Jak działają urządzenia chłodnicze?
Urządzenia chłodnicze to nieodzowny element, bez którego nie może się obejść branża spożywcza oraz gastronomiczna. Choć spotykamy się z nimi każdego dnia, niewielu z nas wie, na czym polega ich działanie, które uzależnione jest od rodzaju urządzenia chłodniczego. Dlatego w tym artykule omawiamy tę kwestię w przypadku modeli sprężarkowych, absorpcyjnych oraz termoelektrycznych.
Na czym polega działanie chłodziarek absorpcyjnych?
Chłodziarki absorpcyjne to modele wykorzystujące najstarszą metodę chłodzenia. Ich działanie opiera się na warniku odpowiedzialnym za podgrzewanie czynnika chłodzącego będącego mieszaniną wodoru, wody oraz amoniaku. Dzięki temu zmienia on stan skupienia na gazowy, z którego ciepło odprowadzane jest za sprawą właściwości amoniaku. Główną zaletą tego typu urządzeń jest ich większa odporność na uszkodzenia, przez co o wiele rzadziej wymagają przeprowadzenia serwisu urządzeń chłodzących, przy czym cechują się one jednak niską efektywnością energetyczną.
Jak działa urządzenie chłodnicze sprężarkowe?
Sprężarkowe urządzenia chłodnicze to jedne z najpopularniejszych modeli stosowanych zarówno w gospodarstwach domowych, jak i branży spożywczej oraz gastronomicznej, które można znaleźć między innymi w ofercie firmy specjalizującej się w chłodnictwie i klimatyzacji INSTAL-TECH. Działanie tych urządzeń opiera się na sprężaniu oraz rozprężaniu gazu, w wyniku którego zostaje obniżona temperatura powietrza w obiegu. Czynnik termodynamiczny w parowniku zmieniając stan skupienia, z ciekłego w gazowy odbiera ciepło z chłodziarki, tym samym zmniejszając w jej wnętrzu temperaturę. Następnie jest ono odprowadzane poza urządzenie do otoczenia poprzez zasysającą je sprężarkę. Tego typu urządzenia chłodnicze cechują się wysoką sprawnością, która jednak spada wraz z czasem.
Na jakiej zasadzie działają chłodziarki termoelektryczne?
Ostatnim z rodzajów chłodziarek są modele termoelektryczne, które bazują na pochłanianiu energii poprzez jedno złącze elektryczne, a za pomocą drugiego ją wydzielają. Proces ten określany jest efektem Peltiera. Tego typu urządzenia mają wbudowane między innymi ogniwa ceramiczno-półprzewodnikowe wraz z radiatorami. Dzięki temu cechują się wysoką trwałością i wbrew pozorom prostą konstrukcją. Ze względu jednak na niską efektywność energetyczną nie są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym czy gastronomii.
Podsumowując, działanie urządzeń chłodniczych zależy przede wszystkim od ich rodzaju. Przy czym najpowszechniej wykorzystanymi modelami są chłodziarki sprężarkowe.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Danmar Producent Kasz. Skup Zbóż. Producent Mąki
23-302 Godziszów Pierwszy 154
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-