Jak dyrektywa plastikowa wpływa na branżę gastronomiczną?
Odejście od plastikowych opakowań gastronomicznych reguluje od 2021 roku specjalna dyrektywa plastikowa. Dotyczy wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej i ma za zadanie zapobieganie lub zmniejszanie wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko oraz zdrowia człowieka. Z założenia zachęca także do stosowania gospodarki o obiegu zamkniętym. Na czym dokładnie polega dyrektywa plastikowa?
Co stosować zamiast plastikowych opakowań?
Do 3 lipca 2021 roku wykluczono z użytku produkty jednorazowego zastosowania z tworzyw sztucznych, których nie można ponownie przetworzyć, a które mają swoje ekologiczne odpowiedniki. W przypadku gastronomii dotyczy to np. jednorazowych tacek, kubełków na kurczaki, styropianowych boxów itd. Alternatywą dla opakowań gastronomicznych z tworzyw sztucznych, są te wykonane z biodegradowalnej tektury. To najpopularniejszy surowiec, który jest również bardzo łatwy w pozyskiwaniu. Opakowania cateringowe z tektury wykonane są zwykle w technologii, która zapobiega przesiąkaniu płynnych posiłków. W efekcie można w nich przechowywać nawet dania obiadowe i zupy czy sałatki.
Przeczytaj również: W jaki sposób myte są naczynia w restauracjach?
Zalety ekologicznych opakowań cateringowych
Największą zaletą, która wynika z zamienienia plastikowych opakowań cateringowych na ich ekologiczne odpowiedniki, jest przede wszystkim troska o środowisko naturalne. Tekturowe pudełka gastronomiczne powstają z naturalnych surowców podlegających recyklingowi, a więc bez przeszkód można je przetwarzać. Te, które ze względu np. na zabrudzenia nie nadają się do recyklingu, bardzo szybko się z kolei rozkładają i nie zanieczyszczają środowiska. Rozkład plastiku, którego nie można poddać recyklingowi, trwa natomiast nawet do 1000 lat. Zalety opakowań kartonowych doceniają nie tylko producenci, ale także konsumenci żywności. Producent opakowań dla cateringu i gastronomii Cornetdesign Shop oferuje lekkie, a równocześnie wytrzymałe pudełka, które pozwolą przechowywać żywność w wielu warunkach atmosferycznych.
Dlaczego warto stosować ekologiczne opakowania gastronomiczne?
Minie wiele tysięcy lat, zanim uda się w znacznym stopniu wyeliminować plastik z codziennego życia. Warto jednak, choć w mniejszym stopniu zredukować jego ilości. Taką możliwość dają właśnie ekologiczne zamienniki, jakimi są tekturowe opakowania na żywność. Dyrektywa zakazująca stosowania nieekologicznych opakowań w lokalach gastronomicznych pozwala zmniejszyć wytwarzane ilości, nienadających się do recyklingu śmieci. Lokale, które dbają o środowisko i stosują tego typu produkty, z pewnością zyskają w oczach Klientów i mogą być postrzegane jako nowoczesne, przyjazne dla środowiska.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
Soforek Sp. z o.o. Sp.k.
64-820 Szamocin, Smolary 4
-
-