Artykuł sponsorowany

Jak dyrektywa plastikowa wpływa na branżę gastronomiczną?

Jak dyrektywa plastikowa wpływa na branżę gastronomiczną?

Odejście od plastikowych opakowań gastronomicznych reguluje od 2021 roku specjalna dyrektywa plastikowa. Dotyczy wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej i ma za zadanie zapobieganie lub zmniejszanie wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko oraz zdrowia człowieka. Z założenia zachęca także do stosowania gospodarki o obiegu zamkniętym. Na czym dokładnie polega dyrektywa plastikowa?

Co stosować zamiast plastikowych opakowań?

Do 3 lipca 2021 roku wykluczono z użytku produkty jednorazowego zastosowania z tworzyw sztucznych, których nie można ponownie przetworzyć, a które mają swoje ekologiczne odpowiedniki. W przypadku gastronomii dotyczy to np. jednorazowych tacek, kubełków na kurczaki, styropianowych boxów itd. Alternatywą dla opakowań gastronomicznych z tworzyw sztucznych, są te wykonane z biodegradowalnej tektury. To najpopularniejszy surowiec, który jest również bardzo łatwy w pozyskiwaniu. Opakowania cateringowe z tektury wykonane są zwykle w technologii, która zapobiega przesiąkaniu płynnych posiłków. W efekcie można w nich przechowywać nawet dania obiadowe i zupy czy sałatki.

Zalety ekologicznych opakowań cateringowych

Największą zaletą, która wynika z zamienienia plastikowych opakowań cateringowych na ich ekologiczne odpowiedniki, jest przede wszystkim troska o środowisko naturalne. Tekturowe pudełka gastronomiczne powstają z naturalnych surowców podlegających recyklingowi, a więc bez przeszkód można je przetwarzać. Te, które ze względu np. na zabrudzenia nie nadają się do recyklingu, bardzo szybko się z kolei rozkładają i nie zanieczyszczają środowiska. Rozkład plastiku, którego nie można poddać recyklingowi, trwa natomiast nawet do 1000 lat. Zalety opakowań kartonowych doceniają nie tylko producenci, ale także konsumenci żywności. Producent opakowań dla cateringu i gastronomii Cornetdesign Shop oferuje lekkie, a równocześnie wytrzymałe pudełka, które pozwolą przechowywać żywność w wielu warunkach atmosferycznych.

Dlaczego warto stosować ekologiczne opakowania gastronomiczne?

Minie wiele tysięcy lat, zanim uda się w znacznym stopniu wyeliminować plastik z codziennego życia. Warto jednak, choć w mniejszym stopniu zredukować jego ilości. Taką możliwość dają właśnie ekologiczne zamienniki, jakimi są tekturowe opakowania na żywność. Dyrektywa zakazująca stosowania nieekologicznych opakowań w lokalach gastronomicznych pozwala zmniejszyć wytwarzane ilości, nienadających się do recyklingu śmieci. Lokale, które dbają o środowisko i stosują tego typu produkty, z pewnością zyskają w oczach Klientów i mogą być postrzegane jako nowoczesne, przyjazne dla środowiska.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.