania przed podaniem owadom do spożycia. Tak naprawdę syrop gotowy jest do konsumpcji zaraz po otwarciu pojemnika.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Livet Specjalistyczna przychodnia weterynaryjna Marta Pitak, Karolina Czartoryska s.c.
40-547 Katowice, Rzepakowa 4h lok. U5
-
Na Skraju Przychodnia weterynaryjna Joanna Chmielewska-Rokicka
05-300 Mińsk Mazowiecki, Topolowa 4 lok. 11
-