Jak gotować kukurydzę? Zastosowanie i właściwości

Jak gotować kukurydzę? Zastosowanie i właściwości

Jak się okazuje, jedna piąta produkcji ziarna kukurydzy na świecie jest przeznaczona na rynek spożywczy. Jest popularna w wielu miejscach, szczególnie w Ameryce czy Afryce. Jakie ma właściwości zdrowotne? Dlaczego warto ją spożywać? Dowiedz się, jak długo gotować kukurydzę. Jakich dodatkowych składników wymaga? Jakie są jej odmiany? Jakie ma główne zastosowanie? Sprawdzamy!

Jakie są odmiany?

Warto wiedzieć, że kukurydza ma niewielkie wymagania glebowe. Może być uprawiana niemal na wszystkich typach gleb. W związku z długością okresu wegetacji dzieli się na:

  • wczesną,
  • średnio-wczesną,
  • średnio-późną,
  • późną.

Ważne: Temperatura gleby powinna wynosić 8-10 stopni Celsjusza. Z kolei ze względu na rodzaj użytkowania wyodrębnia się:

  • odmiany na kiszonkę,
  • odmiany na ziarno,
  • odmiany ziarnowo-kiszonkowe.

Jakie właściwości ma kukurydza?

Warto wiedzieć, że 100 gramów świeżych ziaren pozwala dostarczyć 365 kcal. W przypadku konserwowej jest to około 100 kcal. Składa się ze skrobi, błonnika, białka oraz witamin B, D, E, K czy A. Posiada także składniki mineralne takie jak:

  • sód,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • miedź,
  • cynk i jod,
  • mangan,
  • fosfor,
  • selen,
  • żelazo.

Selen razem z witaminą E i beta-karotenem chroni przed wolnymi rodnikami. Przy tym zwiększa odporność i zatrzymuje proces starzenia. Zabezpiecza także oczy przed chorobą dzięki luteinie i zeaksantynie. Przed awitaminozą obroni organizm zawarcie białka, a więc lizyny i tryptofanu. W niektórych krajach dodaje się do mąki kukurydzianej sojowej składającej się z aminokwasów. Co więcej, nie zawiera glutenu, a więc może być spożywana przez osoby, które są na diecie bezglutenowej. Gotowanie kukurydzy poleca się poza tym kobietom w ciąży, gdyż wspomaga rozwój płodu.

Jakie zastosowanie ma kukurydza?

Z gotowanej kukurydzy można stworzyć zupy, dodać do farszy czy podawać jako dodatek do dań z warzywami czy mięsem. Młode kolby z wiórkami masła piecze się w folii. Z ziaren piecze się ciasto. Może być posypana papryczką chili. Stosuje się ją także do napoju zwanego atolą. Składa się on z miodu, cukru brązowego z trzciny i chili. Można także dodać takie artykuły spożywcze jak:

  • wanilia,
  • kakao,
  • anyż,
  • kwiat pomarańczy.

Szczególnie w Ameryce jest popularna i dodawana do żeberek z grilla czy kurczaka. W Polsce częściej jednak można zaobserwować dodawanie do dań fasoli czy grochu.

Jak długo gotować kukurydzę?

Ile gotować kukurydzę? Najlepiej 10 minut. Sprawdzi się przy diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Do gotowania będziesz potrzebować kolb kukurydzy cukrowej, 2 łyżeczek masła oraz odrobiny chilli czy papryki. Wyjmij z opakowania kolby i usuń włosy. Nadmiar trzonu wytnij. Następnie zagotuj garnek z wodą. Powinna być wysoka na co najwyżej 15 centymetrów. Dołącz płaską łyżkę soli, a potem dodaj kolby do gotującej się wody. Dlatego wybierz odpowiednio duży garnek. Odczekaj 10 minut. Następnie wyłącz palnik nad garnkiem i wyjmij kolby. Połóż je na desce, tak, aby woda odparowała. Kolba jest gotowa do jedzenia. Możesz do niej dodać trochę masła. Wskazówka: Możesz je podsmażyć na patelni z klarowanym masłem, a potem dodać ostrą paprykę. Alternatywą jest umieszczenie na grillu i podpieczenie.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję